Life&style

Sljedeći put kad piješ čaj obavezno pripazi da ne bude prevruć - postoji jako dobar razlog za to

  • Sigurno se sjećaš kako su ti govorile baka i mama kad si bila prehlađena ili si se željela na brzinu ugrijati: „Moraš popiti šalicu vrućeg čaja“
  • Međutim, nedavno provedeno istraživanje otkrilo je da pijenje jako vrućeg čaja i nije baš dobra ideja
  • Dapače – pijenje vrućeg čaja je jako opasno – otkrit ćemo ti zašto

Šalica jako vrućeg čaja ponekad je baš „ono pravo“ što nam treba. Osobito kad se za vrijeme sivih dana fino smjestimo na trosjed i omotamo prekrivačem kako bismo se fino opustile od napornog dana… Šalica čaja također može napraviti čuda kod prehlade. Međutim, znanstvenici iz „American Cancer Society“ otkrili su nedavno u istraživanju da prevrući čaj može imati golem učinak na naše zdravlje – ali nagore!

via GIPHY

Udvostručuje se rizik od raka

Za potrebe istraživanja su znanstvenici pod vodstvom dr. Fahrada Islamija ispitali više od 50.000 ljudi. Otkrili su da oni koji piju čaj topliji od 60 stupnjeva imaju 90 posto veću mogućnost za nastanak raka jednjaka. Pri tome je količina konzumiranog čaja iznosila oko 700 ml dnevno – dakle, dvije velike šalice.

Znanstvenici su pratili više od deset godina ispitanike u dobi između 40 i 75 godina. Između 2014. i 2017. godine otkrili su 317 novih slučajeva raka jednjaka.

Evo zašto vrući čaj šteti jednjaku

„Vrući napitci mogu uzrokovati ozljede na jednjaku. To može dovesti do promjene stanica te čak stvoriti stanice raka“, objašnjava stručnjak. „Nije ništa novo da opetovani podražaj neke tjelesne površine može izazvati rak. Tako opekline od sunca mogu izazvati rak kože, pušenje rak pluća, a zbog toga vruća voda može uzrokovati rak jednjaka.“

via GIPHY

Idealna temperatura čaja

Nakon kuhanja čaj ima temperaturu između 80 i 95 stupnjeva. Ako želiš još ohladiti čaj još nekoliko stupnjeva i potom popiti šalicu omiljenog napitka, to je potpuno u redu. Međutim, ako konzumiraš više od 500 ml čaja dnevno, onda neka temperatura čaja ne prelazi 60 stupnjeva kako se ne bi oštetio jednjak.
 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0