Life&style
Debeli gležnjevi

Debeli gležnjevi unatoč vitkim nogama: zašto nas muče i kako ih učiniti vitkijima?

  • Gotovo svaka žena pronaći će neko "problematično" područje na svom tijelu 
  • Neke problemom smatraj široke gležnjeve, usprkos tome što imaju vitke noge
  • Kako zapravo dolazi do tog „problema“ i ima li pomoći? 

Postoji mnogo ljudi koji smatraju da stopala nisu lijepa. Međutim, s dijelom tijela koji se nalazi točno iznad njih - gležnjevima - ne bi trebala imati problema, zar ne? Pa, čini se da nije baš tako… To osobito misle žene kojima su gležnjevi jaki odnosno široki - čak ili posebno ako su im noge istovremeno vitke. Treba li to biti problem? Pa, zamisli da se više ne možeš uvući u svoje omiljene gležnjače jer su odjednom preuske. Loša ideja, zar ne?

Ovaj fenomen ima ime

U svijetu engleskog govornog područja ovaj fenomen ima čak i svoj naziv: „cankles“. Ta riječ dolazi od američke blogerice Leandre Medine, a sastavljena je od engleskih izraza „calf“ (list) i „ankles“ (gležanj) i u osnovi ima za cilj opisati činjenicu da se čini kako se list i gležanj spajaju. Leandra se tijekom trudnoće borila s tim fenomenom.

via GIPHY

Kako nastaju 'cankles'?

Debeli gležnjevi često su uzrokovani bolestima ili hormonalnim promjenama - poput trudnoće. Kod mnogih žena estrogen uzrokuje povećano zadržavanje vode u tkivu, na primjer u rukama, šakama, nogama ili stopalima. Ali, postoji više uzroka za „cankles“:

• uzimanje određenih lijekova (npr. antidepresiva ili kontracepcijskih tableta)
• genetska predispozicija

Slično kao u trudnoći, oboje uzrokuje veće zadržavanje vode i stoga može potaknuti ili pojačati nastanak debelih gležnjeva.

Možda vas zanima Idealna odjeća za svaki oblik nogu: tanke, okserice, jakih listova... Rubrika Moda Moda

Evo kako ćeš se riješiti debelih gležnjeva 

Prije svega, poruka koja će utješiti sve buduće majke: nakon trudnoće problem se obično sam rješava, jer se smanjuje zadržavanje vode. Svima ostalima bi sljedeći savjeti mogli biti od pomoći u borbi protiv debelih gležnjeva:

• Izostavi sol: sol veže vodu u tijelu - i na taj način podržava njeno skladištenje. Nažalost, prerađena hrana puna je soli. Zato je jedi umjereno ili, po mogućnosti, izbjegni sasvim. Prilikom kuhanja trebaš obratiti pozornost i dodavati malo soli - i nemoj naknadno soliti jelo.

• Vježbanje: ciljani trening za mišiće stopala i listova pomaže poboljšanju cirkulacije krvi i može učiniti gležnjeve tanjima. To može pomoći ženama s genetskom predispozicijom za široke gležnjeve, jer često imaju i nerazvijene mišiće listova. Vježbe za listove i stopala sastoje se, na primjer, od skakanja preko užeta ili sprinta na mjestu.

• Podigni noge: pazi da češće podižeš noge kako krv ne bi cirkulirala presporo i „uskladištila“ se u noge - to može dovesti do otekline. Kompresijske čarape također mogu pomoći.

• Pij vodu: samo oni koji opskrbljuju tijelo s dovoljno vode omogućuju tijelu da se pročisti i izbaci toksine. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0