Life&style

Stigla je serija o životu Karla Lagerfelda: Odgledala sam je u jednom dahu, ALI...

  • 'Becoming Karl Lagerfeld' nova je Huluova serija koja je prije par dana stigla na Disney
  • Šest epizoda donosi priču o njegovom usponu prema samom vrhu francuske mode na kojem ne preza ni od čega, no istovremeno o samom Karlu govori najmanje
  • Možda nije vizualno impresivna kao 'New Look' ili iscrpna kao recimo briljantni dokumentarac o Johnu Gallianu, ali će svejedno biti zanimljiva za gledanje svima koje zanima povijest mode

'Becoming Karl Lagerfeld' nova je Huluova serija koja je prije par dana stigla na Disney i priznajem, jedva sam čekala vikend da je pogledam. Iako me, kao i svi ostali naslovi o velikim dizajnerskim imenima, zaintrigirala već na prvi pogled, i iako sam je odgledala u jednom dahu, gledanje me ostavilo s više pitanja no odgovora. Kad god je riječ o nekoj velikoj i slavnoj ličnosti, za očekivati je da ćemo kroz biografsku priču o njoj doznati mnoge zanimljive detalje, no u slučaju spomenute serije o legendarnom dizajneru, zapravo najmanje toga doznajemo o njemu samome. 

Već u prvim minutama daje nam se do znanja da je Karl kralj 'ready to wear' mode, čovjek koji je u stanju izbaciti na papir desetke različitih kreacija u samo nekoliko minuta i dizajner s 20 različitih pristupa modi koje mijenja ovisno o tome s kime surađuje, no istovremeno i dizajner bez ijednog jedinog signature dizajna. Njegov je stil, kaže, mijenjati svoj stil.

 | Autor: Hulu Hulu

Isaure Pisani-Ferry, Jennifer Have i Raphaëlle Bacqué, tvorci serije, Karla su portretirali više kao strastvenog karijerista na putu do uspjeha spremnog na sve, nego kao umjetnika i vizionara. Do ranih 70-ih, napredovao je kao freelancer, izrađujući skice koje će se pretvoriti u haljine pod imenima drugih dizajnera. Iako inzistira na tome da preferira anonimnost, njegovi postupci daju naslutiti uzvišenije ambicije. Tijekom sljedećeg desetljeća smišlja svoj put prema samom vrhu francuske mode, ne prezajući ni od čega - širi glasine, maše obećanjima i prijetnjama, sklapa strateške saveze i proračunate izdaje. 

Možda vas zanima Biografija Karla Lagerfelda: više od sebe volio je možda samo Choupette, a Coco je zvao starom glupačom Rubrika Moda Moda

Uvid u njegovu osobnost prikazan je tek povremeno. Jedna od prvih pukotina u njegovoj povučenoj vanjštini dolazi na premijeri, kada prisustvuje reviji drugog dizajnera. Dok modeli izlaze, lice mu je preplavljeno divljenjem, ljubomorom i uzvišenim čuđenjem. “Moda je način utjelovljenja zeitgeista, odražavanja prave prirode društva”, govori osobi do sebe. Nešto više o njemu kao osobi doznajemo kroz neslavni pokušaj da odjene Marlene Dietrich koja je zgrožena njegovom kreacijom, kroz odnose s drugim ljudima iz njegovog života i kroz povremene scene u kojima u samoći otpušta svoje emocije.

Dok u javnosti stoički podnosi udarce i ostavlja dojam osobe kod koje je gotovo nemoguće izazvati ikakvu emocionalnu reakciju, u privatnosti, kada je sam samcat, ga vidimo uplakanog, slomljenog i ranjivog, kako se nerijetko tješi čokoladicama i kolačima. “Svaki dan se skrivam”, priznaje Marlene u neobičnom naletu iskrenosti, dodajući da laže o svojim godinama i oblikuje svoje tijelo krojevima i steznicima, jer “kad bi me ljudi vidjeli takvog kakav jesam, prošli bi pored mene”. Upravo iz ovog razloga Karl svakodnevno bira nositi bilo koju laskavu masku koju bi svijet volio vidjeti tog dana, pa čak i po cijenu toga da nitko nikada neće upoznati pravog Karla. 

Veliki dio serije posvećen je Karlovom odnosu s drugima. Priča o njegovom meteorskom usponu isprepletena je s usponima i padovima njegove veze s Jacquesom de Bascherom (Théodore Pellerin) kojeg je jedne večeri upoznao u klubu. Jacques je također privukao pozornost Yvesa Saint Laurenta (Arnaud Valois), Karlovog bivšeg prijatelja koji mu je postao najveći rival, a što ne izaziva bijes samo kod Karla, već i kod Pierrea Bergéa (Alex Lutz), Yvesova profesionalnog i osobnog partnera, koji ionako već prezire Karla.

Možda vas zanima Burni život Diane von Furstenberg duhovito je ispričan u dokumentarcu o legendarnoj dizajnerici Rubrika Life&style Life&style

Karlov ljubavni život čini se još kompliciraniji od njegovog karijernog puta - Jacquesa želi za sebe, daje mu do znanja da je ljubomoran, doduše više fizičkim reakcijama koje ne uspijeva sakriti no iskrenim riječima, ali svejedno opetovano Jacquesu nudi tek mrvice, nepotrebno je reći nedovoljne da bi se njihov odnos uopće mogao zvati vezom. 

 | Autor: Hulu Hulu

Je li itko Karla poznavao toliko dobro da bi mogao potvrditi koliko je vjeran njegov portret koji u seriji imamo prilike vidjeti, glavno je pitanje koje ostaje nakon gledanja, no unatoč tome što se ne možemo oteti dojmu da su tvorci serije imali priliku zagrebati malo dublje ispod površine i malo hrabrije nanijeti boje koje bi nam jasno dale do znanja tko je uistinu bio Karl Lagerfeld, vjerujem da će serija biti dovoljno zanimljiva onima koje zanima povijest mode. Možda nije vizualno impresivna kao 'New Look' ili iscrpna kao recimo briljantni dokumentarac o Johnu Gallianu, ali daleko od toga da je gubitak vremena.

Photo: Hulu

Komentari 0