- I bez klasičnih sastojaka za pečenje možeš ispeći jako fine stvari
- Bez brige – to nije uopće teško ili komplicirano te ne moraš biti čarobnjak!
- Zapravo, trebaš znati tek nekoliko trikova. A donosimo ti i ukusan recept za kruh od banane
Želiš nešto ispeći, a nemaš baš više puno sastojaka u smočnici? Bez brige – možeš peći čak i ako ti nedostaju esencijalni sastojci poput brašna ili jaja – a opet spraviti ukusne kolače, kekse i sl.
Pečenje bez brašna
Obično se kod pečenja kosti pšenično brašno tip 405. Međutim, bez problema možeš ga zamijeniti pirovim brašnom tip 630 (i to u omjeru 1:1) ili integralnim (u tom slučaju trebaš povećati udio tekućine kako tijesto ne bi bilo previše suho).
Genijalan trik: jesi li znala da se brašno može napraviti i od zobenih pahuljica? Za to moraš jednostavno fino izmiksati zobene pahuljice u kuhinjskom mlincu. I mljeveni bademi mogu fino zamijeniti brašno.
Osim toga, na Internetu postoji jako puno recepata za kolače koji se spravljaju potpuno bez brašna.
Pečenje bez mlijeka
Kako bi zamijenila mlijeko u receptima, možeš koristi jogurt ili vrhnje (po želji) te ih razrijediti s malo vode kako bi imali konzistenciju mlijeka. I biljne mliječne alternative – poput zobenog, bademovog ili kokosovog „mlijeka“ – dobri su za pečenje.
Pečenje bez maslaca
Ako nemaš maslaca pri ruci, onda možeš koristiti neko ulje neutralnog okusa. Pri tome oko 80 ml ulja odgovara količini od oko 100 g maslaca. Margarin ili ulje od kokosa mogu zamijenit maslac čak i u omjeru 1:1.
Recept za kruh od banane bez brašna, mlijeka ili maslaca
Sastojci
• 150 g mljevenih badema (alternativa su mljeveni lješnjaci)
• 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
• 2 žličice indijskog trputca (psilijum)
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 prstohvat soli
• 1 žličica cimeta
• 3 zrele banane
• 4 jaja
• 1 žlica ulja od repice
• 80 nasjeckanih oraha
Priprema
1. Stavi u posudu mljevene bademe, kakao u prahu, trputac, prašak za pecivo, sol i cimet te promiješaj.
2. U drugoj posudi zgnječi banane s pomoću vilice, dodaj jaja i ulje te sve pomiješaj pjenjačom.
3. Zatim dodaj bananama suhe sastojke te pomiješaj u glatko tijesto. Na kraju još umiješaj nasjeckane orahe.
4. Stavi tijesto u namašćeni pravokutni kalup za kruh te peci oko 50 minuta na 180 stupnjeva (gore/dolje) u zagrijanoj pećnici.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.