Life&style
Online kupnja - na što se plaća porez, carina?

Što treba znati o novim porezima i carinama na online kupnju prije nego krene shopping groznica

  • Bliže se dva najpoznatija online shopping dana - Black Friday i Cyber Monday kada svi polude na popuste, a mnogi žele iskoristiti priliku i obaviti i božićni shopping
  • Na što sve trebate pripaziti prilikom online shoppinga i velikih sniženja?
  • Što se promijenilo sa porezom od ove godine i kakva je situacija s naručivanjem stvari iz Velike Britanije?

Black Friday i Cyber Monday su iza ugla, što znači dvije stvari: velika sniženja i masovna histerija. I dok svi pokušavamo u blagdanskoj predsezoni malo uštedjeti i zgrabiti neku sitnicu na popustu, velika sniženja često nas znaju navesti da pokleknemo pred stvarima koje nam uopće ne trebaju samo zato jer su jeftine i na kraju potrošimo više nego što smo mislile. A kad k tome još pribrojimo poreze i carine, nakon shopping praznika čudom se čudimo stanju na računu.

Zato, prije nego ti um pomrače svi nadolazeći popusti, pripazi na ovih nekoliko stvari.

1. Kupuj planski

Sigurno već znaš što ti treba, što želiš i koliko možeš potrošiti. No, često nam popusti poremete moć rasuđivanja te pomislimo kako smo uštedjele jer smo kupile kaput za 500 kuna, a zapravo je koštao 1.00 kuna, dok smo, zapravo, u minusu za 500 kuna jer ga nismo ni planirale na prvom mjestu. Zato, o kupnji razmišljaj planski te stavi na papir što ti treba i što želiš kupiti te lovi popuste samo na te stvari. 

2. Pazi se online prevara

Kupuj samo sa provjerenih stranica i nikad ne unosi svoje privatne podatke na stranicama koje prvi put vidiš i za koje nisi sigurna jesu li legitimne. Ako si imalo sumnjičava, radije preskoči. Najbolje je kupovati sa stranica s kojih i inače kupuješ, te budi oprezna kada vidiš Facebook oglas trgovine za koju nikad nisi čula, a čije ponude zvuče predobro da bi bile istinite.

Možda vas zanima Tko to obećava posaditi stablo za svaku fotku s kućnim ljubimcem ili "još jedna prevara na društvenim mrežama" Rubrika Life&style Life&style

3. Porez na male pakete i carina

Početkom ove godine promijenio se Zakon o porezu na dodanu vrijednost tako što se, na žalost svih ljubitelja jeftinih stvarčica i sitnica s E-baya i Alibabe, uveo porez na male pakete koje do tada nismo plaćali. Ovoga puta za uvođenje novog poreza čak nisu krivi naši političari, već je Europska komisija donijela odluku na razini Europske Unije jer su se domaći trgovci žalili da im jeftina uvozna roba stvara nelojalnu konkurenciju. 

S danom 1. srpnja ove godine stupile su na snagu promjene kojima se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti, što znači do 160 kuna (ili 22 EUR), iz trećih zemalja. Drugim riječima, na svaku narudžbu s Alibabe, E-baya i sličnih kineskih  servisa, morat ćeš plaćati i PDV od 25%.

Konkretno to znači da ako naručiš nešto u iznosu od 160 kn, sada ćeš to platiti 40 ILI 58,50 kn više u odnosu na to koliko si plaćala na prošli Crni petak. 40 kn je PDV na iznos od 160 kn, a ostalih 18,50 kn su troškovi pošte za naplatu poreza i dostavu paketa - ukoliko porez nije uračunat u cijenu i mora se obračunati kod nas. Međutim, u nekim slučajevima, PDV će već biti zaračunat u cijenu proizvoda te ćeš ga platiti odmah prilikom kupnje proizvoda i nećeš imati ovih dodatnih 18,50 kn. Je li PDV ili nije uključen u cijenu moći ćeš vidjeti prilikom plaćanja. 

Carinu ćeš morati platiti na sve iznose iznad 150 eura. 
 

4. Online shopping nakon Brexita

Treće zemlje podrazumijevaju sve one koje nisu u Europskoj Uniji,  što od ove godine uključuje i Veliku Britaniju. 

Nakon izlaska iz Europske Unije i jedinstvenog tržišta koje nam je omogućavalo shopping u britanskim online shopovima bez plaćanja carina, više nemamo tu privilegiju. Bilo koja zemlja koja nije članica EU smatra se trećom zemljom što znači da se na UK odnose ista pravila pri kupnji kao i na bilo koje zemlje van EU – što praktično za sve nas znači - plaćamo carinu, osim ako nije drugačije određeno.

 | Autor:

Mnogim trgovinama to se dakako nije svidjelo jer će itekako utjecati na njihov promet, to ćete jasno moći vidjeti na stranici svakog prodavača koji će to očito istaknuti jer im je u cilju dati vam do znanja da kupujete bez dodatnih troškova.

Sve ljubiteljice poznatog robnog brenda Asos ne moraju brinuti jer se za njih nakon Brexita nije ništa promijenilo. Zašto? Caka je u tome što Asos ima skladište i u Njemačkoj te će za sve narudžbe koje stižu iz EU otpremati robu iz njihovog europskog skladišta.

Sretan shopping!

Photo: Shutterstock

Komentari 0