Life&style

Sukulenti poput kaktusa i aloe nisu samo ugodni oku, već djeluju i na tvoje tijelo. Evo na koje sve načine

  • Biljke u kući mijenjaju dom, ljepši je, topliji, personaliziran - ali i ne samo to
  • Sukulenti su biljke koje višak vode 'spremaju' u svoje debele, mesnate listove, stabljiku ili korijen.
  • Te su biljčice posebno korisne za naše zdravlje

Moda se mijenja čak i kad su biljke u stanu u pitanju - nama se nova moda sukulenata jako sviđa jer su to biljke koje ne traže puno pažnje i zalijevanja, a mnoge dobro uspijevaju čak i u mračnim kutovima.

 | Autor:

5 načina kako nam pomažu sukulenti 

1. Pomažu nam disati - Za vrijeme procesa koji se naziva fotosinteza i događa se preko dana, biljke ispuštaju kisik, no noću, baš kao i ljudi, one dišu i ispuštaju ugljični dioksid. Međutim, sukulenti, kao i orhideje i palma areca, i noću nastavljaju proizvoditi kisik pa ih stoga možemo držati i u spavaćoj sobi. Popravljat će nam zrak dok spavamo, a to znači da ćemo se i bolje odmoriti tijekom noći.

Možda vas zanima 4 biljke koje će u tvoj dom privući - novac Rubrika Life&style Life&style

2. Pročišćivaći zraka - Sukulenti poput aloe vere pročišćuju zrak od toksina. Istraživanje koje je provela NASA otkrilo je da sukulenti mogu eliminirati do 87 posto hlapivih organskih spojeva (česti su u bojama i lakovima, a i u našoj literaturi za njih se pojavljuje engleska skraćenica VOC). Zato je sukulente korisno držati u knjižnicama ili radnim sobama u kojima pišemo ili učimo jer eliminiraju toksine poput formaldehida i benzena kojih ima u tepisonima, dimu od cigareta, plastičnim vrećicama, knjigama i tinti.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

3. Čuvaju nas od bolesti - Oko 10 posto vlage u zraku stvaraju biljke. To se odnosi i na naš dom pa što više imamo biljaka, pogotovo ako su grupirane u veće cjeline, bolje ćemo korigirati vlažnost zraka u stanu. To će pomoći kod suhe kože, čestih upala grla, prehlada i suhog kašlja. Jedno norveško istraživanje njihovog agronomskog fakulteta pokazalo je da u uredima u kojima ima biljaka za 60 posto opada broj kratkotrajnih bolovanja. Što je više biljaka u uredu, to je manje odlazaka na bolovanje zbog običnih prehlada ili kašlja.

Možda vas zanima Uz ovaj pomalo šašavi savjet sobne biljke će ti zablistati kao nikad! Rubrika Life&style Life&style

4. Pomažu da se koncentriramo - Brojna istraživanja provedena među studentima i zaposlenicima otkrila su da se koncentracija, fokus i pozornost povećavaju u prostorijama u kojima ima puno biljaka. Jedno istraživanje sveučilišta u Michiganu čak je otkrilo da se i pamćenje onoga što smo naučili produžava. Male tegle sa sukulentima su naročito praktične za radne sobe jer ne zauzimaju puno prostora.

 | Autor:

5. Brži oporavak - Sukulenti mogu pomoći kod a simptoma prehlada sličnih gripi, glavobolja, temperature i kašlja. Istraživanje državnog sveučilišta u Kansasu pokazalo je da se i pacijenti u bolnicama oporavljaju brže, s manjom količinom tableta protiv bolova. Sukulenti mogu pomoći i kod snižavanja krvnog tlaka i ubrzanog pulsa. 

Photo: Instagram/Jenlyn Rodriguez

Komentari 0