Life&style

Slavimo Dan očeva! Jesi li znala 10 nevjerojatnih načina na koje očevi utječu baš na kćeri?

  • Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD, a slavimo ga na današnji dan, 19. ožujka
  • Nije dugo trebalo da se obilježavanje Dana očeva proširi na cijeli svijet
  • Donosimo ti 10 nevjerojatnih razloga zašto su očevi, kako u djetinjstvu, tako i u odrasloj dobi toliko važni u životu svojih kćeri

Očev dan slavi se u čast ocu, Hrvati i Talijani očev dan slave19. ožujka, a 52 zemlje svijeta taj dan slavi treće nedjelje u mjesecu lipnju. Čestitke svim očevima! Hvala svim tatama na ogromnom strpljenju, ljubavi i svom znanju koje nam prenosite! Tvoj otac te je možda učio kako voziti bicikl, pronaći najbolje knjige u knjižnici ili s tobom tražio one najsočnije rajčice u gradu. Ako još nisi, čestitaj svom ocu njegov dan, a mi ti donosimo 10 nevjerojatnih načina na koje očevi utječu baš na svoje kćeri (gotovo redovito tatine mezimice!).

 | Autor: 1. Očevi oblikuju samopoštovanje svojih kćeri

Očevi igraju ključnu ulogu u psihološkom razvoju svojih kćeri od trenutka kada su se rodile. Razlika između pažljivog oca i odsutnog oca može imati ogroman utjecaj na to kako dijete odrasta. Kad su očevi odsutni, fizički ili emocionalno, njihove su kćeri pogođene na mnogo negativnih načina. Kad su očevi prisutni i vole, njihove kćeri razvijaju snažan osjećaj samopoštovanja i često postaju sigurnije u svoje sposobnosti. Da bi se razvilo pozitivno samopoštovanje, ključna je zdrava veza oca i kćeri.

2. Očevi utječu na sliku kakvu ćemo imati o svom tijelu

Iako je povezana s općim samopoštovanjem, sliku, odnos prema vlastitom tijelu treba spomenuti i zasebno. Slika koju imamo o svom tijelu, način je na koji sebe fizički gledamo i često nema utjecaja na način na koji nas drugi vide. Pokazujući bezuvjetnu ljubav supruzi i kćeri, otac može pomoći njegovati pozitivnu tjelesnu sliku svoje kćeri koju će ona zadržati veći dio života. Očevi koji kritiziraju ili čak vrijeđaju svoje kćeri ili suprugu zbog njihovog izgleda mogu negativno utjecati na psihu. Negativna slika tijela može se razviti i ako otac daje verbalne ili neverbalne znakove da žene definira njihov izgled. To se može očitovati i pri gledanju televizijskih emisija ili filmova ako pridaju pretjeranu važnost fizičkom izgledu.

3. Veze oca i kćeri povezane su s akademskim sposobnostima

Nedavna istraživanja pokazala su da jaka veza oca i kćeri ne samo da oblikuje kćerino samopoštovanje, sliku tijela, odnose i osobine već čak utječe i na njihovu sposobnost akademskog uspjeha. Iako se još uvijek provodi istraživanje kako bi se utvrdilo zašto se to događa, žene koje su većinu života - ako ne i cijeli život - imale zdrave odnose s očevima, bolje su se pokazale u školi i na testovima od onih koje nisu imale veze s ocem ili ako je njihov odnos s ocem bio nezdrav.

4. Očevi utječu na ponašanje svojih kćeri

Psihologija je nekad stavljala jak naglasak na vezu između majke i njezine djece, no nedavna su istraživanja pokazala da očevi također imaju velik utjecaj na djecu kada je u pitanju razvoj osobina ponašanja. Očevi koji pokazuju ljubav prema svojim kćerima i prihvaćaju ih takve kakve jesu pomažu poticanju pozitivnog doživljaja same sebe.

 | Autor: 5. Očevi utječu na socijalne osobine svojih kćeri

Veza oca i sina nekim je očevima mnogo prirodnija od veze oca i kćeri, pogotovo u odrasloj dobi kćeri. Studije su pokazale da kćeri koje redovito komuniciraju sa svojim očevima na pozitivan način bolje komuniciraju s muškim i ženskim osobama u drugim dijelovima svog života. Od rođenja do odrasle dobi, razina i kvaliteta komunikacije između oca i njegove kćeri igraju važnu ulogu u kćerinoj sposobnosti da izrazi svoje osjećaje i misli.

Video koji će razgaliti i najkamenije srce: Otac i kći su cijeli njezin život uvježbavali ovaj ples

6. Očevi pokazuju svojim kćerima kako žene zaslužuju da se prema njima postupa

Iako majke igraju presudnu ulogu u životu svojih kćeri, velik dio onoga što žene uče o životu dolazi od njihovih očeva. Od ranog djetinjstva kćeri nastavljaju način na koji se njihovi očevi ophode s drugim ženama. Očevi koji su verbalno ili neverbalno nasilni, zanemaruju ili vrijeđaju svoju suprugu, nesvjesno podučavaju svoje kćeri kako žene zaslužuju da se prema njima tako odnosi. Očevi koji pokazuju ljubav prema svojim suprugama i kćerima uče ih da muškarci u životu trebaju voljeti žene, paziti ih i tretirati s poštovanjem.

Možda vas zanima Sretan epilog! Ovaj tata borio se za kćer koju su bez njegova znanja dali na usvajanje i - pobijedio! Rubrika Life&style Life&style

7. Očevi mogu pomoći da njihova kćer postane upornija

"Čarobni" stil očinstva koji je povezan s razvojem upornosti kod kćeri naziva se mjerodavnim roditeljstvom. Ovaj roditeljski stil karakteriziraju toplina i ljubav praćeni pravilima i odgovornošću. Prema istraživačici Lauri Padilla-Walker, "očevi su najučinkovitiji kada slušaju svoju djecu, imaju bliske odnose, postavljaju odgovarajuća pravila, ali također daju odgovarajuće slobode svom djetetu."

 | Autor: 8. Očevi pomažu definirati buduće romantične veze za svoje kćeri

Znanstvene studije sugeriraju da rani stadiji ženskog života mogu oblikovati njezinu budućnost. Od malih nogu djevojčica uči na što treba paziti u romantičnom odnosu promatrajući postupke, ponašanja i osobine vlastitog oca. Istraživanja sugeriraju da su zdravi odnosi oca i kćeri povezani s pozitivnijim i manje rizičnim seksualnim ponašanjem. 

9. Očevi pomažu u definiranju neromantičnih odnosa svojih kćeri

Znanstvene studije pokazuju da očevi od malih nogu postavljaju standard prema kojem njihove kćeri prosuđuju druge muškarce. Biti otac znači biti uzor i postaviti standard kako će njihove kćeri gledati na druge muškarce. Otac koji pokazuje ljubav prema ženama u svom životu i nježan je i suosjećajan može pomoći svojoj kćeri da izbjegne nezdrave veze s muškarcima. 

Možda vas zanima 5 načina na koji tvoj otac utječe na tvoje veze s muškarcima - na bolje ili na gore Rubrika Love&Sex Love&Sex

10. Očevi su uzor svojim kćerima htjeli oni to ili ne

Kćeri ne odlučuju da će se roditi, ali roditelji odlučuju imati djecu - ovo je važna razlika i ključni čimbenik zašto su zdravi odnosi oca i kćeri toliko važni. Otac bi trebao biti uzor u životu svoje kćeri.

Sigurni smo da si se prepoznala u nekoj od ovih važnih stvari na koje nam očevi uljepšavaju život. Oni su, uz majku, naš prvi uzor i daju najbolje od sebe za nas, svoju djecu!

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: Shutterstock

Komentari 0