Life&style

Ključ sreće je u prijatelji(ca)ma

20. ožujka slavi se Međunarodni dan sreće. Proslavi ga s prijateljima jer imamo i znanstvenu potvrdu zašto se s njima trebamo što više družiti, posebno na današnji dan

Kaže se da su prijatelji obitelj koju sami biramo; za većinu nas, oni doista i jesu dio obitelji. Volimo provoditi vrijeme s njima, smijati se s njima, plakati s njima - i kako se čini, iza svega postoji dobro znanstveno objašnjenje. Prema istraživačima s američkog Northwestern sveučilišta, u odabiru pravih prijatelja leži ključ dugoročne sreće! Razlog? Zato što naši moždani valovi vrlo brzo počinju nalikovati na one ljudi s kojima smo okruženi. Zbog čega, na kraju krajeva, počinjemo sličiti njima te upijamo njihove misli, stavove i ostale oblike ponašanja. 

To znači da će tvoji prijatelji imati velik utjecaj na tvoj svakodnevni život, tvoje odluke i tvoju sreću. Također, kako figurativno kažu znanstvenici, umjesto da se toliko fokusiramo na ono što jedemo - trebali bi se fokusirati na ono sa kime jedemo. Plus: znanstvenici misle da kad želimo popravit svoj život ili vještine na nekom području, trebamo provoditi vrijeme s ljudima koji su upravo u tome dobri. Primjerice, osoba koja želi naučiti kuhati, trebala bi se družiti s ljudima koji upravo u tome najviše uživaju. 

Prijateljice Možda vas zanima "Zločeste" prijateljice koje nemaju dlaku na jeziku su najbolje prijateljice, kaže znanost Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Također, ostala su istraživanja potvrdila kako prijateljski odnosi imaju značajnije prednosti po ljude od onih obiteljskih. Prijatelji mogu učiniti "ogromnu razliku" po našu razinu sreće i zadovoljstva te čak mogu imati utjecaj na to kako reagiramo na bolesti i strahove.

Možda vas zanima 6 navika kojih su se RIJEŠILI sretni ljudi Rubrika Life&style Life&style

Najpametnija investicija je investicija u prijatelje. Sljedeći put kad te tvoja obitelj ukori jer provodiš previše vremena s prijateljima, odgovori im - znanošću!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0