Life&style

Stižu gosti? Sitnice koje će dom učiniti urednijim, elegantnijim i - skupljim!

Blagdansko razdoblje idealno je za druženja, a kad temperature padnu, najbolje se zavući u topli dom. No, kako da pred gostima ostavite dojam odrasle osobe koja ima stila?

Na prvi pogled u savršeno urednim stanovima postoji nešto tužno - ispeglana posteljina i jastuci poredani po veličini često će ostaviti dojam pretjerane aranžiranosti, a ne topline koju želimo vidjeti u domu.

Koliko god podržavamo kreativni nered i slobodu da vješate svoju odjeću gdjegod vam odgovara (zdravo, stolac u sobi! Bok, okvir kreveta!), kad vam u posjete stižu gosti, nekog reda ipak mora biti. No, nemojte se uzrujavati - donosimo 7 načina kako da na brzinu (i jeftino) ostavite dojam organizirane, uredne osobe koja još k tome ima stila i smisla za uređenje. Nema problema!

1. Napravite krevet

 | Autor:

Da, znamo, najgore je. Iako smo i sami pobornici nedavno objavljene studije da krevet ne treba pospremati jer time samo zadržavamo vlagu i toplinu pod pokrivačem koja pogoduje razvoju bakterija (bljak!), ovo objašnjenje neće biti dovoljno dobro za umiriti vašu baku, mamu, a bome ni potencijalnog partnera.

Najjednostavniji trik je minimalizam - imajte što manje stvari na krevetu. Jastuk ili dva (ukrasni samo rade nered i treba ih slagati), pokrivač (pospremite jeftine deke koje su beskorisne) i plahta na gumicu - krevet napravljen u 2 minute!

2. Stavite svijeće, svugdje

Ok, da, nikad ih ne potrošite, povlače se po kući, različiti mirisi ne funkcioniraju skupa, a opuštajuća kupka uz svijeće je nešto što prolazi samo Carrie Bradshaw. 

Ali, imate li goste upravo one savršen su način za pokazati koliko ste samo sabrani i odrasli. Hej, pa tko god je spreman riskirati požar u bar jednoj prostoriji stana mora da zna što radi u životu!

Mali trik: ne morate ih čak ni zapaliti. Kupite nekoliko iste boje, a različitih oblika, posložite ih na stolić u dnevnoj sobi uz buket cvijeća s tržnice i - problem riješen!

3. Slike idu u okvire

 | Autor:

Znamo da ulaznice sa inMusica iz 2007. nose hrpu uspomena, no zalijepljene po vratima i zidovima doista ne govore ništa o vama, niti će potencijalne partnere impresionirati dovoljno da zbog toga ostanu. (Tajna: ako su s vama u spavaćoj sobi, šanse su da ste već sve dobro napravili!)

Vrijeme je za jeftini i brzi upgrade: okviri za slike popunit će praznine na zidovima zbog kojih stan možda izgleda kao da se ne planirate u njemu predugo zadržavati, očistit će vam stol od razglednica i fotografija s ljetovanja koje samo zauzimaju mjesto, a k tome još možete pokazati stvari koje su vam bitne na uredan i lijep način!

4. Parmezan

Da, parmezan. Jedna od najvećih prednosti odrastanja je što ste uvijek sposobni doći kući i na brzinu spremiti nekakav obrok koji se ne sastoji od paniranih riblih prstića i kiselih krastavaca. Nek vam parmezan postane najbolji prijatelj - funkcionira s tjesteninom, rižom, ali i zasebno, uz čašu crnog vina. I da, kupujte ga u komadu, ne već nariban! 

5. Imajte kutiju za sve

 | Autor:

Nastavno na točku 3., nikoga ne zanima koliko maramica ste potrošili, što ste kupili u Dioni niti koliko upaljača imate po kući. Odredite jednu kutijicu u koju ćete istresati stvari iz džepova i pospremati sitnice koje inače samo rade nered po površinama. I da, svako toliko ćete morati napraviti inventuru!

6. Nabavite osvježivač prostora

Prošlo je vrijeme generičkih mirisa uštekanih u struju - moderne djevojke biraju parfeme za stan jednako oprezno kao i one koje će staviti na sebe. Rastrošnicama ćemo uvijek preporučiti Diptyque, no postoji niz pristupačnijih varijanti, od Durancea i Ritualsa do ponude u dm-u i Muelleru!

7. Zavolite biljke

"Meni bi i plastična umrla." Da, znamo, tako i nama. Dok nismo otkrili sukulente, biljke koje u svojim listovima pospremaju dovoljno vode da je dosta da ih zalijete jednom godišnje kad gazdarica dolazi provjeriti stan.

Za one koji žele više, tu su palme. Visoke, niske, bitno da su čupave i zelene. Imajte na umu da jako vole svjetlost!

Photo: Getty Images

Komentari 0