Life&style 16. rujna 2022.

Stiže 20. Zagreb Film Festival, gledat ćemo hrvatskog kandidata za Oscara i još neka sjajna ostvarenja

Jubilarni 20. Zagrebački filmski festival
shutterstock. Jubilarni 20. Zagrebački filmski festival
  • Čini se kako jesen u Zagrebu neće biti ni najmanje dosadna 
  • Naime, očekuje nas 20. Zagreb Film Festival, koji će se održati od 23. do 30 listopada
  • Publika će tako, osim druženja uz zanimljive filmske priče iz cijeloga svijeta, imati priliku na jednom mjestu pogledati recentne uspješnice s potpisima hrvatskih debitanata 

Novo festivalsko izdanje obilježit će okrugla, dvadeseta obljetnica, kalendarski povratak listopadu, ali i rekordan broj hrvatskih dugometražnih ostvarenja u glavnom natjecateljskom programu. Publika će tako, osim druženja uz zanimljive filmske priče iz cijeloga svijeta, od 23. do 30 listopada imati priliku na jednom mjestu pogledati recentne uspješnice s potpisima hrvatskih debitanata nagrađene na europskim festivalima od Locarna i Karlovyh Vary do Sarajeva.

Whitney Houston Možda vas zanima... Obajvljen je trailer za film o Whitney Houston - hoće li slaviti njezin život ili prikazati mračnu stranu? Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR PR

ZFF-ov jubilej obilježit će susret s prvim dugometražnim filmovima generacije redatelj/ica, s kojima je Festival na neki način odrastao: ‘Sigurnim mjestom’ Jurja Lerotića, ‘Tragovima’ Dubravke Turić, ‘Garburom’ Josipa Žuvana te ‘Stricem’ dvojca Kapac i Mardešić. 

 | Autor: PR PR

Lerotićevo 'Sigurno mjesto' trijumfiralo je u Locarnu osvojivši nagradu za najbolji debitantski film, režiju i glavnu ulogu (Goran Marković), osvojilo je Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić), a ujedno je i aktualni hrvatski kandidat za Oscara. Sigurno mjesto intimna je drama iznimnog psihološkog naboja utemeljena na osobnoj priči redatelja o pokušaju suicida u obitelji, ali i o bezuvjetnoj ljubavi i podršci među njenim članovima. 

Dubravka Turić autorica je nekoliko kratkometražni filmova prikazanih i nagrađenih na svjetskim A festivalima (Belladonna, 2015. – Venecija, Horizonti – Najbolji kratkometražni film; Trešnje, 2017. – Cannes Film Festival, 15 dana autora). U svom dugometražnom prvijencu 'Tragovi', priči o mladoj antropologinji Ani (Marija Škaričić) koja u znanstvenom istraživanju dolazi do vrijednih intimnih spoznaja. Redateljica se poigrala s detektivskim, čak i mističnim elementima istraživanja tragova u kamenu. 

'Garbura' Josipa Žuvana, autora čiji rad ZFF sustavno prati kroz program Kockice (Snig, 2012. i Nebitno, 2011), imat će svjetsku premijeru na festivalu u San Sebastiánu. Radnja Garbure prati dva nerazdvojna dvanaestogodišnjaka, Antonija i Nikolu, koji nastoje održati prijateljstvo unatoč dugogodišnjoj svađi između njihovih obitelji. U slobodno vrijeme dječaci se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju nadajući se milijunskim pregledima na YouTubeu.

Među tri moćne domaće drame u ZFF-ov glavni program uvršten je i jedan triler s elementima apsurdnog humora i groteske. Stric, dugometražni prvijenac Davida Kapca i Andrije Mardešića, premijerno je prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a u Puli je nagrađen za scenarij i kostimografiju. Naslovnu ulogu u filmu, koji prati obitelj zarobljenu u proslavi beskonačna Božića, tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. 

20. Zagreb film Festival održavat će se na pet zagrebačkih lokacija: u kinima SC, Tuškanac i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC, a dio programa moći će se pratiti i online na kinoeuropa.hr i croatian.film. Projekcije filmova iz natjecateljskog dugome-tražnog programa održavat će se u kinu Tuškanac. 

Možda vas zanima... Novi kandidat za Oscara: Brad Pitt i Margot Robbie u skandaloznoj priči o zlatnom dobu Hollywooda Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0