- Mnogi ljubitelji slastica koji su isprobali ovaj recept tvrde da je vrlo vjerojatno riječ o najsočnijem mramornom kolaču koji postoji
- Možda zvuči malo pretenciozno, ali slobodno pripremi šalicu mlijeka i par šnita ovog prefinog kolača i nakon toga donesi konačni sud
- U svakom slučaju nećeš biti razočarana, a moguće je da će ti ovo postati i jedan od omiljenijih recepata za slastice
- Pročitaj više: Donosimo recept za savršeni mramorni kolač slavnog francuskog slastičara Françoisa Perreta
Nije važno hoćeš li imati neočekivane goste ili jednostavno želiš pojesti ukusan komad kolača, mramorni kolač je uvijek dobra ideja! Osobito kada je jako ukusan, pahuljast i sočan, ovaj klasični kolač prava je poslastica za nepce. Oni koji su isprobali ovaj recept kunu se da bi vrlo lako to mogao biti najsočniji mramorni kolač od svih. Možda zvuči malo pretenciozno, ali isplati se probati i uz šalicu mlijeka i nekoliko šnita kolača donijeti konačni sud.
Sastojci:
- 250 g omekšanog maslaca
- 200 g šećera, plus 1 žlica šećera
- 5 jaja
- 1 prstohvat soli
- 1 paketić vanilin šećera
- 250 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 žlica mineralne vode
- 2 žlice kakaa za pečenje
- 50 ml mlijeka, plus 2 žlice mlijeka
- malo maslaca za podmazivanje
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gore/dolje). Namasti kalup za kuglof (promjera oko 22 cm).
- Pomiješaj u zdjeli s ručnim mikserom mekani maslac sa 200 g šećera, vanilin šećerom i solju dok ne postane pjenasto. Postupno dodaj jaja.
- Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i umiješaj u smjesu maslaca i šećera naizmjenično sa 2 žlice mlijeka i 1 žlicom mineralne vode.
- Stavi pola tijesta u drugu zdjelu. Pomiješaj kakao sa 1 žlicom šećera i 50 ml mlijeka pa umiješaj u polovicu tijesta.
- Zatim polovicu svijetlog tijesta ulij u kalup te zagladi. Na vrh izlij polovicu tamnog tijesta i također zagladi. Ponovi postupak, a zatim vilicom provuci krugove kroz tijesto kako bi stvorila prošarani uzorak.
- Zagladi tijesto, stavi kalup u pećnicu i peci kolač oko 50 minuta.
- Ostavi da se ohladi u kalupu, olabavi rubove nožem i pažljivo okreni kolač na tanjur ili rešetku.
Savjet za posluživanje: ako želiš, pospi mramorni kolač prije posluživanja s malo šećera u prahu ili ga prelij glazurom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.