Life&style

Što bi učitelji htjeli da roditelji znaju kad dijete šalju u školu

Uoči nove školske godine pitali smo šest učitelja što bi poručili roditeljima - nevjerojatno, ali svi su rekli istu stvar! Očito roditelji često promašuju u jednom...

E pa mame i tate, opet je došlo to vrijeme, počinje nova školska godina. Slatko-gorko i uzbudljivo vrijeme. Bez obzira šalješ li dijete prvi ili deseti puta u školu, početak nove školske uvijek otvara neka pitanja. Evo jednog o kojem bi svaki roditelj trebao razmisliti: ima li nešto što bismo morali imati na umu kad šaljemo dijete u školu, a nismo se sami toga sjetili?

Ako itko ima o tome pojma, to su ljudi koji s našom djecom rade, učitelji i učiteljice. Odgovorili su nam što bi oni poručili roditeljima, ne samo na početku godine već da imaju na umu tijekom cijelog školovanja svog djeteta. Zanimljivo je, a i poučno, ono što izbija iz svakog njihovog odgovora: najvažniji je dobar odnos i povjerenje u učitelja. No, da, i ono da ne činimo djetetu uslugu pišući mu zadaće, ali... tako je teško katkada odoljeti...

1. Važno je na početku stvoriti dobre temelje

"Roditeljima prvašića jako je važno naglasiti njegovanje partnerskog odnosa učenik-roditelj-učitelj-škola jer ako se stvore dobri temelji na početku školovanja, kasnije rješavanje eventualnih problema bit će uvelike olakšano jer će sve strane znati što mogu očekivati. Učitelji moraju roditeljima jasno objasniti što i na koji način žele postići s njihovom djecom, a roditelji trebaju pružiti podršku učiteljima u provođenju tih odgojno-obrazovnih koraka.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Važno je i naglasiti da pretjerana briga i kontrola djeteta, može rezultirati njegovom inertnošću i stavom da se ne treba samo izboriti za sebe, odnosno da će njegove probleme rješavati netko drugi. Od najranijih dana trebamo kod djeteta razvijati svijest da je ono osoba koja može i mora razmišljati svojom glavom, a roditelji i učitelji mu pomažu u tom cijeloživotnom procesu."- Ivana P.

2. Usadite djetetu osjećaj da smo dio istog tima

"Neka dijete zna su mama, tata i učitelj dio istoga tima i da ćemo zajedno raditi na tome da on bude što uspješniji učenik i što sretnije dijete. I mi i vi mu želimo najbolje i dijete treba znati da smo u tom procesu suradnici." - Dunja P.

3. Zlatni trokut učitelj-dijete-roditelj

"Kroz šestogodišnji rad u produženom boravku uglavnom sam imala više dobrih i pozitivnih iskustava, a vrlo malo negativnih. U svim razredima sam imala veliko povjerenje roditelja, što je vrlo bitno za uspješnu suradnju. Možda bih izdvojila kao najbitnije upravo povjerenje koje smatram da bi svaki roditelj trebao imati u učitelja svog djeteta, a učitelj ga naravno opravdati svojim postupcima. Svakako bih kao učiteljica voljela da roditelji znaju da su djeca u školi u sigurnim rukama profesionalaca koji rade samo i isključivo za dobrobit njihova djeteta te da nam je za pozitivne učinke tog rada vrlo vrlo važna roditeljska suradnja u svakom aspektu odgoja i obrazovanja. Učitelj-dijete-roditelj čine po meni zlatni trokut koji je ključ do uspjeha svakog školarca." - Maja K.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

4. Ne postoji učitelj koji voli kad mama napiše zadaću

"Povratak u školske klupe uvijek znači promjenu, učitelji, pravila, očekivanja od djeteta, sve se to uvelike mijenja. No treba nam vjerovati, znamo kako ih učiti i naučiti, kako ih voditi da savladavaju nove izazove. A dijete ih može savladati.  Vjerujte, još nisam sreo nijednog učitelja koji je sretan sa zadaćom koju napišu mama ili tata." - Robert Lj.

5. Mi smo prijatelji

"Vaše dijete je na sigurnom. Svi smo mi prijatelji u razredu. Mi učitelji stojimo vam na raspolaganju za bilo kakva pitanja ili nedoumice. Uvijek ste dobro došli u naš razred. Moramo surađivati za dobrobit vašeg djeteta." - Monika B.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

6. Puno smo više od učitelja vašoj djeci

"Za početak mi je bitno da roditelji znaju da mi se mogu povjeriti oko nečega. Moraju znati da sam ja tu da njihovu djecu usmjeravam dalje za život. Iskreno, kao učiteljica, ja sam njima mama, baka, teta, medicinska sestra i sve po potrebi. Mi stvaramo jednu obitelj, a u obitelji je najbitnije povjerenje. Zato bih i htjela da roditelji imaju povjerenja u mene kao i ja u njih. Ako imaju pitanja, neka uvijek pitaju. Kada su djeca bolesna volim da mi prije nastave roditelj to i javi. Što se mene tiče, roditelji ne moraju kupovati kompletni pribor za likovni i slično. Neka pričekaju prvi roditeljski sastanak i sve će čuti. Što se tiče nastave, neka ne dočekaju djecu s pitanjem: Što imaš za zadaću?, nego: Kako je bilo, što ste radili, jesi li naučio/la nešto novo, jesi li radio/la nešto zanimljivo? I da, domaća zadaća služi za stjecanje radnih navika pa ju zato učenici i moraju pisati. Cilj domaće zadaće nije roditeljevo uplitanje ili pisanje, nego usmjeravanje djeteta." - Iva H.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0