Life&style
Što napraviti kad muškarac ima PMS

Što napraviti kada tvoj voljeni ima muški PMS ili, stručno, 'sindrom razdražljivog muškarca'?

  • Evo nečega što bi te moglo iznenaditi
  • Naime, i muškarci imaju 'ciklus'! 
  • Možda ne onaj menstrualni, ali je sličniji našem nego što misliš

Muška verzija mjesečnice nije tako opaka kao ona što je žene doživljavaju u maternici, ali ona se događa, a i nešto je što mi žene obično primijetimo (i suosjećamo). Mi to s ljubavlju zovemo „muška menstruacija“. Pravi izraz za „mušku menstruaciju“ je „sindrom razdražljivog muškarca (SRM). TO je ono što je krivo za tvog pretjerano ludo raspoloženog muškarca. To je također skriveni uzrok raspada brakova u srednjim godinama…

Velika je vjerojatnost da poznaješ dobar dio muškaraca i da si uočila trenutke njihovog neobjašnjivog razdražljivog i neraspoloženog ponašanja. Bilo da se radi o tvom ocu, bratu, dečku, suprugu, kolegi, tko god, kladimo se da si primijetila da s vremena na vrijeme mogu biti, pa, razdraženi i pretjerano osjetljivi. I kladim se da mrze kad ih prozivaš, ha? Ali ne brini, znanost može objasniti muški PMS.

via GIPHY

Prema dr. Jedu Diamondu, koji je napisao The Irritable Male Syndrome, muškarci prolaze kroz promjene testosterona svakodnevno, mjesečno i sezonski. Premda većina muškaraca poriče vlastiti oblik menstruacije, promjene u njihovoj razini testosterona utječu na njih više nego što misle.

Možda vas zanima PMS i luda želja za slatkim: izgleda da smo dobile dozvolu da navalimo na čokoladu Rubrika Life&style Life&style

Diamond, koji iza sebe ima 40 godina kliničkog istraživanja, definira sindrom razdražljivog muškarca kao: „... stanje preosjetljivosti, frustracije, tjeskobe i bijesa koje se javlja kod muškaraca i povezano je s biokemijskim promjenama, hormonskim fluktuacijama, stresom, i gubitkom muškog identiteta...“.

Prvi simptom SRM-a je poricanje.

via GIPHY

Evo kako nastaje muški PMS:

Kako razina testosterona kod muškaraca opada, pada i raspoloženje muškaraca. Ova hormonska promjena ima mjesečni ciklus i Diamond kaže da ga muškarci zapravo mogu pratiti kao i žene. Muškarci doživljavaju depresiju i agresiju kako im razina testosterona opada, kaže Diamond.

Premda razina testosterona muškaraca pada svakodnevno, mjesečno i sezonski, dnevne promjene nisu dovoljne kako bi se doista primijetile. Muški ciklusi se, međutim, ne sinkroniziraju jedni s drugima, kao što se to događa kod žena.

Muškarci imaju svoje doba u mjesecu, ali i doba godine. Zvuči poznato, dame? Ali, ako primijetiš da su muškarci u tvom životu „muževniji“ pred kraj godine, to je zato što je razina muškog testosterona najviša u studenom. Možda je zato izgled drvosječe tako privlačan? Tko zna. Premda znamo da je travanj vjerojatno najgore vrijeme za prekid veze s dečkom, jer će tada njegova razina testosterona biti najniža. 

Na sreću za dečke, ipak, mogu pokušati smanjiti učinke SRM-a. I vjerojatno su puno uspješniji u tome (oprostite, dame). Razina testosterona kod muškarca zapravo je povezana sa stresom, stoga jednostavno neka se prestanu stresirati! Da je barem nama tako jednostavno.

via GIPHY

Ali što je više stresa u životu muškarca, to će im razina testosterona više pasti, kaže Diamond. Težina je također veliki faktor u tome hoće li muškarac osjetiti posljedice SRM-a. Što osoba ima više masti, to će imati više estrogena – tj. veći muškarci će imati manje testosterona i više estrogena - što rezultira pojačanim razdobljem kod muškaraca.

Možda vas zanima Alkohol i PMS opaka su kombinacija! Pogledaj kako promili utječu na ionako neugodne simptome Rubrika Life&style Life&style

Tu ipak nije kraj. Oprostite, dečki. Muškarci također prolaze kroz mušku menopauzu, koja se naziva andropauza. To je uobičajeno za muškarce između 40-55 godina. Dakle, to je to. Znanost dokazuje da se to također događa kod „muškaraca“ i, da budemo iskreni, osjećamo se loše da moraju iskusiti užas hormonalnih promjena. Nije da im je tako loše kao ženama, zbog grčeva i krvarenja i svih tih groznih gluposti, ali svejedno, ajmeee. Za njih. I nas.

Photo: Shutterstock

Komentari 0