Life&style

Što može natjerati 200 žena na kolektivno ubojstvo jednog muškarca? Odgovor donosi Netflixova dokumentarna serija

  • Dokumentarna serija 'Indian Predator' niti jednom ljubitelju true crime žanra ne bi smjela proći ispod radara
  • Akku Yadav, u svojem je kratkom životu kriminalca počinio mnoge zločine uključujući brojne pljačke, otmice, cijeli niz silovanja, iznuda i ubojstava, a kada je potkupljena policija zauzela njegovu stranu, njegove su sugrađanke odlučile pravdu uzeti u svoje ruke
  • Više od 200 žena upalo je u sudnicu na dan zakazanog saslušanja i ubilo Akkua na izrazito mučan i nasilan način oštrim oružjem i kamenjem

Netflix je već neko vrijeme omiljena platforma koja, između ostaloga, redovito donosi super zanimljive true crime priče, a izuzetak nije ni dokumentarna serija 'Indian Predator', a posebice treća i posljednja epizoda 'Murder in a Courtroom' koja niti jednom ljubitelju ovog žanra ne bi smjela proći ispod radara. Ova dokumentarna serija koja prikazuje dramatične rekonstrukcije u posljednjoj se epizodi bavi slučajem ubojstva koje se dogodilo 2004. godine i koje je šokiralo Indiju, ali i ostatak svijeta.

Iako je ubojstvo, a posebice ono s elementima nasilja nešto što svaki pripadnik civiliziranog društva osuđuje, u ovom konkretnom slučaju gotovo nitko nije suosjećao sa žrtvom, već su svi stali na stranu počinitelja ubojstva, točnije više od 200 žena. No, krenimo redom!

Bharat Kalicharan, zvani Akku Yadav, u svojem je kratkom životu kriminalca počinio mnoge zločine uključujući brojne pljačke, otmice, cijeli niz silovanja, iznuda i ubojstava, no najveći problem je bio u tome što je sustav koji ga je trebao kazniti zakazao na svim mogućim razinama.

Možda vas zanima Fenomen true crime serija: Zašto žene toliko vole serije o masovnim ubojicama? Rubrika Life&style Life&style

Potkupljena policija

Još od rane mladosti Akku je stvarao probleme, iako nije bio ni siromašan i nije dolazio iz problematične obitelji, a njegovo teroriziranje stanovnika grada Nagpura u čijem je predgrađu živio trajalo je punih 13 godina. U tom je periodu nebrojeno puno puta provalio u tuđe domove iz kojih bi krao sve što bi mu se svidjelo, a ponekad samo uništavao što bi poželio, maltretirao i fizički zlostavljao svoje sugrađane, prijetio ljudima kako bi iznudio novac, ubio nekolicinu ljudi, silovao više od 40 žena među kojima su neke bile maloljetne, a sve to bez da je policija išta poduzela kako bi ga se zaustavilo. A daleko od toga da nisu znali. Tijekom godina se skupilo mnoštvo prijava protiv njega, no policija ne samo da ga nije uhitila, već ga je i štitila budući ih je redovito potkupljivao, a čak su znali i dojavljivati mu tko ga je prijavio kako bi se se dotičnima mogao osvetiti. 

Možda vas zanima Nova true crime poslastica na Netflixu: Jezivi misterij o nestaloj djevojci u koji je možda umiješan i Vatikan Rubrika Life&style Life&style

Tijekom jednog od njegovih brojnih pohoda, Akku je naišao na neočekivani otpor od strane svoje žrtve Narayane čiju je kuću opkolio sa svojih četrdesetak ljudi, a koje je ova hrabra žena uspjela rastjerati plinom, prijeteći da će dignuti u zrak i sebe i njih, a što je inspiriralo i mnoge druge da se ujedine i napokon mu se suprostave. Upravo trenutak u kojem je 6. kolovoza 2004. netko zapalio njegovu kuću, bio je početak njegovog kraja jer je Akku napokon bio onaj koji je počeo osjećati strah koji je silne godine i sam sijao.
 

Tko je ubojica?

Akku je tada zatražio policijsku zaštitu te je uhićen, a tjedan dana kasnije bilo mu je zakazano saslušanje za jamčevinu. Ono što je ražestilo njegove sugrađanke bila su nagađanja kako bi se mogao izvući nekažnjeno i kako će u zatvoru biti tek neko kraće vrijeme dok se situacija malčice ne smiri, a zbog čega su i odlučile pravdu uzeti u svoje ruke. Više od 200 žena upalo je u sudnicu na dan zakazanog saslušanja i ubilo Akkua na izrazito mučan i nasilan način oštrim oružjem i kamenjem. Pet ih je odmah uhićeno nakon linča nad Akkuom, ali su puštene nakon demonstracija diljem grada.

Da u pitanju nije bilo ubojstvo, već socijalna pravda, mišljenje je mnogih, a upravo ovim aspektom bavi se spomenuta epizoda dokumentarne serije koja je napeta od prve do posljednje minute. Ili, kako je napisao i sam Netflix, kriminalac Akku Yadav šokantno je linčovan usred prepune sudnice od strane skupine žena koje su tvrdile da su njegove žrtve. No što je istina iza ovog ubojstva? Tko je bio pravi ubojica - žene ili Akku?

Photo: Netflix

Komentari 0