Life&style

Spužve za pranje posuđa mogu biti prljavije od wc-a, a evo koliko dana ih najduže trebamo koristiti

  • Spužve za pranje suđa idealno su stanište mnogim vrstama bakterija i često su prljavije od wc-a
  • Zato bi trebali pripaziti na njihovu redovitu zamjenu
  • Osim što su objasnili koje je optimalno vrijeme za nabavu nove spužvice, stručnjaci su naveli kako je najbolje održavati čistom 

Kada je u pitanju pranje posuđa bez dvije stvari ne možemo: spužvice i sapunice za suđe. Dok se trudimo naše posuđe očistiti što temeljitije, lako je zanemariti masnoću i prljavštinu koja se nakuplja na spužvicama. Možeš li se sjetiti kada si zadnji put zamijenila svoju spužvicu novom?

Možda vas zanima Stručnjaci upozoravaju zašto se ne bi trebala tuširati ili prati posuđe za vrijeme grmljavine Rubrika Life&style Life&style

Rezultat neredovite zamjene spužvica može biti nakupljanje bakterija koje može uzrokovati niz bolesti, uključujući i E. coli, Salmonelu i druge. Prljava istina o spužvama je da su pravi magneti za nečistoće, a jedno od istraživanja ukazuje da su ova kuhinjska pomagala prljavija čak i od wc-a. Još jedno istraživanje ne donosi lijepe vijesti. Naime, pukotine među spužvama mogu sadržavati čak 362 vrste bakterija koje se vrlo lako mogu proširiti na kuhinjske plohe, stolove ili posuđe. 

Kada smo svjesne koliko spužva može biti zaprljana, evo što kažu i stručnjaci kad je najbolje zamijeniti novom.

S obzirom na visoki stupnja zaprljanja spužvice je najbolje zamijeniti svakih tjedan dana do dva. ‘’Kako se na spužvu hvataju trilijuni klica, ne moguće ih je iskorijeniti uobičajenim metodama. Posebno, ako spužve počnu zaudarati kiselim, pljesnivim smradom, vrijeme je za zamjenu’’, rekao je doktor znanosti, specijaliziran za područje mikrobiologije, sa Sveučilišta Furtwangen u Njemačkoj. 

Ako i prije isteka ‘’roka trajanja’ spužvice želiš oprati na učinkovit način najbolje je staviti u perilicu za rublje na 60 °C uz korištenje detrdženta i izbjeljivača. Kombinacija visoke temperature, kemijskih sredstava i mehaničkog djelovanja trebala bi uspješno eliminirati sve izvore zaraze

U nešto jednostavnijoj metodi koja može poslužiti svrsi spužvicu natopite sapunicom za suđe a zatim pod jakim mlazom vode isperite bakterije i viruse s površine spužve. Mokru spužvicu stavite u mikrovalnu na dvije minute. Suha spužvica u mikrovalnoj mogla bi planuti pa svakako pripazi da je mokra prije ovog zadnjeg koraka. 

No, postoji i alternativa spužvama koja će skupljati manje bakterija i virusa a bolje će izdrži test vremena. Radi se silikonskim spužvama i četkama za ribanje koje su manje porozne i manje podržavaju vlagu povoljnu za razvoj bakterija.

U svakom slučaju briga oko higijene pomagala za pranje posuđa važan je korak u održavanju zdravlja. 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Ja mijenjam svaka 3-4 dana