Life&style
Kruljenje u želucu

Što ti tijelo pokušava reći ako ti želudac krulji (a jela si)

  • Zavijajući zvukovi iz probavnog sustava mogu biti čudni, ali potpuno uobičajena pojava
  • Ipak, može biti malo uznemirujuće doživjeti kruljenje želuca netom nakon što si se najela i/ili uopće nisi gladna
  • Kad je "zavijanje" iz želuca normalno, a kad može biti simptom bolesti

Želučani šumovi potpuno su normalni i ne događaju se samo kad si gladna, kažu liječnici, Dapače, gastroenterolog i autor knjige „Fiber Fueled“, dr. Bulsiewicz kaže: „Zapravo, ako pregledavam pacijenta i stavim mu stetoskop na trbuh i ništa ne čujem, to je zapravo znak da nešto nije u redu“. 

Kruljenje želuca zdrav je dio probave i ako doživiš samo te "zvučne efekte" bez ikakve boli, nelagode ili drugih simptoma, nema razloga za brigu. Nakon što jedemo, hrana, tekućina i plinovi putuju iz želuca u tanko crijevo, a stvaranje zvukova je dio ovog procesa. Evo, međutim, gdje se priča može promijeniti? Ako kruljenje prate i drugi simptomi, tvoje tijelo možda ti pokušava nešto reći. Nije nužno nešto loše, samo poruka na koju treba obratiti pažnju. 

Clara Guillem prije i nakon jela Možda vas zanima Nadutost nije bauk! Djevojka pokazuje kako outfiti izgledaju prije i nakon jela Rubrika Life&style Life&style

Prema gastroenterologu, ovo su 3 uobičajena uzroka kruljenja u želucu

1. Želudac ti krulji jer si pod stresom

Svatko tko je ikada imao problema sa trbuhom prije održavanja važne prezentacije ili izlaska na ispit zna da je veza um-crijeva vrlo stvarna. Ako si pod stresom ili uznemirena, to bi također mogao biti razlog zašto ti trbuh krulji. Stres uzrokuje kontrakciju i opuštanje želučanih mišića. Kad se to dogodi, plinovi i probavni sokovi istiskuju se kroz crijeva i to se može dogoditi i kad si natašte i kad si punog želuca.„To je kao da stisneš balon“, kaže dr. Bulsiewicz. „Grč steže mišiće koji okružuju crijeva koja potiskuju plin i tekućinu na drugo mjesto.“

Ako osjetiš kruljenje u želucu kad si pod stresom, pokušaj jednostavno duboko udahnuti. Veza um-crijeva toliko je jaka da zapravo možeš umiriti želudac za manje od pet minuta koristeći pravilno, usmjereno disanje.

2. Znak sindroma iritabilnog crijeva ili osjetljivosti na hranu

Ako kruljenje u želucu prate proljev ili zatvor i to se redovito događa, to bi mogao biti znak sindroma iritabilnog crijeva ili osjetljivosti na hranu, poput glutena ili mliječnih proizvoda. Može biti korisno voditi evidenciju kada osjetiš kruljenje i druge simptome. Što si jela 24 sata prije nego što su simptomi započeli? Je li tvoje raspoloženje moglo pridonijeti tome? Na primjer, jesi li bila posebno zabrinuta ili pod stresom? Ponesi taj dnevnik na pregled kod liječnika kako bi imao što više podataka.

„Neki ljudi koji su osjetljivi na laktozu pojest će sladoled, a zatim osjetiti kruljenje u želucu i proljev“, kaže dr. Bulsiewicz. „To se također može dogoditi nekome s celijakijom, to jest ako pojede nešto s glutenom.“ Liječnik će te poslati na pretrage kako bi sa sigurnošću utvrdio imaš li alergiju ili osjetljivost na hranu.

Možda vas zanima Knedla u grlu, pečenje jezika, promuklost... Koji kućni lijekovi pomažu kod tihog refluksa? Rubrika Life&style Life&style

3. Mogla bi imati manjak saharoze

Ljudi često govore o osjetljivosti na gluten ili mliječne proizvode, ali dr. Bulsiewicz kaže da postoji još jedna osjetljivost na hranu koja je izuzetno česta, ali o kojoj se ne govori toliko. „Vidim toliko pacijenata koji imaju manjak saharoze i to može uzrokovati zavijanje u želucu, zajedno s drugim simptomima poput prekomjernih plinova, proljeva ili zatvora“, kaže. Saharoza je enzim koji razgrađuje šećer i kaže da mnogim ljudima nedostaje taj enzim – a to je nešto s čime se rađaju.

Ako netko s nedostatkom saharoze jede hranu sa šećerom, alternativnim zaslađivačima ili čak voće i povrće koje sadrži saharozu, to može rezultirati spomenutim simptomima. To je još jedan slučaj kada se treba posjetiti liječnika. Ako se nedostatak potvrdi, važno je surađivati s liječnikom (možda i nutricionistom) na najboljem načinu rješavanja simptomima, jer puno zdrave hrana sadrži saharozu, i ne želiš iz prehrane maknuti više od onoga što je potrebno ili pak strahovati od svakog obroka.

Photo: Shutterstock

Komentari 0