Life&style
Trbuh

Sindrom pješčanog sata: što se može dogoditi kad često uvlačimo trbuh?

  • Opsjednuti vitkošću pod svaku cijenu - jer to nam društvo nameće, često pokušavamo izgledati vitkiji nego što jesmo
  • I sami znamo da pritom pomalo varamo, ali u određenim prilikama ne možemo odoliti porivu da se pokažemo u najboljem svjetlu
  • A najbrži način jest uvući trbuh - i nitko neće primjetiti taj malo širi struk ili kako su nam hlače napete...

Svi smo barem jednom u životu bili pomalo nesigurni u svoj izgled pa smo brzo uvukli trbuh kako bismo sakrili da na tom predjelu imamo višak i osjećali se bolje ili smo uvukli trbuh kako bismo obukli svježe oprane traperice. Uvlačenje trbuha s vremena na vrijeme neće imati neke velike posljedice za tijelo, no ako konstantno uvlačiš trbuh kako bi se činio manjim, postoji velika šansa pojave sindroma pješčanog sata. 

Iako je figura pješčanog sata kroz povijest jedna od najpopularnijih oblika tijela i mnogi teže upravo takvom izgledu, ovdje se ne radi o figuri nego o sindromu koji može biti bolan i problematičan. Konstantno uvlačenje trbuha može dovesti do pojave boli u leđima i vratu, ali i problema s disanjem, a posljedice uvlačenja trbuha mogu nastati neovisno o tjelesnoj težini.

Što je sindrom pješčanog sata i zašto se javlja?

Kiropraktičar Adam Browning za Cleveland Clinic navodi kako je sindrom pješčanog sata posljedica stezanja gornjih trbušnih mišića kroz duže vremenske periode. "Mišići gornjeg dijela abdomena nakon nekog vremena postanu znatno čvršći dok mišići donjeg dijela abdomena postaju slabiji zbog manjka aktivnosti", objašnjava Browning i dodaje kako se uvlačenjem trbuha aktiviraju tri vrste mišića trupa te dijafragma. 

Trbuh | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda toga u tom trenutku nismo niti svjesni, ali svaki put kada uvučemo trbuh treniramo mišiće da djeluju nepravilno, odnosno navikavamo ih na neprirodni položaj. Osim iz estetskih razloga, trbuh se uvlači i kao posljedica ozljede, a jednom kada su mišići gornjeg dijela abdomena učvršćeni, dolazi i do plitkog i brzog disanja kako bi spriječili pojavu boli u njima. "Kada stisnemo gornje trbušne mišiće stvaramo veći pritisak u području abdomena i pomičemo pluća i ostale organe poput želudca više u prsni koš", pojašnjava dr. Browning.

Možda vas zanima Kako imati ravan trbuh sa 20, 30 i 40 godina: Što rade hormoni, kako se hraniti i vježbati? Rubrika Life&style Life&style

Posljedice dugoročnog uvlačenja trbuha

Uvlačenje trbuha iz estetskih razloga najčešće je kod žena u tridesetima, ali i ne samo kod ostalih. Povremeno uvlačenje trbuha neće ostaviti trajne posljedice, no ako konstantno uvlačimo trbuh može doći do disbalansa mišića abdomena i pojave sindroma pješčanog sata. Najčešće posljedice su:

Problemi s disanjem

"Kada uvlačimo trbuh naša dijafragma se uči kontrahirati u suprotnom smjeru, što može povući donja rebra gore i prema unutra, umjesto da ih povuče prema dolje i stvori negativan prostor za širenje pluća udisajem", objašnjava kiropraktičar. To znači da svaki put kada uvučemo trbuh imamo manje prostora za širenje pluća i rebara što kao posljedicu ima ograničen unos kisika. Uvlačenje trbuha može smanjiti unos kisika za čak 30 posto. 

Trbuh | Autor: Shutterstock Shutterstock

Bol u leđima i vratu

Mišići u srednjem i donjem dijelu leđa su odgovorni za podršku abdomena, a uvlačenje trbuha utječe i na njih. Ograničavanje kretnje prsnog koša stvara pritisak na mišiće vrata i leđa budući da su njihove funkcije povezane, a to dovodi do ukočenog vrata ili boli u leđima. 

Problemi s dnom zdjelice

Dok se gornji dio abdomena prekomjerno stišće, donji dio pati od manjka aktivnosti što dovodi do slabljenja mišića, kako abdomena tako i zdjelice. Oslabljeni mišići dna zdjelice mogu dovesti do curenja mokraće tijekom aktivnosti kao što su smijanje, kašljanje ili kihanje. 

Možda vas zanima 10 zapovijedi za ravan trbuh, tko ih se pridržava ima i rezultate Rubrika Life&style Life&style

Kako prepoznati sindrom pješčanog sata?

Ako često uvlačiš trbuh, postoji nekoliko jasnih znakova sindroma pješčanog sata. Tri su vidljive posljedice uvlačenja trbuha:

  • Pupak lagano usmjeren prema gore
  • Upečatljiva linija ili nabor iznad ili oko pupka 
  • Čvrsti i definirani gornji trbušni mišići te mekši donji trbušni mišići.

Trbuh | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kako se riješiti posljedica uvlačenja trbuha?

Riješiti se sindroma pješčanog sata je moguće, no nije dosta da jednostavno prestaneš uvlačiti trbuh iako je to korak u pravom smjeru, savjetuje Browning. Najprije se potrebno riješiti navike uvlačenja trbuha kako ne bismo pogoršali problem. Drugi korak je naučiti pravilno disati. Dopusti tijelu da se prirodno širi svakim udahom i nemoj ga ograničavati, a u tome ti mogu pomoći i vježbe dijafragmalnog disanja. 
 

Ako imaš mogućnost, obrati se fizioterapeutu za pomoć u jačanju donjih trbušnih mišića. Nisu svi u mogućnosti dobiti takvu pomoć pa je druga opcija samostalno izvoditi vježbe za jačanje donjih trbušnih mišića. Istovremeno, potrebno je raditi vježbe opuštanja gornjih trbušnih mišića. 

Trbuh | Autor: Shutterstock Shutterstock

Loše navike poput uvlačenja trbuha ne nestaju preko noći, a veliku ulogu igrat će i mentalni stav. Ako konstantno razmišljaš o trbuhu i tome je li ravan ili ne, možda je vrijeme i da preispitaš zašto je to tako te naučiš kako voljeti svoje tijelo i osjećati se dobro u njemu neovisno o tome imaš li isklesane trbušnjake ili ne. 

 

Članak je iz arhive missZDRAVE i sad je ponovno objavljen.

Photo: Shutterstock

Komentari 0