Life&style

Što sve može značiti kvržica u grudima? 6 je mogućih uzroka

U većini slučajeva kvržica koju napipamo u grudima ne znači ono najstrašnije, no ipak je nikad ne treba je nikad zanemariti

Približava se listopad, mjesec borbe protiv raka dojke (Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj je 7. listopada), a udruga SVE ZA NJU tim je povodom danas predstavila novi projekt, a tijekom listopada, će u svakoj županiji sa suradnim školama održati akciju snimanja fotografije ružičaste vrpce koju će učenice i učenici formirati svojim tijelima te odnijet kući majkama i drugim ženskim članovima obitelji edukativni letak s pozivom na brigu o vlastitom zdravlju. Više o projektu https://www.facebook.com/UdrugaSVEzaNJU/

Ako grudi ne pregledavaš svaki mjesec (a trebala bi), ovo je dobar poticaj da to učiniš bar sada - rak dojke u Hrvatskoj je najčešći karcinom u žena, a više od 90 posto bolesnica može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju.

Dakle, samopregled, pregled kod liječnika, mamografija i/ili ultrazvučni pregled dojki tijek je koji vodi otkrivanju karcinoma u ranom stadiju, pa, ako si napipala u svojim grudima išta neobično ili sumnjivo, ne gubi vrijeme. No, nema mjesta ni panici jer kvržica koju napipamo u grudima ne mora uvijek biti ono najstrašnije - no to nam sa sigurnošću može potvrditi samo liječnik.

Dakle, što sve može značiti kvržica u grudima:  

1. Ciste

Ciste su šupljine u grudima koje se napune tekućinom i dobroćudne su. Ne postoji točno određeni razlog za nastanak cisti, ali uglavnom nastaju za vrijeme trudnoće i kod žena između 30 i 50 godina. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Fibroadenom 

Fibroadenomi su dobroćudne kvržice na žlijezdama i tkivu, a nastaju uglavnom kod žena mlađih od 30 godina. Na dodir su „gumenaste“. Ni ovi tumori, kao ni ciste, nemaju veze s rakom dojke te ne povećavaju rizik od nastanka zloćudnog tumora. 

3. Lipomi 

Lipomi se sastoje od masnih stanica. Meki su i mogu se lako „micati“ pod prstima. Nažalost, ova vrsta dobroćudnog tumora povećava rizik od nastanka zloćudnog. 

Možda vas zanima Ova fotografija s limunima pomaže pri otkrivanju raka dojki Rubrika Life&style Life&style

4. Mastopatija 

Ako pipamo grudi neposredno prije mjesečnice, moguće je da ćemo napipati kvržice veličine višnje. Moguće je da se radi o mastopatiji, dobroćudnim promjenama na grudima. Mastopatija se pojavljuje najčešće kod žena mlađih od 30 godina te u pravilu uvijek u obje dojke. Ako je riječ o masteopatiji, kvržice su bolne na dodir. 

No, čak i ako je riječ o dobroćudnim kvržicama, potrebno je posjetiti liječničk. Kako bismo potpuno isključile mogućnost zloćudnog tumora, potreban nam je stručan pregled. To je osobito važno ako se teškoće javljaju za trajanja menstruacije. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Zloćudne kvržice 

Ako osjetiš u dojci jasno primjetnu kvržicu koja se ne da micati, obavezno otiđi kod liječnika. Moguće je da je doista riječ o raku dojke i tada je obavezna mamografija. Liječnik će te informirati o daljnjim koracima. Naravno, i kod takvih kvržica nije sto posto sigurno da je riječ o zloćudnoj bolesti. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0