Life&style

Spavati u dvorcu poput princeze? Zdanje iz 14. stoljeća, dvorac Kendo, sa svojih 5 zvijezdica nudi pravu bajku

  • Izvrstan odabir za vikend izlet je općina Idrija u zapadnoj Sloveniji, na 200-tinjak kilometara od Zagreba
  • Ladanjski dvorac Kendo u Spodnjoj Idriji, čiji korijeni sežu u davnu 1377. godinu, danas je hotel sa pet zvjezdica
  • Osoblje dvorca poručuje: 'Uđi u dvorac u kojem vrijeme teče sporije, u ritmu koji smo mi ljudi već zaboravili!'

Slovenska regija Goriška uistinu je predivno mjesto, idealno za vikend izlet. Tamošnja općina Idrija nalazi se nekih sat vremena od Ljubljane prema talijanskoj granici, dakle nekih dva sata udaljena o Zagreba. Idrija je dio UNESCO-ove mreže geoparkova, područja sa značajnom baštinom u kojima je velika pažnja posvećena kako geološkim lokalitetima, tako i biološkoj (botaničkoj), kulturnoj i nematerijalnoj baštini područja, uz uključivanje lokalnog stanovništva i njihovih djelatnosti. 

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Dvorac Kendo | Autor: PR PR Dvorac Kendo

Međunarodnu prepoznatljivost Idrija je stekla zahvaljujući rudniku žive, jednom od dva najveća i najbogatija rudnika 'tekućeg srebra' na svijetu. Idrijski rudnik je nakon 500 godina rada zatvoren 80-ih godina 20. stoljeća, a Antonijev rov, najstariji očuvani ulaz u neki europski rudnik, turistički je nezaobilazno mjesto posjetitelja ovog gradića. 

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Međutim, u mjestu Spodnja Idrija smjestio se dvorac Kendo, nekada imanje obitelji Kendo, a danas je luksuzni hotel sa pet zvjezdica, u kojem je sve predodređeno čistom uživanju. Korijeni dvorca Kendo sežu u davnu 1377. godinu kada su prvi posjednici već gospodarili imanjem iznad doline rijeke Idrijce. U drevnoj Spodnjoj Idriji, koja se razvija od 1156. godine pod okriljem hodočasničke crkve Marije na Skalci, ugledna obitelj Kendo poticala je gospodarski i kulturni napredak. Moćno zdanje nekadašnje 'Kendove domačije' danas je obnovljeno i oživljeno u duhu prohujalih vremena te s ponosom i poštovanjem čuva bogatu tradiciju domaće sredine.

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo  | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Iz dvorca poručuju: 'Uđi u dvorac u kojem vrijeme teče sporije, u ritmu koji smo mi ljudi već zaboravili. Dvorac Kendo je mjesto gdje je mir kod kuće! Kad prijeđeš njegov prag, vrijeme postaje nebitno. Mirnoća kuće, dašak prošlosti, male pažnje na svakom koraku, kulinarsko savršenstvo popraćeno vrhunskim vinima i umirujućom glazbom obuzme te nezaboravnom toplinom koja ostaje u srcu.' Hm, tko bi odbio ovakav poziv?! 

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Smještaj u dvorcu Kendo

Sobe u dvorcu doista izgledaju impresivno, u starinskom štihu, ali sve je prilagođeno maksimalnoj udobnosti i luksuzu. Sve su sobe opremljene antiknim namještajem, a maštovito su nazvane po članovima obitelji Kendo (Matevževa, Rozkina, Katarinina. Gospodarjeva, Anžetova, Olgina, Veronikina itd.). Cijene noćenja kreću se od 200 eura (dvokrevetna soba s doručkom) pa naviše (ovisno o 'paketu', tj. ako je polupansion, poseban paket za ribiče i sl.). 

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo  | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo
S dolaskom proljeća i ljepšeg vremena svakako se preporučuje uživanje u jednom od dva predivna vrta dvorca Kendo, Haninom i Matevževom vrtu, na tepihu od cvijeća, pod krošnjama drevnog drveća… 

Možda vas zanima Ideja za vikend izlet: nadomak Zagreba pronašli smo još jedan ranč s neodoljivim alpakama Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo  | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Gastro raj dvorca Kendo  

Kuhinja dvorca Kendo je poput poezije – originalna i profinjeno skromna. U kuhinji dvorca Kendo pripremaju se jela po prokušanim starinskim receptima, od svježih namirnica koje nudi okolni kraj. Kućni jelovnici se stoga mijenjaju ovisno o sezoni. Žlikrofi, bacalca, bati, ajmoht, štrukli, specijaliteti su ponovno otkrivene domaće  idrijske kuhinje te su odraz stoljetne tradicije i ručnih vještina tamošnjih kuharica. U Kendovom dvorcu se velika pažnja pridaje izvrsnosti okusa domaćih jela koja se savršeno nadopunjuju vrhunskim vinima primorskih vinara.

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo  | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Svakako kušaj idrijske žlikrofe, tzv. slovenske torteline, punjene smjesom od krumpira, luka, čvaraka, mažurana i vlasca, koji svoj karakterističan izgled duguju kapama Napoleonove vojske. Tradicionalni žlikrofi najčešće se serviraju uz bakalca, gusti umak koji se radi s ovčjim mesom, ali može ih se dobiti i u raznim drugim kombinacijama.

 | Autor: PR PR Foto: PR/dvorac Kendo

Kraljevski tretman i smještaj u dvorcu Kendo, uživanje u domaćim delicijama, šetnja i izleti po okolnoj prirodi – treba li još nešto dodati… Više infomacija o dvorcu i tamošnjoj ponudi možeš pronaći na https://www.kendov-dvorec.com/. 

Možda vas zanima 3 prekrasna wellnes resorta, na svega nekoliko sati vožnje izvan Hrvatske Rubrika Life&style Life&style
Photo: PR
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    za 1 noc moze hehe