Life&style
Covid cijepljenje

Studija otkriva da se globalno protiv COVID-a češće cijepe žene nego muškaraci i koji su razlozi za to

  • Novi podaci o rodnoj razlici između onih koji su primili cjepivo i onih koji nisu, pokazuju kako muškarci zaostaju 10 posto za ženama
  • Mogući razlozi su kako se vole praviti pametni - da njima bolest ne može ništa, unatoč činjenici koja je pokazala da je COVID smrtonosniji za muškarce
  • Također, odbijaju nositi maske uglavnom zbog političke pripadnosti

Naravno, to ide na štetu svih ostalih. Puno je dominantnih osobina koje muškarci pokazuju u ovom našem patrijarhalnom društvu, ali tri su ovdje možda najvažnije: pretjerana samouvjerenost (pametniji sam, jači sam), nestrpljivost i sebičnost ('Dušo, vidim da si stvarno zauzeta, ali možeš li, molim te, pustiti to sve kako bi obavila ovaj svakodnevni posao koji ja ne želim raditi'). No, naravno postoje iznimke od ovog pravila i isprike svim muškarcima koji nisu takvi. 

Također, u svom izvješću New York Times priznaje da su žene brojnije u esencijalnim zanimanjima poput zdravstva i školstva koja prva dolaze na red za cijepljenje kao i u starijoj populaciji, no to ne može objasniti jaz od čak 10 posto u procijepljenosti muškaraca i žena. U razgovoru za taj ugledni list, dr. Paul Simon, glavni znanstvenik u Odjelu za javno zdravstvo okruga Los Angeles, ponudio je objašnjenje da "neki muškarci imaju osjećaj da nisu ugroženi da se zaraze". Unatoč činjenici da je COVID za muškarce smrtonosniji nego za žene. "Preživjeli su više od godinu dana pandemije i imaju osjećaj  da su svemoćni", kaže dr. Simon. 

Covid cijepljenje | Autor: Pixsell Pixsell

Osim što se osjećaju nepobjedivima, strpljivost potrebna da se dođe na red za cijepljenje također je istaknuta kao mogući čimbenik. A nestrpljivost i oholost mogu biti prilično smrtonosna kombinacija. Još jedan razlog naveden je u izvješću: politički. Vjerojatnije je da će muškarci biti desničari, po uvjerenju ili kao registrirani republikanci (naravno, u članku se govori o prilikama u SAD-u), a u toj je stranci rašireno više dezinformacija o pandemiji. Politička pripadnost tako je veliki razlog i zašto muškarci rjeđe nose maske od žena.

Možda vas zanima Najzabavniji holivudski par zeza se s COVID cijepljenjem: Ryan je napokon dobio 5G mrežu Rubrika Stars Stars

Doktor Simon, koji pokušava smanjiti 14% rodne razlike u procijepljenosti u Los Angelesu, razmotrio je medijske kampanje koje pozivaju na cijepljenje posebno usmjerene na muškarce. Zasebna studija zaključila da je vjerojatnije da će muškarci biti skeptični prema ženskom glasu te treba razmisliti o korištenju muškog pripovjedača.

Covid cijepljenje | Autor: Pixsell Pixsell

Hoće li kao posljedica svega - činjenice da će se vjerojatno više žena cijepiti i smanjiti tako šanse da muškarci u cjelini budu zaraženi, neki muškarci samo dobiti potvrdu svog stava i zacementirati svoje uvjerenje da su nepobjedivi? Nadamo se da ne. Ali žene su povukle dobar dio posla u pandemiji na svojim leđima. Osim što su voljnije cijepiti se i brojčano jače među onima koji brinu o oboljelima, žene su sklonije (u zemljama gdje to mogu) svoju dozu cjepiva prepustiti ranjivijim članovima obitelji.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom



 

 

Photo: Pixsell
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ExtrenmeUslugazajma

    Trebate li zajam? Morate se prijaviti za ekstremne zajmove i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i bit ćete zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja ... prikaži još!