Life&style 25. studenoga 2015.

Sunčana strana Belgije

Privatno.
1/7

Kako odbiti povratnu kartu do Belgije za samo osam eura. Ionako sam nakon radnog ljeta odlučila negdje otputovati i ovo je došlo kao naručeno, počinje 24-godišnja Slađana Ostić. Belgija je, dodaje, poznata po oblačnom i kišovitom vremenu, tako da je oduševljenje dvostruko naraslo kad je na vremenskoj prognozi ugledala napretek sunca.

"Jedan od trenutaka koji mi se urezao u pamćenje je kad sam kročila na Grand Place, glavni trg u Bruxellesu, preplavljen turistima koji su se naslikavali na sve strane. Trg je golem, predivan i oduzima dah te ne čudi što su ga 2010. proglasili najljepšim trgom u Europi",  govori Slađana, koja se tih nekoliko “belgijskih” dana smjestila u hotelu Frederiksborg u četvrti Ganshoren.

 | Autor: Privatno Privatno

Za 15-ak minuta metroom se stiže do centra, a preko puta hotela nalazi se impozantna bazilika Svetog Srca, koja je jedna od najvećih crkvi u Europi te najveća građevina u art deco stilu u svijetu.

"Ono što me neugodno iznenadilo kad sam planirala put su cijene smještaja u Bruxellesu. Dotad sam mislila da je London prvi na ljestvici gradova u kojem je smještaj pretjerano skup i u kojem je teško dobiti ‘value for money’, no Bruxelles me razuvjerio. Ipak, ‘uhvatila’ sam popust pa sam dobro prošla, tako da savjetujem da često provjeravate Booking.com", savjetuje Slađana. Pokraj Grand Placea, nastavlja, nalazi se prekrasna Galeries Royales Saint-Hubert u kojoj se mogu naći razni otmjeni dućani, kafići i restorani te se stvarno isplati pogledati je. Atomium je jedna od najvećih tamošnjih atrakcija koju nemojte propustiti, a za ljubitelje suvremene umjetnosti tu je zanimljiva skulptura umjetnika Arika Levyja - RockGrowth, koja zbog zrcala najviše i služi za naslikavanje turista. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Belgija je jako mala zemlja, tako da nemojte propustiti obići Gent i Brugge. Sve je odlično povezano vlakom i iz Bruxellesa do Genta putuje se samo pola sata, a isto tako i od Genta do Bruggea. Vjerujte, neće vas ostaviti ravnodušnima. Uostalom, najbolji način da osjetite i doživite neki grad je da idete bez posebnog plana i pravila. U hodu i šetnji otkrivajte stvari, iskusite njihovu hranu te bez žurbe uživajte u svemu što Belgija nudi", govori.

 | Autor: Privatno Privatno

Gent je nekad davno imao razvijenu trgovinu i industriju, a danas ima treću po veličini luku te je pretežno studentski grad. Od ranog jutra grad je pun mladih ljudi koji se šeću, voze bicikle, piju kave na terasama i sjede uz rijeku. Postoji neka pozitivna energija u gradu, a arhitektura je očaravajuća, dodaje Slađana, koju je Brugge očarao. Povijesna jezgra gradića pod zaštitom je UNESCO-a i estetski prednjači i pred Gentom i pred Bruxellesom, priča. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Svaki dio grada je poseban, romantičan i upečatljiv. Zbog iznimne ljepote uvršten je u gotovo svačiji itinerar te stoga grad vrvi turistima i sve je nekako postalo podređeno njima. Suvenirnice, čokoladarnice, vafli, restorani, vožnje brodićem po kanalima kojima je Brugge prošaran... No kad padne noć, grad postaje pust i miran", priča. Kako pričati o Belgiji, a ne spomenuti vafle. Mogu se kupiti na gotovo svakom koraku. U svim mogućim kombinacijama, od običnih za euro do onih s jagodama, bananama, šlagom i čega god se još sjetite. Slađani je najukusniji, otkriva, bio onaj u Vitalgaufreu u Bruxellesu, gdje u tek ispečeni vafl kroz rubove ubace štapiće belgijske čokolade koji se istope u njemu. A nedostaje ni čokolade. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Doslovno se može namirisati gdje god pođete. I očekujte visoke cijene. Među najpoznatijim proizvođačima su Godiva, Neuhaus, Leonidas i Marcolini te od čokolade stvaraju prava mala remek-djela. Budete li smješteni u blizini hotela u kojem sam ja odsjela ili budete imali viška vremena, odmah pokraj metro stanice Simonis nalazi se jedna od tvornica Godiva u kojoj postoji outlet u kojemu možete kupiti čokoladice Godiva po čak dvaput nižoj cijeni. Nemojte propustiti ni belgijsko nacionalno jelo, dagnje i pomfrit. Njihov pomfrit specifičan je zbog debljine i načina pripreme jer se prži dvaput, jedanput na 160°C te, nakon što malo odstoji na sobnoj temperaturi, opet na 190°C. Uglavnom se jede s majonezom te stoji oko tri eura, a porcija je više nego zasitna", priča.

 | Autor: Privatno Privatno

Cijene su, očekivano, visoke, no opet u rangu s cijenama u ostalim europskim metropolama. Za obrok se, ističe, mora izdvojiti najmanje deset eura. Naravno, što se ide dalje od centra, mogu se naći i jeftnije opcije. A i prijevoz je vrlo prihvatljiv. Kartica u jednom smjeru je 2,10 eura, no postoje razne kombinacije i opcije tako da se može jeftinije proći. Ima kartica koja vrijedi 72 sata, stoji 23 eura, od kojih je pet eura sama kartica, no njome se može neograničeno voziti tramvajem, autobusom i metroom. Jedina zamjerka je, dodaje, što se grad, kako pada mrak, počinje prazniti. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Iskreno, Belgija mi i nije bila na listi prioriteta, no ova šarmantna zemlja uvelike me razuvjerila svojom arhitekturom, ljepotom i opojnim mirisima najslasnijih delicija", govori.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0