Life&style

Zašto su žene BOLJI vozači od muškaraca

Znale smo da smo bolje već i ranije, ali sad je nova studija pokazala kako su mlađi muškarci najgori, a starije žene najbolji vozači. Doduše, nije rečeno tko su "starije žene"...

Steroptip koji sve jako dobro znamo jest da su žene loši vozači, no novo istraživanje kaže da smo iza volana mnogo kompetentnije od muškaraca. Mlađi muškarci tako su kategorija koja okuplja najlošije vozače, a slijede ih stalni vozači, ekstroventirane ili neurotične osobe. Naime, ovim kategorijama mnogo je lakše odvratiti pozornost. A smanjena pozornost uzrok je osmini svih nesreća. 

Starije su žene puno bolje u kontroliranju ometajućih stvari i zadržavanju pozornosti na cesti. 

via GIPHY

U istraživanju koje je proveo norveški Institute of Transport Economics promatrane su učestalost i vrste distrakcije za vrijeme vožnje, jednako kao i stav ispitanika prema tome. Na primjer, traženje stanice na radiju jedan je od najčešćih distraktora, no na to koliko ćete biti koncentrirani ili nećete utječu i dob i spol i osobnost. Što znači osobnost? Ljudi koji rastresenu vožnju (pričanje na mobitel za vrijeme vožnje, jedenje, tipkanje poruka itd.) smatraju društveno prihvatljivom i koji misle da je izvan njihove moći kontrolirati ta ometanja, vjerojatno će tako i voziti. 

via GIPHY

Ubrzani porast broja mobitela vodi k većoj nepažnji za vrijeme vožnje. Kako je vizualna pažnja pri vožnji najvažnija, bilo što što vam odvuče pogled s ceste je distraktor, a već nakon 2 sekunde takve distrakcije vjerojatnost da ćete sudjelovati u nesreći rapidno raste. Mlađi muškarci su najčešće podložni takvim ometanjima, dok će starije žene koje smatraju da mogu kontrolirati ova ometajuća ponašanja, mnogo će manje biti dekoncentirane. 

via GIPHY

Već i ranije su studije pokazivale da su žene vještiji vozači. U britanskoj studiji iz 2015. debelo su pobijedile muškarce u cijelom nizu vozačkih testova, a bile su bolje i u vožnji jednim od najprometnijih križanja u Londonu, na Hyde Park Corneru. U testovima su potvrđeni spolni steroeotipi: muškarci su skloniji rizicima, voze preblizu automobilu ispred, sijeku kutove, prolaze kroz žuto svjetlo, pričaju i šalju poruke dok voze. Žene su nasuprot tome u prometu češće uljudne i obazrive, čuvaju se potencijalno opasnih situacija, pravilno koriste retrovizore i staju kad se na semaforu upali žuto. Zaključak istraživanje koje je proveo Privilege Insurance je: Nakon godina debata sada je službeno: Žene su stvarno bolji vozači od muškaraca.

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0