Life&style

Što se doista može dogoditi tvojim zglobovima kad "krckaš" s prstima?

  • Postoje dvije vrste ljudi: oni koji uživaju krckajući zglobove prstiju na šakama  i oni koji ih mrze zbog toga 
  • Od toga sviđa li nam se to ili ne, važnije je je li to opasno za zglobove
  • Artritis se spominje najčešće kao posljedica, kakvo je objašnjenje liječnika?

Ako spadaš u one koji stišću šake i izvijaju prste tako da se na 10 metara udaljenosti čuje kako ti zglobovi pucketaju, znaš da je to jedno od onih malih zadovoljstava koja život čine ljepšim. Pokrckaš malo šake čim se probudiš, krcneš nakon dobro obavljenoh posla, da napraviš pauzu u uredu.... bez obzira kad to radiš, osjećaj je uvijek dobar. Osim što se uvijek nađe netko sa strane tko se zgrozi, kaže da je zvuk užasan i - da se tako uništavaju zglobovi. Jesli li u prvom ili drugom taboru? Voliš li ili mrziš taj osjećaj?  

Možda vas zanima Kako da tvoj puder izgleda savršeno i traje dugo? Isprobala sam najbolji savjet vizažista i stvarno djeluje! Rubrika Beauty Beauty

Bez obzira na to jesi li obožavateljica ili hejterica "lomljenja" prstiju, ipak je najvažnije pitanje je li ova navika dobra ili doista loša za tijelo. Neki kažu da je to brz način za dobivanje artritisa, no čuje se i teorija da je riječ samo o bezopasnom mjehuriću plina u zglobovima. Što je istina?

via GIPHY

Kako nastaje zvuk krckanja? 

Koju god "metodu" koristiš - izvijanje prstiju prema gore, stiskanje šake, istezanje prstiju... zvuk se stvara na isti način. Naime, poveća se prostor između dva zgloba pa plinovi otopljeni u sinovijalnoj tekućini - koja podmazuje zglobove - oblikuju mikroskopske mjehuriće. Ti se mjehurići zatim stapaju u veće - koji konačno pucaju kada navre dodatna tekućina kako bi popunila praznine nastale rastezanjem.
Pratiš? Onda sada jednom „krcni“ prstima. Ozbiljno, učini to! Kada zglobovi jednom „puknu“, onda to ne možeš ponoviti petnaestak minuta. Za to vrijeme zglob se postupno vraća u normalnu veličinu, a u tekućini se otapaju novi plinovi te on ponovno postaje spreman da "pukne". Dakle, krckanje prstima ne bi trebalo biti ništa opasno ili strašno? Naime, često možemo čuti kako uzrokuje artritis…

Dakle, uzrokuje li krckanje prstima doista artritis?

Premda se nameće zaključak kako bi često krckanje prstima trebalo biti štetno jer postoji mogućnost da se ošteti hrskavica kojom je obložen zglob, nema nikakvih medicinskih dokaza za takav zaključak. Na temu je zapravo provedeno vrlo malo istraživanja. Međutim, možeš odahnuti i reći svima koji te tako straše da ne znaju o čemu pričaju – a ako ti ne vjeruju, mogu se raspitati kod kalifornijskog liječnika Donalda Ungera. Naime, on je 50-ak godina „lomio“ prste svoje lijeve ruke najmanje dva puta dnevno, dok je prste desne ruke ostavljao na miru. Zaključio je da nema nikakvih vidljivih razlika između ruku te da ni na jednoj nije dobio artritis! 

via GIPHY

Zapravo, ovo bi moglo biti dobro za tebe?

Jedno istraživanje provedeno davne 1975. u jednom staračkom domu pokazalo je da bi pucketanje prstima moglo čak i biti blagotvorno. Naime ispitanici koji su lomili redovito prste u manjem su postotku razvili osteoartritis. Znanstvenik Greg Kawchuk je u Washington Postu napisao da pucketanjem prstiju zapravo činimo prste fleksibilnijima! O da, to su dobre vijesti za sve one koje vole pucketanje! A za one koji ne vole to slušati – što drugo reći, nego da si nabave čepiće za uši ili se naviknu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0