Life&style

Što je tako dobro u Sussexu da je Meghan dobila titulu po njemu?

Nakon kraljevskog vjenčanja, Harry i Meghan dobili su titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa. A nas je zanimalo čine točno oni vladaju pa smo istražili najljepša mjesta i najbiziranije priče tog okruga.

Titula vojvode od Sussexa ima dugu i burnu tradiciju, a kraljica je njome ukazala veliku čast Harryu i Meghan. Prvi vojvoda od Sussexa bio je princ Augustus Friedrick, sin kralja Georga III. Protagonist niza skandaloznih kraljevskih priča ženio se dva puta, ali nijedna od njegovih supruga nije dobila titulu vojvotkinje. S obzirom da nije imao zakonitih nasljednika, titula je izumrla već 1843. godine. Očekivalo se da će naslov pripasti princu Edwardu krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, ali on je, na opće iznenađenje, postao vojvoda od Wessexa. Pričalo se potom da će ga ponijeti Kate i William, ali kraljica ga je ipak sačuvala za Harrya.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Netom dodjeljeni naslov učinio je Meghan prvom vojvotkinjom od Sussexa u engleskoj povijesti. Prema izvještajima engleskih medija, stanovnici okruga ponosni su što novopečeni kraljevski par nosi upravo to ime i raduju se njihovom prvom zajedničkom posjetu. Entuzijazam stanovništva zapravo nije nikakvo iznenađenje jer su Harry i Meghan već postali brend koji može ispromovirati sve što poželi, a udio u tom kolaču imat će i stanovnici Sussexa koji očekuju turistički procvat okruga.

Sussex je zapravo povijesni okrug u jugoistočnoj Engleskoj, a ime mu potječe od sintagme Zemlja Saksonaca. Iako se na prvi pogled čini da je riječ o malom prostoru, statistike govore suprotno. Tamo živi 1,6 milijuna stanovnika, tj. trećina Hrvatske. Poznat je po tome da ima najviše sunčanih dana na engleskom području. U okrugu postoji nekoliko važnih mjesta i građevina koje se definitivno ne smiju preskočiti, a mi smo izvukli najsočnije detalje iz njihove prošlosti.
 

1. KRALJEVSKI PAVILJON

 | Autor: Instagram Instagram

Kraljevski paviljon jedna je od najegzotičnijih građevina na Otoku, sagrađena je u 19. stoljeću, a pripadala je kralju Georgeu IV koji je bio poznat kao prvi engleski džentlment. Ta titula nipošto nije bila laskava, a označavala je njegove sklonosti luksuzu i raskalašenom životu. Zabranio je supruzi da mu dođe na krunidbu, a cijeli život tražio je način da se od nje razvede.  Iako je Kraljevski paviljon sagrađen u stilu koji Britanci vole zvati indijskim ili saracenskim te neodoljivo posjeća na Taj Majal, ova je priča imala posve drugačiji tijek. S obzirom da su sluge Georgea IV opisivale kao bezosjećajnog psa za kojim nitko nije pustio suzu, ova građevina je najbolje što je ostavio narodu nad kojim je vladao. 
 

2. DVORAC HERSTMONCEUX 

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Herstmonceux gradio se od dvanaestog do devetnaestog stoljeća. Međutim, veći dio sagrađen je za vrijeme engleske renesanse, a crvene cigle odaju veliki odmak od renesansnih primjera u Italiji i Austriji. Dvorac je danas dom nekoliko znanstvenih i edukacijskih institucija, ali puno je zanimljivije da se još uvijek vjeruje da je dvorac - uklet. Najpoznatija je priča o duhu visokom 9 stopa koji je često sudjelovao u bitkama oko dvorca, a posebno se namjerio na Lorda Dacrea kojeg je na koncu ubio. Osim toga, u osamnaestom stoljeću tamo je navodno zatočena i do smrti izgladnjena neka djevojka čiji se krici još uvijek čuju. Treća nadnaravna pojava ovog dvorca je žena u bijelom čiju je ljubav davno izigrao neki od vladara dvorca, a ona sada hoda po vrtovima tražeći svoj mir. Ako si se sad već malo preplašila, moramo ti reći da dvorac ima baš sjajne vrtove. Da smo duhovi, i mi bismo tamo šetali.

3. DVORAC ARUNDEL

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Arundel sagradio je normanski velmoža Roger de Montogomery 1607. godine, a danas u njemu žive earlovi od Norfolka. Dio je, naravno, otvoren za posjetitelje i prava je turistička atrakcija. S obzirom da Englezi znaju s kulturnim turizmom, dvorac je često poprište izvedbi Sheakspearovih predstava i viteških turnira u kojima mogu sudjelovati i posjetitelji. Sudeći po komentarima s Tripadvisora, na posjedu dvorca nalaze se impresivni vrtovi, bogata knjižnica i slikarski atelijer. Ipak, moramo ti reći da ovaj dvorac ima čak četiri duha, ali legende kažu da su dobronamjerni. Prvi je navodno earl od Arundela, jedan od ranih vlasnika, drugi duh voli biti u knjižnici i ne izlazi često, treći je još jedna očajna i zaljubljena žena. Zanimljiv je četvrti duh - bijela ptica slična sovi koja se jako često pojavljuje u okolici dvorca.

4. CHICHESTERSKA KATEDRALA 

 | Autor: Instagram Instagram

Chichesterska katedrala, manje poznata kao Katedralna crkva Svetog trojstva jedan je od najljepših primjera normanske i gotičke arhitekture u Engleskoj. Sagrađena je 1108. godine i od ostalih srednjovjekovnih crkvi razlikuju je samostalan zvonik i tornjevi. Međutim, puninu umjetničkog blaga crkva je dosegla tek u dvadesetom stoljeću, a jedan od prozora oslikao je osobno veliki Marc Chagall. Crkva je navodno prepuna životinjskih motiva, poglavito lavova i lisica. Iako su animalisti već objasnili da su životinje i razni hibridi produkt srednjovjekovnih bestijara i tradicija, ljudi vjeruju da se vjeruje o poganskim tradicijama i u njima zapravo vide raznorazne prikaze vraga. 
 

5. BRIGHTON

 | Autor: Instagram Instagram

Govoreći o zanimljivostima Sussexa, nezaobilazan je Brighton - grad koji je postao mondeno središte engleske obale. Što je za Francuza Nica, za Engleza je Brighton. Sukladno statusu engleske Azurne obale, Brighton je prepun atraktivnih sadržaja. Među najzanimljivijima ističe se Muzej igračaka, Muzej transologije i već spomenuti Kraljevski paviljon. Za ljubitelje mora i lijepih zalazaka, ostaje šetnja po prekrasnoj rivi i posjet najstarijem akvariju u Europi. Važno je napomenuti kako se upravo u Brightonu nalaze neki od najboljih britanskih fakulteta, a samim time srce grada neprestano kuca ritmom mladih. Ovdje, nažalost ili na sreću, nema priča o duhovima, ali ima onih o provodima do jutra. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0