Life&style
Savjeti kako smanjiti nadutost

Što je uzrokuje nadutost trbuha, 11 savjeta kako je se riješiti i smanjiti trbuh

  • Nadutost je osjećaj rastezanja crijeva zbog pojačanog stvaranja plinova
  • Taj neugodan poremećaj naziva se još aerenterektazija, vjetrovi ili plinovi, a najčešći znakovi nadutosti su nelagoda u trbuhu, osjećaj punoće, glasno kruljenje, a ponekad čak i bol
  • Otkrit ćemo ti što sve uzrokuje nadutost te 11 savjeta za smanjenje nadutosti

Što uzrokuje nadutost? Nadutost uzrokuje pojačano nakupljanje plinova u tijelu. Nadutost je onaj neugodan osjećaj „punine“ koji dobiješ u trbuhu nakon što pojedeš malo previše. Uzrok nadutosti također može biti vrsta hrane koju si jela ili brzina kojom si jela, možda previše soli, masti ili šećera, što uzrokuje plinove, debljanje, zatvor ili zadržavanje vode. Određena medicinska stanja poput celijakije, Crohnove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva ili ulceroznog kolitisa također mogu uzrokovati nadutost. Osim toga, nadutost se može javiti kod svakoga, bez obzira na dob, životne navike ili zdravstveno stanje. Nadutost se kod žena često (ili, prema nekim istraživanjima, uvijek) pojavljuje tjedan ili manje prije menstruacije. Otkrit ćemo ti 11 savjeta kako smanjiti nadutost. I riješiti je se u najkraćem roku.

Hrana koja izaziva nadutost 

Primjerice, grah je izvrstan izvor vlakana i bjelančevina. Također sadrži tvar zvanu rafinoza koju bakterije naknadno trebaju razgraditi. To može proizvesti plinove i dovesti do nadutosti. To nije loše, a niti opasno za tebe, a koliko plinova netko dobije, razlikuje se od osobe do osobe, ali i o vrsti graha. Brokula, kupus i prokulice također sadrže rafinozu. Tvoje tijelo će se vjerojatno brzo prilagoditi. Lijekovi bez recepta mogu ti pomoći da lakše probaviš ovu hranu, odnosno smanjiš nadutost. 

 | Autor: Pixabay Pixabay

Obrati pažnju na FODMAP

To je skupina ugljikohidrata koje je nekim ljudima teško probaviti. Mogu uzrokovati nadutost zbog nakupljanja plinova i tekućine. FODMAP-ovi uključuju laktozu u mliječnim proizvodima, fruktozu u voću i medu i mnoge druge. Zabilježi kako tvoje tijelo podnosi različitu hranu. Podijelite tu informaciju sa svojim liječnikom kako biste otkrili jesu li FODMAP-ovi možda krivi, tako da znaš trebaš li ih izbaciti iz prehrane te tako spriječiti nadutost. 

Uspori s jelom!

Što brže jedeš, to više zraka gutaš. Tvoj želudac može se napuhnuti kada se u njemu zarobi zrak, koji ponekad prelazi u tvoja crijeva. Osim toga, kad jedeš brzo, pojedeš više hrane. To je dijelom zato što tvom želucu može trebati čak 30 minuta da tvom mozgu kaže da si sita. Možda ćeš pretjerati prije nego što tvoj mozak dobije poruku, a to također može uzrokovati da se osjećaš naduto.

Clara Guillem prije i nakon jela Možda vas zanima Nadutost nije bauk! Djevojka pokazuje kako outfiti izgledaju prije i nakon jela Rubrika Life&style Life&style

Limitiraj gazirana pića

Ograniči gazirana pića. Plin koji progutaš dok piješ gazirana pića i druga pjenušava pića - pivo, šampanjac, sokove - može napuniti tvoj probavni sustav. Dio njega podrigneš, a dio ostaje i kreće se kroz tvoj probavni sustav dok ne „iziđe" na drugi kraj. Zato se i zove „prolazni plin“. Dakle, ako patiš od nadutosti trbuha, bolje je popiti čaj. Primjerice, dobar čaj kod nadutosti je čaj od metvice. Također je dobar i čaj od đumbira. 

 | Autor: Pixabay Pixabay

Budi pametna s ugljikohidratima

Tvoje tijelo troši ovo gorivo brže od bjelančevina ili masti, kojima je potrebno dulje za probavu. Nakon što tvoje tijelo iskoristi ugljikohidrate koji su mu potrebni za energiju, pohranjuje ostatak: prvo kao glikogen, zbog kojeg tijelo zadržava vodu, a zatim u masnim stanicama. I jedno i drugo može učiniti da se osjećate napuhano. Za smanjenje nadutosti može ti pomoći izbjegavanje „jednostavnih“ ugljikohidrata, poput bijelog kruha i peciva, u korist „složenih“ ugljikohidrata, poput cjelovitih žitarica i povrća koje se dulje probavlja.

Jedi dovoljno

Trbuh ti je otprilike veličine šake. Hrana se donekle zbija kroz probavni proces, ali ako previše jedeš, počinje ti se rastezati želudac, a to može uzrokovati da se osjećaš naduto. Osim toga, previše hrane povećava vjerojatnost da ćeš pretjerivati sa soli, ugljikohidratima, mastima i kalorijama, a sve to može uzrokovati nadutost.

10 vrsta hrane koje su apsolutno najgori izbor za našu probavu

Ograniči sol

Tvom tijelu je potrebna sol, ali većina nas je konzumira više nego što nam je potrebno. Sol potiče tvoje tijelo da zadrži više vode, zbog čega možeš patiti od nadutosti. Također može uzrokovati probleme s bubrezima i visok krvni tlak. Možda ćeš dobiti više soli u svojoj prehrani nego što misliš iz prerađene i brze hrane. Stoga provjeri na naljepnicama razine soli (natrija) i zapamti: samo zato što je ne okusiš, ne znači da je nema.

 | Autor: Pixabay/Bru-nO Pixabay/Bru-nO

Konstipacija i nadutost

Kada patiš od zatvora, možeš se osjećati naduto. Uglavnom se to događa kada ti treba voda, vlakna ili vježba. Ali, promjene u prehrani, bolest ili stres mogu također uzrokovati konstipaciju, a potom i nadutost. Obično brzo prođe, ali vježbanje, voda i lijekovi bez recepta mogu pomoći. Posjeti liječnika ako gubiš na težini, a ne znaš zašto, ako zatvor i nadutost traju više od tjedan ili dva, ili imaš vrtoglavicu, bolove u trbuhu ili krv u stolici. To bi mogli biti znakovi nečeg ozbiljnijeg.

Provjeri svoju težinu

Jesi li se u posljednjih godinu dana udebljala 10 ili više kilograma? To je često slučaj s ljudima koji kažu da se osjećaju naduto. To bi moglo biti zato što se ta težina često kreće oko trbuha, što ostavlja manje prostora za rastezanje trbuha. Ti i tvoj liječnik možda ćete moći izraditi dobro uravnoteženu prehranu i program vježbanja koji će vam pomoći da izgubite težinu i osjećate se manje naduto.

Smanji masne kalorije

Tvom tijelu treba dosta vremena da probavi masnoće. To znači da se može zadržati u tvojem trbuhu neko vrijeme i uzrokovati osjećaj nadutosti. Osim toga, to je najkaloričnija hrana koju možeš jesti. Te kalorije mogu se brzo zbrajati i uzrokovati debljanje, što bi također moglo uzrokovati da se osjećaš naduto. Moglo bi ti pomoći da ograničiš kalorije masnoća s nemasnim proteinima, cjelovitim žitaricama i povrćem.

 | Autor: Pixabay/congerdesig Pixabay/congerdesig

Upravljaj zdravstvenim uvjetima

Tvoj liječnik može ti pomoći otkriti uzrokuje li neka bolest nadutost, primjerice, jesi li to možda stanja crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva, Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, celijakije, infekcije ili drugih. Liječenje može uključivati promjene u prehrani, spavanju i navikama vježbanja, zajedno s lijekovima. Što se više pridržavaš liječničkih preporuka, veća je vjerojatnost da ćeš ublažiti nadutost. Reci svom liječniku ako je tvoja nadutost jaka, ako je nadutost popraćena s jakim bolovima u trbuhu ili se stalno vraća.

Možda vas zanima Evo što ti se može dogoditi ako prečesto zadržavaš puštanje vjetrova Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Izbaciti secer