Life&style

Što jesti u menopauzi ako želiš izbjeći dobivanje kilograma: Galveston prehrana nudi rješenje

  • Pobjedi upalu u tijelu, izgubi kilograme - to je ideja iza Galvestone prehrane
  • Nije riječ o dijeti jer nije poanta u smanjenom unosu kalorija već odgovarajućem izboru namirnica
  • Tako nema ni propisanih obroka već tek smjernica, koja nam hrana škodi, a koja je dobra za nas

Nije tajna - tijekom i poslije menopauze većina žena dobije na težini, a ti kilogrami koji se "zalijepe" - gotovo ih je nemoguće skinuti. Zna svaka žena te dobi koja je pokušala. Zahvaljujući hormonalnim promjenama teško je i zadržati zdravu težinu: možda je Galveston prehrana koju je osmislila liječnica Mary Claire Haver, inače specijalistkinja ginekologije i opstretricije, rješenje.

Možda vas zanima Ovo je odlično rješenje kad nemaš vremena za omiljeni trenutak u danu Rubrika Life&style Life&style

Ova prehrana prema namirnicama na kojima se temelji nije nikakva velika novost: žene bi u toj dobi trebale unositi veće količine nemasnih proteina (bijela riba, bijelo pileće meso bez kožice, nemasni svježi sir, grahorice, grčki jogurt, nemasna teletina), a smanjiti unos ugljikohidrata. Umjesto da se smanji unos broja kalorija Galveston prehrana pomaže ženama u menopauzi da smršave i bore se sa simptomima menopauze na način da kontroliraju upalne procese u tijelu. Upala je prirodni imunološki odgovor kada tijelo napadne vanjski neprijatelj, naprimjer, štetne bakterije. No, kronična upala događa se kada je tijelo u stalnom obrambenom stanju (a uzrok može biti prehrana) i može uzrokovati stvari poput pretjeranog debljanja, bolova u zglobovima, pa čak i nekih zdravstvenih stanja poput dijabetesa, bolesti srca i raka.

Možda vas zanima Nesanice, nadutost, debljanje, glavobolje... Vjerojatno si u ovom životnom razdoblju Rubrika Life&style Life&style

Galveston dijeta također podstiče žene da poste 16 sati dnevno (kao i u posljednje vrijeme tako popularno naizmjenično gladovanje), a svu hranu konzumiraju tijekom preostalih 8 sati u danu. Ovaj dugačak period bez unosa hrane pomaže detoksikaciji organizma i smirivanju upale, ali to nije jedino. Izbacimo li tvari poput glutena i šećera iz prehrane, maknuli smo dva velika krivca za kroničnu upalu. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Što jesti na Galveston prehrani?

Ova prehrana fokusirana je na hranu koja djeluje protuupalno. Potiče se konzumiranje nemasnih proteina ​​peradi, govedine (od stoke hranjene travom) i lososa te druge plave ribe koja sadrži puno esencijalnih masnih kiselina. Uz to, trebalo bi jesti povrće, ali ono koje nema škrob (krimpir i batat ga imaju jako puno), poput špinata, brokule, cvjetače, celera, rajčice, krastavaca, zelene salate, kupusa i tikvica, a puno je antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala. Voće je također dopušteno na Galveston prehrani, ali trebali biti oprezan pri odabiru onog koje sadrži manje šećera i ugljikohidrata te puno antioksidansa i vlakana, poput borovnica, malina, jagoda, nara.

Možda vas zanima Je li takozvani intervalni post najzdravija dijeta ikada? Evo što kažu doktori Rubrika Life&style Life&style

Još jedna važna stavka Galveston prehrane su masnoće. Potiče se unos nezasićenih masnoća poput onih iz orašastih plodova i sjemenki, avokada i maslinovog ulja jer će i one pomoći obuzdati upale u tijelu i pomoći mršavljenje. Vrlo su važna vlakn i vitamin D, a vrlo često prehranom unosimo premalo tih nutrijenata.

Što nije dobro jesti?

Skupine hrane koje treba izbjegavati uključuju rafinirane ugljikohidrate i šećer koji su se pokazali glavnim pokretačima kronične upale. Kvinoja je idealna žitarica (i jedina, ako je ikako moguće) koju bi trebalo zadržati u prehrani jer osim ugljikohidrata sadrži i proteine. Povrh toga, ne bismo trebali jesti prerađenu mliječnu hranu s izuzetkom grčkog jogurta koji sadrži puno proteina i probiotika. Višestruko procesiranu, prerađenu hranu (oni srednji prolazi u trgovinama!) treba što je više moguće izbjegavati.

Drago nam je da je netko konačno osmislio plan prehrane namijenjen ovim vrlo specifičnim potrebama žena. Nadamo se da će ti  pridržavanje ovih smjernica pomoći ne samo da izgledaš i osjećaš se bolje, već i da dobiješ novi pogled na ovo također lijepo životno razdoblje.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0