- Na vrhu popisa omiljenog ljetnog voća, definitivno se nalaze smokve
- Sočne, mirisne, slatke... Obožavamo ih jesti same, ali isto tako moramo priznati da savršeno nadopunjuju mnoga slatka, ali i slana jela
- Smokve se, kako to i priliči jednom mediteranskom voću, izvrsno slažu s pršutom pa, u nastavku, donosimo recept za prefinu ljetnu salatu s pršutom u kojoj su smokve glavna zvijezda
- Pročitaj također: Ova mediteranska salata od tjestenine ima tako malo kalorija da je možemo jesti i dok smo na dijeti
Smokve su voće bez kojeg ne možemo zamisliti ljeto. Njihov miris i okus odmah nas teleportiraju u neki romantični gradić na obali u kojemu je dovoljno samo postojati, sanjariti i kupati se u kristalno čistom moru bez ikakvih drugih briga. Baš kao pravo mediteransko voće koje je, na drvetu, upijalo sate i sate jarkog sunca koje na moru posebno grije, smokve su iznimno slatke, sočne i aromatične. Zaista, samo rijetki im mogu odoljeti.
Iako smokve apsolutno obožavamo jesti samostalno, kao desert u bilo koje doba dana, one savršeno nadopunjavaju i brojna slana jela. Najbolje se slažu s pršutom, gorkastim notama koje u sebi ima, recimo, rukola te s kiselkastim tonovima balzamičnog octa. Upravo zato, smokve su idealno voće za razne ljetne salate koje možemo pripremiti vrlo brzo, a tvorit će skladan i vrlo zasitan obrok.
Takvu, ljetnu i osvježavajuću salatu, možeš i sama pripremiti kod kuće, a mi ti u nastavku donosimo i recept uz koji će biti gotova za taj čas.
Salata sa smokvama - sastojci
- 300 g smokvi
- 2 šake rukole
- 70 g pršuta
- 50 g gorgonzole ili drugog zrelog sira
- 70 g feta sira
- 20 g luka
- Nekoliko orašastih plodova
- 30 ml maslinovog ulja
- 3 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice sjeckanog bosiljka
- Sol i papar po ukusu
Salata sa smokvama - priprema
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva pa, dok se zagrijava, na lim koji si prethodno obložila papirom za pečenje, posloži listove pršuta. Tako posložen pršut peci između 10 i 15 minuta, odnosno dok ne postane hrskav. Prepečeni pršut izvadi iz pećnice, stavi na papirnate ubruse i ostavi desetak minuta da se ohladi pa ga nareži na komade veličine zalogaja.
- Dok se pršut peče, od ukupne količine smokava, odvoji dvije, a ostatak po dužini nareži na pet dijelova ili na kolutove. Preostale dvije smokve stavi u posudu, zgnječi vilicom pa dodaj ulje, balzamični ocat, sitno sjeckani luk te sol i papar pa sve dobro umuti.
- Na veliki tanjur rasporedi rukolu pa preko nje posloži smokve, sitno narezanu gorgonzolu, izmrvljenu fetu, pršut, bosiljak i orašaste plodove koje također možeš nasjeckati na sitnije komade. Sve prelij ranije napravljenom mješavinom i posluži.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.