Life&style

Što staviti na masnicu, što na opekotinu? Liječnici objašnjavaju kako griješimo u 10 jednostavnih stvari

  • Cijeli si život uvjerena da treba na masnicu treba staviti led i zabaciti glavu kad ti krv curi iz nosa? Pogrešno!
  • Izgleda da ne znamo što točno napraviti ni kod najlakših ozljeda i uglavnom se vodimo nekim neutemeljenim vjerovanjima
  • Netko te lupio po leđima kad si se zagrcnula hranom? Dobro da si preživjela...

Operi zube nakon jela, zabaci glavu unatrag ako ti curi krv iz nosa, stavi led na opeklinu, puši u hranu ako je vruća... Mnoge stvari koje svakodnevno radimo i to cijeli život jer su nas tako naučili, radimo krivo. Evo što kažu liječnici - izgleda da bi trebali preispitati i svoje dnevne rituale i neke metode kućne prve pomoći. Bolje ikad nego nikad.

1. Ne puši djetetu u hranu da se brže ohladi

Zašto je to loše: Isto je kao da s nekim dijeliš hranu, piće ili četkicu za zube. Roditelji, beke, djedovi na taj način mogu prenijeti bakterije, a to, čak, može uzrokovati karijes na djetetovim zubima makar beba još ni nema zube. Zubi su najranjiviji kad se tek počnu razvijati.

Što napraviti:  Bolje je pričekati s hranjenjem dok se jelo malo ne ohladi.

2. Ne zabacuj glavu ako ti krvari iz nosa

Zašto je to loše: Možeš se zagrcnuti vlastitom krvlju koja se cijedi ravno u grlo zabaciš li glavu.

Što napraviti:  Stisni prstima otvor nosnica. Sjedi uspravno, neka brada bude paralelna s podom.

via GIPHY

3. Ne diži čovjeka koji se onesvjestio

Zašto je to loše: Ljudi se najčešće onesvijeste zbog niskog tlaka - jer krv pa tako ni kisik ne stignu u dovoljnoj količini do mozga. Ako onesvještenog uspravimo, krv će teže doći do mozga.

Što napraviti: U ovom je slučaju važno da glava bude niže od prsa. Ako osoba sjedi neka se nagne i stavi glavu među koljena. Još je bolje ako leži. Neka ostane tako nekoliko minuta i neka ne ustaje prije nego što osjeti da joj je sasvim dobro.

4. Ne isisavaj zmijski otrov

Zašto je to loše: Malo je zmijskih ugriza koji su fatalni, a od isisavanja otrova ustima ionako nikakve koristi za žrtvu pa doista nema razloga zašto to raditi.

Što napraviti:  Najbolje je osobu poleći ali tako da je mjesto ugriza na nižem položaju od srca, bitno je i da ugriženi miruje da se otrov što sporije širi tijelom. Nazovi 112 ili ga što prije odvezi liječniku.

5. Ne peri zube odmah nakon jela

Zašto je to loše: Oštećuje zaštitni sloj zubiju, caklinu.

Što napraviti:  Bolje oprati zube ujutro prije jela i kave. Želiš li ih oprati i nakon doručka, prvo usnu šupljinu dobro isperi vodom, a onda pričekaj još 40 minuta do pranja četkicom i zubnom pastom.

via GIPHY

6. Ne lupaj po leđima osobu koja se zagrcnula hranom

Zašto je to loše: Ako osobu lupiš po leđima dok je uspravna, zalogaj bi mogao još dublje kliznuti u grlo.

Što napraviti:  Neka se osoba nagne naprijed i proba iskašljati stvar iz grla - često je već to dovoljno. Ako ne upali, lupi je nekoliko puta po leđima između lopatica, ali pazi, samo ako je nagnuta naprijed.

7. Ne stavljaj led direktno na masnicu

Zašto je to loše: Koža je vrlo nježna, a hladnoća iz leda će usporiti cirkulaciju pa tako i izliječenje. Led može čak izazvati i ozebline.

Što napraviti:  Led zamotaj u ručnik ili krpu. Ovaj hladni oblog stavi na masnicu odmah nakon udarca, ali nemoj držati duže od 10 minuta.

anketa | Autor: miss7 miss7

8. Ne stavljaj led ili masnoću na opeklinu

Zašto je to loše: Opekline prodiru duboko u tkivo i treba ih dobro ohladiti da ne bi nastala veća oštećenja. Ovi površinski zahvati neće pomoći.

Što napraviti: Stavi opeklinu pod hlatnu vodu koja teče iz slavine i drži tako 20 minuta.

via GIPHY

9. Ne trljaj ozebline

Zašto je to loše: Ako si zaradila ozebline, nemoj to mjesto trljati ili masirati. Nemoj koristiti niti direktan izvor topline da ga ugriješ.

Što napraviti: Ozebla područja zagrijavaj polako tako da ih staviš u toplu vodu (nikako vruću) i piješ puno tople tekućine. Ako su ozebline jake, potraži liječničku pomoć. Ako moraš ponovno na hladnoću dobro ih zaštiti.

10. Ne dolijevaj plastičnu bocu

Zašto je to loše: Plastika većine bočica sadrži opasnu kemikaliju BPA koja se otpušta u tekućinu i koju neka istraživanja povezuju s neplodnošću i karcinomom. Također, u plastičnoj bočici koju više puta koristiš razvijaju se bakterije.

Što napraviti:  Baci (i recikliraj!) bočicu nakon prve upotrebe. Trebaš li bočicu koju ćeš trajno koristiti kupi neku namijenjenu za to, od materijala koji ne sadrži BPA.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0