Life&style

Knedla u grlu, pečenje jezika, promuklost... Koji kućni lijekovi pomažu kod tihog refluksa?

  • Tihi refluks je neugodan i uzrokuje simptome slične prehladi, poput promuklosti ili kašlja
  • U mnogim se slučajevima tihi refluks može liječiti domaćim lijekovima
  • Otkrit ćemo ti koji kućni lijekovi mogu ublažiti nelagodu

Promuklost, kašalj, nelagoda (knedla) u grlu, stezanje prilikom gutanja, bol s jedne strane vrata, pečenje jezika, bol u gornjem djelu prsišta... Sve su to znakovi tihog refluksa, neugodnog stanja koje se javlja periodično, a vezano je uz povrat želučane kiseline. Refluks se pojačava vezanu uz konzumaciju određene hrane, a uz jesen baš je proljeće sezona kad nas češće muči. 

U mnogim se slučajevima simptomi tihog refluksa mogu liječiti domaćim lijekovima i možda lijekovi koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline nisu apsolutno neophodni. No, o tome se svakako treba konzultirati s liječnikom. Ovi savjeti mogu ti pomoći da si sama poboljšaš zdravlje.

Tihi refluks: problemi sa želučanom kiselinom bez žgaravice

Refluks i tihi refluks spadaju u najčešće gastrointestinalne tegobe, a dijagnozu postavlja liječnik. Refluks, odnosno žgaravica nije baš ugodna pojava, ali u slučaju ovdje opisana klinička slika tihog refluksa ne odnosi se na žgaravicu. To je zbog oblika želučane kiseline koja u ovom slučaju također raste, ali ne kao tekućina - i tako pokreće tipične simptome tihog refluksa, ali ne i žgaravicu. Umjesto uzimanja lijekova, mnogi pacijenti žele da se njihov tihi refluks ublaži domaćim lijekovima, no ovo vrijedi za manje probleme. 

via GIPHY

Kako nastaje tihi refluks?

Klorovodična kiselina i enzimi nalaze se u želucu kako bi djelomično probavili hranu. Mišić na vrhu želuca sprječava da želučana kiselina naraste. Ako je ovaj mišić oslabljen ili ako imaš hijatalnu kilu (ili herniju, bruh, puknuće dijafragme), želučani sok ulazi u jednjak, što dovodi do tipične žgaravice.

Plinovita želučana kiselina također se može popeti na vrh. Pacijenti tada pate od upale, promuklosti, otežanog gutanja, kašljanja ili imaju problema s govorom. Ali, pri tome nemaš žgaravicu, pa otuda i naziv „tihi refluks“. Uz lijekove, za liječenje se koriste i kućni lijekovi - jer kućni lijekovi mogu pomoći kao terapija tihog refluksa. Cilj je uvijek vezati želučanu kiselinu.

Prilično zabrinjavajuće: Pogledaj što se sve događa s tvojim tijelom kad se prejedeš

via GIPHY

Kućni lijekovi koji pomažu u liječenju

Ovih sedam kućnih lijekova za tihi refluks pružaju brzo olakšanje…

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je poznati kućni lijek za tihi refluks. Brzo neutralizira višak kiseline i pogodna je za trenutačno olakšanje. Međutim, treba je uzimati samo kratko vrijeme, budući da želudac reagira stvaranjem nove kiseline. To zapravo može pogoršati simptome.

2. Đumbir

Tihi refluks također se može ublažiti đumbirom kao kućnim lijekom. Biljka je odavno poznata u tradicionalnoj kineskoj medicini. Njegovi sastojci potiču rad želuca. Hrana brže napušta probavni sustav i stvara se manje kiseline. Žličica svježe naribanog đumbira, koju ostaviš da odstoji deset minuta, a zatim je ocijediš, dobro je rješenje. Pij nezaslađeno ako je moguće.

3. Zrele banane

Simptomi u jednjaku također se mogu ublažiti bananama. Trebale bi biti zrele i treba ih dobro žvakati. Sluzi iz banana štite sluznicu želuca, ali i vežu višak kiseline.

4. Promjena prehrane

Promjena prehrane također može poboljšati simptome tihog refluksa kao kućnog lijeka. Povrće bez puno kiselina, poput brokule, cvjetače ili bundeve, osobito je pogodno za ovu prehranu za rasterećenje jednjaka. Dopušteno je i nemasno meso i krumpir, kruh od integralne pšenice ili tjestenina od integralne pšenice. Također bi trebala obratiti pažnju na nisku kiselost s voćem. Osim banana, dokazale su se i neke sorte jabuka, mango, grožđe, kruške ili dinje.

Iznenađujući razlog zbog kojeg te često može boljeti donji dio leđa, plus, evo kako tu bol ublažiti

5. Čaj od kamilice

Alternativni liječnici preporučuju kao kućni lijek za tihi refluks sljedeće: popij gutljaj čaja od kamilice i naizmjenično leži na leđima, trbuhu, lijevoj i desnoj strani. To bi trebalo djelovati protiv upale u želucu.

6. Alkalna („kisela“) mineralna voda

Tihi se refluks također može ublažiti alkalnom mineralnom vodom kao kućnim lijekom. PH vrijednost je malo veća od 7,0. Napitak veže višak kiseline i neutralizira je. Dugoročno, treba imati na umu da želudac reagira na to i ponovno oslobađa kiselinu.

7. Ljekovita glina

Ljekovitu glinu možeš kod tihog refluksa koristiti kao kućni lijek. To je mineral u vrlo finom prahu. Žličica se pomiješa s vodom i pije - po mogućnosti nekoliko puta dnevno. Ljekovita zemlja veže višak kiseline. Tegobe se smiruju.

Možda vas zanima Prilično zabrinjavajuće: Pogledaj što se sve događa s tvojim tijelom kad se prejedeš Rubrika Life&style Life&style

Kućni lijekovi ne pomažu? Posjeti liječnika

Tihi refluks, koji uzrokuje male nelagode, može se probati liječiti kućnim lijekovima. Ako simptomi ne popuštaju ili još dodatno nastane mučnina i povraćanje, važno je odmah obratiti se liječniku. 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: Shutterstock

Komentari 0