Life&style
1/11

Spremni za morski ugođaj u domu

Vrijeme godišnjih odmora se opasno bliži, a vi ne idete nikamo? Dašak morskog ugođaja možete unijeti i pomoću plave boje koja nas uvijek asocira na morska i nebeska prostranstva, a kako najbolje koristiti plavu boju savjetuje tim Domenico Leonardi.

Ne morate voljeti plavu boju, ali morate priznati da ima bezbroj lica. Od baby plave koju često viđamo u dječjim sobama do navy nijanse koju uglavnom vidimo u detaljima – plavu boju jednako vole ljubitelji modernog i klasičnog stila. "Obično je koriste ljudi koji žele mir i tišinu, kreativne i intelektualne osobe. Izuzetno je ugodna za oči i umirujuće djeluje na živčani sustav. Najviše se koristi u spavaćim sobama ali i u svim prostorijama koje bi trebale biti mirne i intimnije" kažu stručnjaci iz studija za uređenje interijera Domenico Leonardi. Kažu kako plava boja dominira interijerima na Mediteranu, posebno u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj te da se korištenje plave boje u interijerima može nametnuti kao zanimljivo rješenje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Osim na Mediteranu, blagotvoran učinak plave boje poznat je i na Dalekom istoku, gdje u Feng Shuiju predstavlja vodu, tj. koristi se na karti istočnog bagua (zdravlje i obitelj) te jugoistočnog (obilje i bogatstvo). "Interesantno je da istočna mudrost govori i o tome kako je svijetlo plava boja u sobama za djecu izuzetno bitna jer djeca u takvom okruženju daju bolje rezultate pri učenju" napominju u poznatom zagrebačkom studiju Domenico Leonardi.

 | Autor: Usklađivanje plave boje s ostatkom interijera

U Domenico Leonardiju savjetuju da plavu boju kombinirate s bijelom, posebno ako želite postići mediteranski ili morski ugođaj: "Tako uređeni interijeri pružit će nam privid prostranosti i svježine, a njihova kombinacija omogućava nam primjenu različitih dekorativnih elemenata u prostoru. Uz te dvije boje (iako bijela i nije boja) dobro se slažu blago žuta, terra cotta, breskva ili lavanda. U svakom slučaju, potrebno je napomenuti kako uz bijelu i plavu, ne treba koristiti više od jedne dodatne boje (po vlastitom afinitetu i ukusu). Više od tri boje u prostor unose nemir i stvaraju kaos. Bolja opcija je kombinacija više nijansi plave boje."

Keramika

Većina kupaonica na ovim prostorima je u bijeloj, plavoj ili sivoj boji jer su to boje koje vežemo uz čistoću i higijenu. Međutim pri kreiranju morskog stila, možete koristiti i keramičke podne obloge u drugim prostorijama, posebno ukoliko se odlučite za ovaj stil kao trajno rješenje. Želite li pak plavu boju svesti na razinu detalja, uz nju odlično pristaju pločice od terra cotte ili od imitacije tog materijala.

Namještaj

"U ovakve interijere lagano se može uklopiti namještaj od kovanog željeza, ponajprije stolice i stolovi koji mogu interijeru dati romantičan štih. Sjedeće garniture trebale bi biti jednobojne s naglašenim dekorativnim elementima – šarenim jastucima ili dekama.  Ostali namještaj, vitrine, ormari i police, trebale bi biti bijele boje ali ne preporučujemo namještaj od iverala  ili MDFa u visokom sjaju već klasični drveni namještaj, malo masivnijeg oblika" savjetuju stručnjaci iz Domenico Leonardija.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zavjese i tepisi

U domu u kojem prevladava morski ugođaj zavjese moraju biti prozračne, a kako kažu ovi poznati dizajneri, treba izbjegavati zavjese od teških materijala. "Mogu biti jednobojne, ali se možemo poigrati kariranim ili nekim drugim uzorkom, ali ipak treba paziti na izbor boja. Karniše neka budu od kovanog željeza s ukrasima na svakom kraju" savjetuju iz Domenico Lenardija uz napomenu kako se velike i teške tepihe treba izbjegavati te da su mali pamučni tepisi bolji odabir.

 | Autor: Dekoracije

Iako plava boja voli dizajnerski minimalizam, rustikalni detalji inspirirani mornarskim životom daju joj sasvim novu i topliju dimenziju. Sjetite se samo sidra, špaga, čvorova, mesinganih kormila ili pak ispucalih shabby chic škrinja. Stručnjaci iz Domenico Leonardija kažu kako su jako popularni detalji od zapečene gline koja služi kao materijal za izradu najrazličitijih dekoracija.

Dodatni touch

"Interijer možete popuniti mediteranskim biljkama, a naša preporuka bi bila palma u nekom kutu koja će vas uvijek asocirati na more i sunce. Za kraj, možda najvažnije je da ne pretjerujete s bojama, pustite plavoj da bude dominantna boja. Pokušajte zadržati sklad prostora. Izložite dekoracije koje vas asociraju na more i sunce, a većinu njih možete izraditi i sami. Tako ćete prostoru dati osobnost" slažu se arhitekti i dizajneri iz Domenico Leonardi studija uz zgodnu priču o tome kako su na Mediteranu plavi prozori i vrata nekada štitili kuću od zlih duhova, što može biti još samo jedan od brojnih razloga zašto se ove sezone morate odlučiti za plavu boju.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0