Life&style

Smiješno, ali vrata od auta uvijek treba otvarati desnom rukom

Vjerojatno nikad nisi razmišljala o tome, ali otvaranje vrata automobila desnom rukom moglo bi spasiti živote…

Ako živiš u gradu, onda su vrata od automobila fenomenalna pomoć pri podučavanju Newtonovog zakona u kojem stoji da dva objekta ne mogu istovremeno zauzimati isti prostor. Biciklisti, automobili, busevi koji jure pokraj parkiranih automobila, skloni su napasti vrata parkiranog automobila koja se otvaraju. Naravno, malo se šalimo, ali ovo je ozbiljna prijetnja u prometu. Možda znaš nekoga tko je pao s bicikla jer mu je nesavjesni vozač, ne gledajući otvorio pred nosom vrata. Ili nekoga tko je ostao bez vrata automobila jer ih je pokupio jureći kamion? Ovo može biti vrlo opasna situacija, čak i pogubna!  

Možda vas zanima Zašto su žene BOLJI vozači od muškaraca Rubrika Life&style Life&style

Kako bi se to spriječilo – jer mi smo savjesne vozačice i mislimo na sve sudionike prometa, odnosno na sigurnost biciklista – otvori vrata od automobila desnom rukom!

Taj savjet dolazi iz Nizozemske, u kojoj tisuće ljudi vozi bicikle, a biciklisti su najugroženija "vrsta" te se stoga i naziva „Nizozemski doseg“. Dakle, ako sjediš na mjestu vozačice i želiš izaći iz automobila, nemoj otvarati vrata (intuitivno) lijevom rukom, nego učini to desnom. Taj pokret će te natjerati da okreneš cijelo tijelo prema prozoru i retrovizoru – pa ćeš vidjeti dolazi li možda netko u tvom smjeru. Ako si na suvozačkom sjedalu, koristi lijevu ruku – pravilo je da vrata otvaraš rukom koja je udaljenija od vrata – kako bi došlo do zakretanja gornjeg dijela tijela. Vrlo jednostavno – i djelotvorno!  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0