Life&style

Stručnjaci objašnjavaju zašto uvijek izgledamo bolje u ogledalu (nego u stvarnosti)

  • Mnogo više vremena provedemo gledajući se u ogledalo nego što gledamo svoje slike
  • Zato nas naš mozak uspijeva prevariti i pomalo smo šokirani kad vidimo "pravog sebe"
  • Što ne znači da u prirodi (i na fotkama) izgledamo loše - samo nismo naviknuti da sebe tako vidimo!

Jedno je istraživanje, provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da se žene prosječno u ogledalo pogledaju 70 puta dnevno! Da smo pogađali, ne bismo rekli tu brojku, ali kad se prisjetimo koliko je to pogleda svako jutro prije nego što iziđemo iz kuće (prva provjera: kako izgledam kad iziđem iz kreveta, je li katastrofa ili može proći? pa se gledamo dok peremo zube, ne misleći ništa posebno, pak kad se odjenemo - jesu li obolje ove ili one cipele uz ove hlače, a onda se tek počnemo šminkati, uređivati kosu - koliko je to još pogleda u zrcalo? Ukratko, sad nam se više ne čini da je 70 nerealno...

Možda vas zanima Jesi li ikada morala birati između karijere i obitelji? Evo što o tome misle ove žene Rubrika Life&style Life&style

I taman se lijepo uredimo, zadovoljne same sa sobom, a onda nas netko fotka, a na fotki katastrofa! Kao da se ne radi o istoj osobi! Dakle nisi jedina kojoj se to događa, postoji čak i znanstveno objašnjenje za to. Naš mozak se malo poigrava s nama pa si u ogledalu uvijek izgledamo bolje, kažu.

1. Naš odraz je obrnut, lijeva strana je desna, a desna lijeva

Ono što vidimo u ogledalu nije stvarno, naša lijeva strana je u odrazu desna, a desna je lijeva. A kako se najčešće i vidimo u ogledalu, mi smo naviknuti baš na tu sliku. Pa ako ne gledaš često svoje fotke, zapravo imaš krivu sliku o tome kako izgledaš i pomalo je šokantno vidjeti nešto drukčije.

via GIPHY

2. Izravna kontrola

Dok se promatramo u zrcalu, odmah možemo intervenirati. Ako nam se ne sviđa kut, malo okrenemo glavu, poboljšamo držanje, promijenimo izraz na licu i učinimo da izgledamo bolje. Fotografiju vidimo tek kad je snimljena, pa kako smo ispali, smo ispali. Ipak, u današnje doba Instagrama, možemo lako naučiti iz kojeg smo kuta najzgodnije, koji izraz lica je najdopadljiviji, kako napućiti usme, zakrenuti glavu. Mana, svi na fotkama imamo isti izraz lica i izgledamo slično...

3. Rasvjeta je važna

Naš mozak radi na način da ne uočava velike razlike između svjetlosti i sjene, lako izjednačava nejednaku svjetlost i uglavnom se vidimo onakvima kako i inače izgledamo. Kamera ne radi tako, tonove i sjene pokazuje realno što igra veliku ulogu. Rasvjeta može učiniti da na slici ispadneš fantastično ili užasno.

via GIPHY

4. Naša su lica asimetrična

Nitko nema savršeno simetrično lice. Desna i lijeva strana mogu se i jako razlikovati, no uglavnom smo navikli gledati se iz određenog kuta i to ne primjećujemo. Zato nam se na fotki katkad čini da smo neka druga osoba i osjećamo se manje atraktivno.

5. Okolina stvara pritisak

U ogledalo se gledamo najčešće kod kuće ili na nekon drugom mirnom i sigurnom mjestu, na fotografijama smo često napeti i ukočeni. Malo razrogačimo oči u nastojanju da ne trepnemo, zgrčimo lice u lažni smješak ili napućimo usnice pa i ne želeći dobijemo "pačji kljun"... Kao da i ovako ne osjećamo dovoljan pritisak da ispadnemo dobro na fotki, sad još znamo da će ona vrlo vjerojatno završiti i na društvenim medijima pa prestravljeni kako ćemo ispasti ispadnemo - lošije.

via GIPHY

6. U ogledalu vidimo samo određene stvari

Gledajući se u ogledalo, fokusiramo se na samo jedan dio - oči, trepavice, usne itd. i često ne vidimo kako sve zajedno izgleda. Na slici percipiramo cijeli izgled odjednom, i izraz lica, i držanje, i emocije, sve na što inače ne obratimo pozornost.

7. Mislimo da smo atraktivniji nego što jesmo

Istraživanje sa Sveučilišta Chicago otkrilo je da ljudi teže misliti da su zgodniji nego što jesu. Pokazali su im fotografije na kojima izgledaju bolje i lošije pa ih pitali da pogode koje je slika originalna, a na kojoj je nešto promijenjeno. Ispitanici su uglavnom pogriješili - izabirući uglavnom slike na kojima su uljepšani.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar OlgaSs

    OlgaSs

    Dođite i upoznajte najljepše i iskrene žene u vašem gradu --> getbadgirl. com