Life&style

Što znači kad ti zglobovi ne prestaju pucketati i kada se trebaš javiti liječniku?

  • Dok neki obožavaju pucketati zglobovima, neke ipak ti zvukovi brinu
  • U većini slučajeva je bezazleno, ali ponekad bi trebala pripaziti
  • Otkrij što možeš učiniti kako bi tvoji zglobovi funkcionirali što bolje, što duže!

Kad se mičeš, vjerojatno si čula da ti zglobovi ponekad pucketaju. To se zove krepitacija u zglobovima, od latinskog “crepitus”, što znači pucketanje.

Kad se ta mala pucketanja dogode, možeš osjećati olakšanje, nelagodu ili čak ne osjećati ništa. Iako bi te to pucketanje moglo ostaviti zabrinutom za tvoje zdravlje, ortopedi poručuju da je to sasvim normalna i česta pojava.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Vjerojatno si primjetila i da što si starija, više osjećaš i čuješ takve vrste zvukova, a za to postoji i razlog. Što si starija, tvoji zglobovi proizvode više buke jer se tvoja hrskavica troši kao dio normalanog procesa starenja.

Te površine tad postaju malo grublje te se zvukovi jače čuju dok se dodiruju. Iako je većinu puta pucketanje zglobova bezazleno, ipak postoje situacije kad bi taj zvuk mogao upućivati i na neki problem.

Kada pucanje zglobova prati bol, oteklina ili gubitak pokretljivosti, dobra ideja je da se obratite svom liječniku. To može biti znak da ste oštetili hrskavicu, potrgali ligament ili tetivu ili ste ukliještili živac u leđima.

Pitanja koja treba postaviti svom liječniku na sljedećem pregledu Možda vas zanima Ovih 7 pitanja bi trebala postaviti na sljedećem liječničkom pregledu, savjetuju sami liječnici Rubrika Life&style Life&style

Ako si zabrinuta da bi tvoje pucketanje zglobova moglo uzrokovati artritis, prema Healthlineu, to je samo mit koji se zadržao, ali zapravo nije istina. U slučaju da ne osjećaš bol dok ti zglobovi pucketaju, o artritisu još ne bi trebala biti zabrinuta. Ti zvukovi mogu biti uzrokovani i pomicanjem tvojih mišića. Ipak, ako je u cijelu priču umiješana i prateća bol, u nekim slučajevima to može biti simptom osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa.

Također, pucketanje se može dogoditi i kad se formiraju praznine i mjehurići u tvojoj sinovijalnoj tekućini, koja sadrži kisik, dušik i ugljikov dioksid, štiti tvoje kosti i pomaže pri njihovom mekanom osiguravanju. Kad ti mjehurići ili praznine puknu, tad čuješ pucketanje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Stručnjaci savjetuju da ako primijetiš zvukove pucketanja dok radiš vježbe ponavljanja, to bi mogao biti znak da su ti mišići napeti i zategnuti. Liječnici preporučuju nježno istezanje kako bi se mišići mogli opustiti.

Ako osjetiš da ti zglobovi pucketaju više nego što bi to htjela, a nisi zabrinuta da je zbog artritisa, rješenje za smanjenje pucketanja vrlo je jednostavno, a krije se u kretanju.

Što se više krećeš, tvoje tijelo samo proizvodi više „tekućine za podmazivanje“ zglobova, za razliku od vremena koje provodiš sjedeći ili ležeći. Najlakše možeš početi tako da u svoju dnevnu rutinu uvrstiš redovito rastezanje tijekom dana.

Debeli gležnjevi Možda vas zanima Debeli gležnjevi unatoč vitkim nogama: zašto nas muče i kako ih učiniti vitkijima? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0