Iako je sir namirnica koja nam je svakodnevno na jelovniku tijekom cijele godine, torta od sira uvijek je značila svečanost za nepce u kojoj ne želimo prestati uživati
Ako za pripremu nemate krem-sira, upotrijebite kravlji, samo ga prije upotrebe iscijedite i protisnite kroz sito. Dodajte i žlicu, dvije vrhnja ili mlijeka.
Slane tortice
Sastojci: 3 kriške crnog ili raženoga kruha, 80 g maslaca, 4 g listića želatine, 100 ml hladne vode, 200 g kremastog sira, 100 g kozjeg sira, naranča, 100 g cikle, 100 g dimljenog lososa ili pastrve, klice za ukras, kriške limuna
Priprema: Za bazu sameljite kruh u blenderu i umiješajte maslac. Utisnite dobiveni kruh u tanki kalup, npr., lim koji opteretite nečim teškim. Namočite želatinu pet minuta u hladnoj vodi. Nauljite kalupe za tortice i svakim oblikujte bazu tako da je utisnete u kruh do dna kalupa i položite na pladanj s masnim papirom. Miješajte kremasti sir s kozjim dok ne postanu kremasti pa im primiješajte naribanu koru naranče. Izvadite želatinu iz vode i ocijedite je te je stavite na 20 sekundi u mikrovalnu da omekša. Siru promiješajte kuhanu ciklu koju ste u blenderu pretvorili u pire i želatinu. Smjesu ulijte na kruh i ostavite u hladnjaku barem dva sata. Prije posluživanja izvadite iz kalupa, na svaku torticu stavite komad sušenog lososa ili pastrve te ukrasite klicama. Poslužite uz kriške limuna.
Stošci od sira
Sastojci: 500 g svježega kremastog sira, 500 ml slatkog vrhnja, 10 žlica šećera u prahu, 2 vanilin šećera, želatina u vrećici, 100 g borovnica, 100 g malina, šalica šećera, paket okruglih keksa prema želji
Priprema: Borovnice operite i stavite s pola šalice šećera da se kuhaju, uz stalno miješanje, dok ne poprime teksturu gustog sirupa. Kad se zgusne, procijedite smjesu. Jednako napravite s malinama i pola šalice šećera. Svježi kremasti sir, šećer i vanilin šećer dobro izmiješajte mikserom. Slatko vrhnje istucite u šlag i primiješajte siru. Želatinu otopite u deset žlica vode, ostavite da odstoji i, kada se natopi, zagrijte je tako da postane prozirna, ocijedite je te izlijte u nadjev od sira. Dobro izmiješajte. Kremu podijelite na tri dijela. U jedan primiješajte pire od borovnica, u drugi od malina, a treći ostavite bijeli. U kalupe u obliku stošca, ili slično tome, najprije utisnite bijelu kremu, pa onu s malinama, a na kraju s borovnicama. Prije posluživanja neka se dobro ohladi, najmanje dva sata. Kremu oprezno istresite na keks i poslužite.
Kramel torta sa sirom i bademima
Sastojci: 2 šalice mljevenih badema, 3 žlice smeđeg šećera, 3 žlice maslaca, 400 g kremastog sira, 3/4 šalice šećera, 90 ml vrhnja, 3 jaja, mahuna vanilije; karamel: 3/4 šalice šećera, 2 žlice vode, 60 ml vrhnja, 60 ml rastopljena maslaca, 1/2 šalice nasjeckanih badema
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje premažite maslacem. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe, smeđi šećer i maslac te ih utisnite u dno kalupa. Pecite oko 12 minuta pa izvadite. Temperaturu pećnice smanjite na 170°C. Izmiješajte kremasti sir i 3/4 šalice šećera. Dodajte vrhnje, jaje po jaje i sastruganu sredinu vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko tijesta. Kalup stavite u veću posudu koju ste napunili vodom do trećine kalupa. Pecite tako sat i deset minuta, izvadite i pustite da se hladi jedan sat, a potom pokrijte i neka se hladi u hladnjaku još šest-osam sati. Za karamel u posudu u kuhanje stavite 3/4 šalice šećera i dvije žlice vode te pustite da se kuha bez miješanja dok ne poprimi smećkastu boju. Maknite s vatre te primiješajte zagrijano vrhnje i rastopljeni maslac. Sve dobro promiješajte i pustite da provrije. Miješajte na laganoj vatri dok karamel ne postane gladak. Neka se ohladi pa prelijte preko torte. Hladite jedan sat prije posluživanja te ukrasite poprženim bademima.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.