Life&style

Sretan imendan svim Tinama i Valentinama: kakve su žene koje nose to ime?

  • Ne moraš biti zaljubljena da bi danas slavila: dovoljno je da se zoveš Valentina, Tina ili Zdravka što je također verzija istog imena
  • Uz želje za sretan imendan donosimo i značenje koje se povezuje uz ovo ime
  • Nomen est omen - provjeri imaš li doista karakteristike imena koje nosiš?

Ne slavi se danas samo praznik zaljubljenih. Valentinovo znači i da sve Valentine, Valentini, Valenti, Tine i Tinovi, ali i nositelji imena Zdravka i Zdravko što je "prijevod" ovog imena latinskog porijekla danas slave imendan.

Ime je prvotno nastalo u muškom obliku Valentinus i izvedeno je od riječi "valens" i kako se 14. veljače povezuje sa svecem Svetim Valentinom i Danom zaljubljenih tako i ovo ime često povezuju sa zaljubljenošću i romantikom. Znamo priču: prema legendi Valentin je u 3. stoljeću n.e. u Rimu usprkos zabrani kršćanstva potajice vjenčavao mlade parove, a vjenčanja koja je sklopio smatralo se brakovima rođenima pod sretnom zvijezdom. Nažalost, njegova misija nije bila rođena pod sretnom zvijezdom pa je zbog nje  pogubljen na današnji dan 269. godine.

Možda vas zanima Preslatko! Melem ima ljubavno izdanje koje je oslikala sjajna Tisja Kljaković Braić Rubrika Life&style Life&style

Možda su Valentine, Tine i Zdravke jako romantične, no značenje imena je drukčije, a možda čak i bolje. Značenje riječi valens na latinskom je: jak, snažan, zdrav, ali i sposoban, vrijedan. A takve su i djevojke i žene koje nose ime Valentina ili danas njegovu još popularniju verziju - Tina.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Valentina i Valentin su vrlo česta imena Španjolskoj, Italiji, Južnoj Americi. Valentina je vrlo popularno ime i u Rusiji, zemljama bivše Jugoslavije, ali danas sve se češće susreće u skraćenom obliku - Tina i to globalno. Tako su Tine vrlo popularne u SAD-u dok dužu verziju imena gotovo i nemaju.  Naletili smo i na podatak da su Valentine u Hrvatskoj popularnije u Splitu nego u Zagrebu! No, općenito govoreći danas je mnogo vjerojatnije da će u vladavini kratkih imena djevojčicu nazvati Tina nego Valentina. Zato, sve Valentine, uživajte jer je vaše ime time jedinstvenije!

Vjeruješ li u numerologiju, navodno je numerološka vrijednost tvog imena 4 što znači da si vrlo oprezna, ponekad i preoprezna pa te to zna kočiti u nekim situacijama. Pomalo si nepovjerljiva pa sporo reagiraš - sve voliš prvo dobro promisliti, no uporna si i lojalna što tvoji prijatelji sigurno jako cijene.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0