Life&style

Slavonija i Baranja će iduća dva mjeseca vrvjeti vinskim događanjima. Što nas sve očekuje?

  • Osim po domaćim specijalitetima poput kulena, fiš paprikaša i čobanca, Slavonija i Baranja poznate su i po vinima koja su jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj
  • Upravo vinima koja nastaju na području Osječko-baranjske županije, posvećen je nadolazeći Vinski mjesec
  • Vinski mjesec ispunit će manifestacije posvećene vinu u Osijeku, Valpovu, Aljmašu te drugim mjestašcima na ovom području
  • Pročitaj također: U prekrasnom seocu u srcu Baranje prijateljice i ja provele smo vikend o kojem ćemo još dugo pričati

U subotu, 11. svibnja, na području Osječko-baranjske županije započinje Vinski mjesec koji je, kako mu i samo ime govori, posvećen vinima te krajolicima Baranje kojima se prostiru nepregledni vinogradi. Vinski mjesec bit će ispunjen raznim festivalima, vinskim šetnjama, večerima vina te drugim manifestacijama i to u različitim mjestima u Baranji. Također, razdoblje u kojemu će se ove manifestacije održati trajat će duže od mjesec dana, odnosno sve do 5. srpnja

Kao što je već navedeno, Vinski mjesec započet će 11. svibnja i to Festivalom sira i vina u Valpovu. Ovaj će se festival održati u sklopu dvorca Prandau-Normann gdje će cijenjeni sirari i vinari tog kraja predstaviti svoje najkvalitetnije proizvode. Osim kušanja sireva i vina, posjetitelje u dvorcu očekuje i bogat glazbeni program na kojemu će nastupiti Giuliano, Diktatori te Groovetastic. 

Nakon Valpova, 18. svibnja se u Osijeku, na Perivoju kralja Tomislava održava Večer vina i umjetnosti na kojoj će posjetitelji, uz vino imati prilike uživati i u lokalnim specijalitetima koje pripremaju chefovi te u glazbi Tihomira Asanovića, Gorana Jurića i Zrinke Barić te DJ-a Omke. 

Tjedan dana kasnije, 25. svibnja, Osijek će ponovno biti domaćin brojnim posjetiteljima i to na Wine and Walku koji će obuhvatiti pet vinskih točaka, odnosno šetnju od Trga Slobode do Rondela na ulazu u stari barokni dio grada, Tvrđu. Na svakoj od pet lokacija, posjetitelji će imati priliku kušati po dvije vrste vina lokalnih vinarija, a očekuju ih i predjelo, glavno jelo i desert. Sve će na kraju biti zaokruženo Wine and Walk after partyjem na kojemu će nastupiti Damir Urban.

Na samom kraju mjeseca, točnije 31. svibnja, u mjestu Draž održat će se manifestacija Vino&Tambure na kojoj će posjetitelji u degustaciji vina uživati uz zvukove tamburice. Još jedan Wine and Walk održat će se 1. lipnja, a sve će započeti u mjestu Kamenac ispred Vinarije Belje. 

Posjetitelji će se, na ovoj vinskoj šetnji, prošetati 15-ak kilometara dugom rutom po baranjskim vinskim cestama, poljima, surducima i šumarcima gdje će ih čekati vrhunska vina i drugi specijaliteti. 

Tjedan dana nakon Baranja Wine and Walka, 8. lipnja, održat će se dvije manifestacije, a to su Vinatlon u mjestu Zmajevac te Fiš&Aljmaš u Erdutu gdje će posjetiteljima biti ponuđeni specijaliteti od lokalnih riba poput šarana, pastrve i slično. U drugom dijelu lipnja, točnije 21. i 22., vinski podrumi u mjestima Mandićevac i Trnava otvorit će svoja vrata za sve posjetitelje. 

Vinski mjesec završit će u Osijeku, 5. srpnja kako smo i naveli i to na drugoj po redu Večeri vina i umjetnosti uz brojne izložbe, koncerte i, naravno, vina. 

Photo: Unsplash/Zan Lazarevic

Komentari 0