Love&Sex

5 načina na koji tvoj otac utječe na tvoje veze s muškarcima - na bolje ili na gore

  • Sve više istraživanje o odnosu oca i kćeri nudi neprocjenjive lekcije za žene
  • Ako se boriš s ljubavlju ili ponavljaš nezdrave obrasce u vezama, dobro bi ti došlo da istražiš svoj specifični odnos s možda najutjecajnijim muškarcem u svom romantičnom životu - svojim ocem
  • Pogledaj što istraživanja kažu o tome kako tvoj odnos s ocem utječe na tvoj ljubavni život

Neke od vas koje ovo čitaju imale su sreće. Imala si pozitivan odnos s ocem. Bio je pouzdan, dosljedan i stabilan, netko na koga možeš računati i možeš s lakoćom razgovarati te ti daje osjećaj sigurnosti koji ti je potreban.

Ostale žene nisu imale toliko sreće. Možda je njihov otac bio ovisnik o alkoholu, imao je problema sa zadržavanjem posla, hladan je i udaljen, pretjerano je kontrolirao ili je potpuno napustio obitelj.

Dakle, premda je izraz "problemi s ocem" možda pomalo nespretan, smatraš li svog oca "dobrim" ili "lošim" tatom, ne može se poreći utjecaj koji ima na tvoj izbor partnera te pogled na ljubav. Istraživanja sve više podržavaju ideju da je odnos otac-kći jedinstven i od vitalne važnosti za tvoje blagostanje.

Evo 5 načina na koje očevi utječu na romantične veze svojih kćeri - plus što učiniti ako "problem s ocem" utječe na tvoju.

1. Imati prisutnog i oca koji te podržava presudno je za kasnije oblikovanje zdravih veza i odnosa kao odrasla osoba.

Otac koji se brine za svoju kćer, kao i za suprugu, njeguje nadu i pozitivan pogled na romantične veze. Promatranje očeve reaktivnosti i prisutnosti pomaže djevojčicama da nauče o potrebi za podrškom, povjerenjem i bliskošću u vezama koje će formirati u vlastitom životu.

via GIPHY

Imaj na umu da je otac koji se brine za svoju ženu i djecu ključan.

Alternativno, problematičan je onaj otac koji se pretjerano brine, koji djecu čini centrom svog života i koji ne daje prioritet svojoj supruzi.

Možda vas zanima Video koji će razgaliti i najkamenije srce: Otac i kći su cijeli njezin život uvježbavali ovaj ples Rubrika Život Život

2. Tjelesna odsutnost oca boli.

Kad otac nije prisutan, bez obzira na razlog, to nanosi štetu mladim ženama. Njegova odsutnost može biti posljedica razvoda, napuštanja, bolesti, zatvora ili nečeg drugog. To može biti namjerno, ali i nenamjerno – primjerice, u slučaju bolesti ili smrti.

Žene koje su odrasle s tjelesno odsutnim ocem mogu manje vjerovati drugima, također mogu osjećati više neizvjesnosti što očekivati u zdravim romantičnim vezama. Teško je znati kakav tretman je od muškarca prihvatljiv ili neprihvatljiv kad to nikada nisu doživjele od svog oca.

via GIPHY

Konkretno, osobito u slučajevima namjernog napuštanja, žena može biti duboko u strahu je li željena, vrijedna ili "dobra" za bilo koga.

3. Očeva emocionalna odsutnost također boli.

Možda ćeš puno vidjeti oca, ali osjećaš se nepovezano ili nevezano. Žene koje su odrasle s emocionalno nedostupnim ocem često će birati partnere koji su emocionalno nedostupni. Sklone su osjećaju manje sigurnosti i nezadovoljstva u svojim odnosima.

Očeva emocionalna odsutnost može proizaći iz njegovog "izbjegavanja" vezanja, radoholičarstva ili nekog drugog razloga.

Narcisoidni otac, primjerice, nesumnjivo će imati problematičnu vezu s kćeri zbog svoje egocentrične, hiperkritičke naravi te nedostatka empatije.

anketa | Autor: miss7 miss7

4. Način na koji se tvoj otac odnosi prema tvojoj majci također ima trajan utjecaj.

Ono što si primijetila u roditeljskoj vezi ili braku često ti pomaže da naučiš što ne želiš i kako ne želiš da netko postupa prema tebi.

Ako si bila svjedok mnogih negativnih interakcija između majke i oca, možda se bojiš ponoviti njihove pogreške. Promatranje emocionalnog ili tjelesnog zlostavljanja, poslova, financijskih izdaja i slično tijekom djetinjstva značajno utječe na tvoju sposobnost povjerenja u vlastite odnose.

via GIPHY

5. Komunikacija tvog oca o seksu i ljubavi je bitna.

Većina očeva uglavnom ne razgovara o tim temama sa svojim kćerima. Ali, očevi koji prikupljaju hrabrost za iskrene razgovore bez mrve srama - o seksu, spojevima, ljubavi i predanosti - rade svojoj djeci ogromnu uslugu od koje ovi ostvaruju značajne koristi tijekom svog života.

Primjerice, istraživanje iz 2016. o seksualno aktivnim adolescentima otkrilo je da je "veća uključenost oca povezana sa zdravijim seksualnim ponašanjem adolescenata" kod djevojčica.

Imaj na umu ulogu koju tvoj odnos s ocem može imati na tvoje vlastite veze.

Negativna iskustva, kao što je emocionalna ili tjelesna odsutnost oca, često će se ponavljati - u pokušaju da ponovo napišeš povijest s romantičnim partnerima.

Vjerojatno ćeš odabrati sličan tip muškarca koji ti pruža poznati osjećaj koji smatraš "normalnim". Ali, premda možda izgleda dobro, to nije zdravo. Čini se da jednostavno ne možeš promijeniti kraj priče, bez obzira koliko puta pokušala.

via GIPHY

Istraživanje ovih ranih obiteljskih iskustava od presudne je važnosti kako bi lakše prepoznala obrasce i blokatore u svom romantičnom životu. Često se pažnja usredotočuje na majku, ali ne možemo zanemariti oca, koji bi u stvari mogao imati snažniji utjecaj. Tvoja veza s njim te kvaliteta može imati dugotrajne i neizmjerne posljedice na tvoj život.

Nakon što sagledaš svoj odnos s ocem, utvrdi načine na koje bi to moglo sabotirati tvoj ljubavni život.

Biraš, bilo svjesno ili nesvjesno, romantičnog partnera koji se temelji na karakteristikama tvog oca, kako s obzirom na njegove osobine tako i na način na koji se odnosite jedno prema drugome.

Pristupi svojoj vezi s radoznalošću i samoosjećanjem te si postavi nekoliko važnih pitanja.

• Biraš li nekoga tko je poput tvog oca ili nekoga koji je suprotan njemu?

• Koje ozbiljne promjene trebaš napraviti u toj vezi?

• Kako izgleda napredak?

• Možeš li pronaći način da spriječiš neprovjerenim ili iracionalnim uvjerenjima stvaranje prepreka zdravoj ljubavi?

Bez obzira na zaključke, znaj da tvoj život može biti drugačiji.

Ova "prva" veza s ocem nije nužno predodređena da utječe na tvoje veze zauvijek. Preuzimanje odgovornosti za sebe potaknut će drugačiji ishod.

Možeš unijeti brojne promjene te stvoriti zdravu, sigurnu i trajnu vezu.

via GIPHY

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0