Life&style

Ova fotografija s limunima pomaže pri otkrivanju raka dojki

Ako bolje pogledamo fotografiju koja slijedi, onda se prema izgledu limuna može puno iščitati o zdravlju naših grudi

Kvržica je najpoznatije upozorenje da nešto s grudima nije u redu. Postoje još i neki drugi znakovi koji ukazuju na rak dojke. Na primjer, na dojki se može pojaviti vidljiva kvrga, crvena, topla ili ranjena koža, izlaženje tekućine, urezi ili uvučena bradavica. Dobar uvid u zdravlje naših grudi ima fotografija objavljena na worldwidebreastcancer.org. Na njoj se vidi karton sa 12 limuna na kojima su različite značajke. 

 | Autor: worldwidebreastcancer.org worldwidebreastcancer.org

Fotografija bi u prvom redu trebala poslužiti za to da žene pažljivije pregledaju svoje grudi. Jesi li otkrila neke od karakteristika ovih limuna sa fotke? Nemoj odmah paničariti! Na grudima mogu nastati određene promjene – to je sasvim normalno. Ako jedan od tih znakova promatraš duže vrijeme, ako nje nestao sam od sebe, ako češće ili čak stalno osjećaš bol u grudima ili pak otkriješ nešto neobično, onda svakako posjeti liječnika. Samo stručna osoba može otkriti pravi uzrok tegoba. 

Može li kvržica biti zdrava?

Sljedeća grafika razjašnjava kakav ćeš opipati dobroćudne, a kao zloćudne kvržice u dojkama. Kako god – ako pronađeš nešto neobično i tvrdo u grudima, svakako posjeti liječnika. 

 | Autor: worldwidebreastcancer.org worldwidebreastcancer.org

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0