Life&style

Što će se dogoditi ako alkohol iz kupaonskog ormarića uliješ u WC školjku?

  • Čišćenje WC-a svima je najgori dio čišćenja kućanstva
  • Postoje brojna sredstva koja možeš iskoristiti za čišćenje, poput medicinskog alkohola
  • S njim trebaš vrlo pažljivo rukovati, a donosimo ti i alternativu kojom se možeš poslužiti prilikom čišćenja

Jesi li znala da s medicinskim alkoholom možeš na lagan i efikasan način očistiti svoju kupaonicu? Već sigurno znaš da medicinski alkohol dezinficira, ali također i brzo isparava pa s njim možeš očistiti i dezinficirati površine od kroma, stakla i nehrđajućeg čelika, bez da ostavlja mrlje, prema Reader's Digestu.

Sve što trebaš je uzeti ga s police i početi čišćenje površina kojima je to potrebno. No, kad čistiš s medicinskim alkoholom trebaš biti i oprezna jer postoji nekoliko pravila ispravno rukovanje ovim sredstvom. Moraš biti pažljiva s čime ga miješaš, budući da neke kemikalije nikako ne idu zajedno.

 | Autor: Freepik/stockking Freepik/stockking

Etanol i izopropil, dva sastojka medicinskog alkohola, stvaraju kloroform kad se pomiješaju s izbjeljivačem, navodi Apartment Therapy. Kloroform je otrovan spoj i njegovo udisanje može izazvati razne probleme s jetrom, bubrezima i živčanim sustavom. Osim toga, izazvat će i iritacije na koži, očima i plućima.

Također, prema Rapid First Plumbing, kemikalije za kućanstvo i sredstva za čišćenje nikad se ne bi trebali miješati sa septičkim sustavom i sustavom odvodnje. To uključuje izbjeljivač, amonijak i medicinski alkohol.

Ako se pomiješaju u cijevima, može doći do toksičnih isparavanja koji mogu otrovati zrak u tvojem domu. Također, septička jama koristi dobre bakterije kako bi lakše obradila sav otpad.

Možda vas zanima Najprljavija kuhinja koju si ikada vidjela - ova djevojka ju je očistila besplatno Rubrika Life&style Life&style

Budući da sredstva poput medicinskog alkohola ubijaju i dobre, zajedno s lošim bakterijama, tvoj odvod mogao bi se oštetiti ili začepiti.

Ponekad možeš malu količinu sredstava poput medicinskog alkohola i ispustiti niz odvod ili u WC školjku, savjetuje Hunker, ali nikad u velikim količinama. Trebala bi puštati toplu vodu dok u odvod izlijevaš medicinski alkohol, ali i nekoliko sekundi nakon toga.

 Konzumacija medicinskog alkohola izrazito je opasna i može dovesti do smrti, upozorava Healthline, tako da moraš biti izrazito pažljiva prilikom rukovanja ovim sredstvom, kao i na to da se ne nađe u tvojim podzemnim vodama ili vodi za piće.

 | Autor: Freepik Freepik

No, umjesto medicinskog alkohola, iako je efikasan, možeš isprobati još jednu tekućinu koju zasigurno imaš u svojem kućanstvu, a to je ocat. Ocat neće naštetiti okolišu, a za čišćenje ga možeš koristiti svakodnevno.

Ocat je lagan za korištenje i dovoljno jak da očisti nečistoće i kamenac i ostavi površine koje si čistila sjajnima. Za one koje su malo zapustile čišćenje svojih toaleta, rješenje je u tome da u školjku ulijete ocat, spustite dasku i ostavite da djeluje preko noći. Do jutra, tvoj će WC biti kao nov, a uz to nećeš ni najmanje naštetiti okolišu.

Kako dobro očistiti radijator iznutra i izvana Možda vas zanima Trik za najbrže i najjednostavnije čišćenje radijatora - ako se primiš predbožićnog spremanja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Freepik/rawpixel.com

Komentari 0