- Ljeti sladoled pruža ukusno osvježenje, ali tko pazi na kalorije neće biti sretan...
- Sorbeti su svježa, niskokalorična alternativa koju lako možeš napraviti sama, bez aparata za sladoled
- Neka te inspiriraju naši savjeti za pripremu i ideje za recepte
Za razliku od sladoleda, sorbeti ne sadrže nikakve komponente mlijeka i stoga su ne samo značajno manje kalorični, nego su prikladni i za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu. Priprema je vrlo jednostavna: svježe voće, voćni sok i šećer u prahu se pasiraju i stavljaju u zamrzivač. Praktično: stroj za sladoled nije potreban.
Kako bi se spriječilo stvaranje velikih kristala leda, sorbet treba miješati svakih 30 minuta i spreman je za konzumaciju nakon nekoliko sati. Za brz užitak u hladom desertu možeš koristiti zamrznuto voće - ako je zgnječeno zajedno sa sokom i šećerom, sorbet je praktički spreman za posluživanje.
Ponekad slatko, ponekad slano, ponekad iznenađujućeg okusa: ova se tri sorbeta brzo pripremaju i imaju izvrstan okus.
1. Sorbet od marelica i crvene paprike
Sastojci za 6 osoba:
• 50 g šećera
• 300 g zrelih marelica
• 2 crvene paprike (oko 350 g)
• ½ limuna
• 1 prstohvat čilija u prahu
Priprema:
1. Prokuhaj šećer i 50 ml vode u maloj posudi dok se šećer ne otopi. Ostavi sa strane i pusti da se ohladi. Operi marelice, prepolovi pa otkloni koštice. Operi i očisti paprike, a zatim ih nareži na kockice.
2. Izmiksaj marelice, papriku i šećerni sirup. Začini po ukusu s malo soka od limuna i čilija te sve dobro promiješaj. Propasiraj kroz sito. Stavi u zamrzivač i ostavi najmanje tri sata.
3. Prije posluživanja ohladi čaše u hladnjaku i posloži sorbet kao kuglice.
2. Sorbet od limuna i bosiljka
Sastojci za 6 osoba:
• 3 limuna (1 od njih mora biti bio)
• 150 g šećera
• 1 bjelance
• 1 vezica bosiljka (približno 6 do 8 grančica)
Priprema
1. Operi limune vrućom vodom pa posuši. Naribaj koru bio limuna pa sve limune prepolovi te iscijedi. Izdubi polovice limuna žlicom i stavi u zamrzivač.
2. Zakuhaj 300 ml vode, šećer i koru od limuna uz miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim umiješaj sok od limuna.
3. Stavi sirup u zdjelu i ostavi da se ohladi. Operi te posuši bosiljak. Natrgaj lišće te vrlo fino izmiksaj s potpuno ohlađenim limunovim sirupom u blenderu ili ručnim mikserom.
4. Stuci bjelanca u čvrsti snijeg pa ih pjenjačom umiješaj u sirup. Nemoj miješati previše jako da smjesa ostane rastresita.
5. Ostavi smjesu sorbeta da se zamrzne oko tri sata, miješajući pjenjačom svakih 30 minuta.
6. U svaku zamrznutu polovicu limuna stavi po jednu kuglicu sorbeta od limuna i bosiljka.
3. Sorbet od breskve i lavande
Sastojci za 8 obroka:
• 150 g šećera
• 3 žličice posušenih cvjetova lavande
• 2 žlice soka od limuna
• 700 g breskvi
• 2 žlice likera od breskve
Priprema
1. Prokuhaj šećer, lavandu, sok od limuna i 150 ml vode, a zatim ostavi da se ohladi.
2. Zareži breskve. Kratko ih blanširaj u kipućoj vodi, isperi u ledenoj vodi te skini koru. Oguljene breskve prepolovi te očisti od koštica.
3. Sirup od lavande procijedi kroz fino sito pa fino piriraj s polovicama breskve i likerom.
4. Smjesu sorbeta izlij u zdjelu i stavi u zamrzivač na tri sata.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.