Life&style

Sočne smokve nisu samo ljetna poslastica, odlično će nadopuniti i osvježavajuće šarene salate

  • Na vrhu popisa omiljenog ljetnog voća, definitivno se nalaze smokve
  • Sočne, mirisne, slatke... Obožavamo ih jesti same, ali isto tako moramo priznati da savršeno nadopunjuju mnoga slatka, ali i slana jela
  • Smokve se, kako to i priliči jednom mediteranskom voću, izvrsno slažu s pršutom pa, u nastavku, donosimo recept za prefinu ljetnu salatu s pršutom u kojoj su smokve glavna zvijezda
  • Pročitaj također: Ova mediteranska salata od tjestenine ima tako malo kalorija da je možemo jesti i dok smo na dijeti

Smokve su voće bez kojeg ne možemo zamisliti ljeto. Njihov miris i okus odmah nas teleportiraju u neki romantični gradić na obali u kojemu je dovoljno samo postojati, sanjariti i kupati se u kristalno čistom moru bez ikakvih drugih briga. Baš kao pravo mediteransko voće koje je, na drvetu, upijalo sate i sate jarkog sunca koje na moru posebno grije, smokve su iznimno slatke, sočne i aromatične. Zaista, samo rijetki im mogu odoljeti. 

Iako smokve apsolutno obožavamo jesti samostalno, kao desert u bilo koje doba dana, one savršeno nadopunjavaju i brojna slana jela. Najbolje se slažu s pršutom, gorkastim notama koje u sebi ima, recimo, rukola te s kiselkastim tonovima balzamičnog octa. Upravo zato, smokve su idealno voće za razne ljetne salate koje možemo pripremiti vrlo brzo, a tvorit će skladan i vrlo zasitan obrok. 

Takvu, ljetnu i osvježavajuću salatu, možeš i sama pripremiti kod kuće, a mi ti u nastavku donosimo i recept uz koji će biti gotova za taj čas.

 | Autor: Instagram @sandraseasycooking Instagram @sandraseasycooking Foto: Instagram @sandraseasycooking

Salata sa smokvama - sastojci 

  • 300 g smokvi 
  • 2 šake rukole
  • 70 g pršuta
  • 50 g gorgonzole ili drugog zrelog sira
  • 70 g feta sira
  • 20 g luka 
  • Nekoliko orašastih plodova
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice sjeckanog bosiljka  
  • Sol i papar po ukusu

Salata sa smokvama - priprema

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva pa, dok se zagrijava, na lim koji si prethodno obložila papirom za pečenje, posloži listove pršuta. Tako posložen pršut peci između 10 i 15 minuta, odnosno dok ne postane hrskav. Prepečeni pršut izvadi iz pećnice, stavi na papirnate ubruse i ostavi desetak minuta da se ohladi pa ga nareži na komade veličine zalogaja. 
  2. Dok se pršut peče, od ukupne količine smokava, odvoji dvije, a ostatak po dužini nareži na pet dijelova ili na kolutove. Preostale dvije smokve stavi u posudu, zgnječi vilicom pa dodaj ulje, balzamični ocat, sitno sjeckani luk te sol i papar pa sve dobro umuti. 
  3. Na veliki tanjur rasporedi rukolu pa preko nje posloži smokve, sitno narezanu gorgonzolu, izmrvljenu fetu, pršut, bosiljak i orašaste plodove koje također možeš nasjeckati na sitnije komade. Sve prelij ranije napravljenom mješavinom i posluži. 
Photo: Instagram @bowls_and_beyond
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mmm