Life&style

Šibenik, Rijeka, Karlovac, Imotski... Istražili smo adventsku ponudu u raznim hrvatskim gradovima i - oduševili se!

O Adventima u Splitu i Zagrebu već se zna mnogo stvari, ali Adventi u mnogim hrvatskim gradovima još su uvijek obavijeni velom tajni. Kontaktirali smo organizatore i otkrili što nas čeka u Slavonskom Brodu, Samoboru, Šibeniku i drugim gradovima Lijepe naše...

Već smo pisali o Adventima u Zagrebu i Splitu, ali nipošto ne želimo da živopisni Adventi u drugim gradovima ostanu zapostavljeni. Odlučili smo popričati s organizatorima božićnih sajmova, evo što su nam rekli:

1. SLAVONSKI BROD

Jedan od velikih slavonskih gradova i ove godine imat će, prema riječima Maria Pejića iz Brod turista, sjajan Advent. Na samom početku, Mario nam je otkrio kako se njihov program još uvijek finalizira, ali su najvažnije stavke već riješene: ''Adventsku svijeću palimo na glavnom trgu 1. prosinca, a nakon toga počinju događanja. Dolazi nam sveti Nikola, ugostitelji nude tradicijska slavonska jela u svojim kućicama, imamo klizalište. Volio bih najaviti i koncert Kiće Slabinca koji će se održati 15. prosinca.''

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomislav Alinjak (@tomma09) on

 

2. RIJEKA

Iz riječke Turističke zajednice pohvalili su nam se s čak tri nove lokacije novog Adventa. Osim popularnog Adventa na Korzu, Riječani ove godine imaju i prošireni Advent na Gradini koji ove godine obuhvaća i obližnji park u kojem će rasprostrijeti čak 11 kilometara lampica te novo klizalište s pogledom na more. Osim toga, iz Turističke zajednice dodali su kako će ove godine biti otvoren i Advent u tunelu u, dakako, riječkom tunelu, a posebno se ponose i Ri gastro Adventom gdje će, uz obilje dobre lokalne hrane, gostovati i popularni izvođači.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riječanin (@portal_rijecanin) on

3. SAMOBOR

Kad je riječ o Adventu u Samoboru, Petra Aralica, PR Grada Samobora, otkrila nam je kako još uvijek čekaju posljednje potvrde glazbenih imena, ali zapravo je sve spremno. ''Advent počinje 14. prosinca i završava dočekom Nove godine. Ove godine malo smo pojačali program za djecu. Vikende smo podijelili na urbane i tradicionalne. Već prvi vikend imamo Adventsku Božićnu Furku (to je radni naziv zasad), a posljednji vikend u 2018-toj godini zagrijavamo se za doček. Doček nam je sada već tradicionalno dvostruk - u ponoć i u podne '' - ispričala nam je Petra te dodala kako su samoborske kremšnite dostupne u slastičarnicama, ali da se na Adventu definitivno isplati isprobati Češnjovku 2 Go, ''samoborski hot dog''. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viktoria (@viktoriapauker_) on

4. ŠIBENIK

''Advent u Šibeniku započinje već tradicionalno na blagdan svetog Nikole, 6. prosinca, a na dan otvorenja nastupit će Vojko V. '' - započela je razgovor Morena Periša, izvršna organizatorica Šibenske Adventure - ''Ove godine možemo se pohvaliti s više lokacija i dvije glazbene pozornice. Osim Vojka V, nastupit će bendovi poput Letu Štuke, Nipple Pipl te brojni drugi izvođači. Što se tiče gastroponude, osim uobičajenih jela, bit će dostupne brojne autohtone delicije poput luganige, tradicionalne kobasice. Osim toga, imamo mnogo kvalitetnih craft pivovara, a stižu i lokalni vinari čija ćemo vina posluživati uz drniški pršut i domaći sir.'' 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Venancia Lu (@venancia_lu) on

5. IMOTSKI

Grad dalmatinskom zaleđu, udaljen svega stotinjak kilometara u Splita, posljednje je godine proveo u težnji da ojača svoju turističku ponudu i brojke pokazuju da im uistinu polazi za rukom. ''Advent ćemo započeti 16. prosinca, a program će se temeljiti na večernjim zbivanjima. Na samom otvorenju ugostit ćemo zagrebačke Kraljeve Ulice. Ponosni smo na našu gastroponudu. U dvanaestak kućica nalazit će se lokalni ugostitelji s domaćom ponudom, a posebna pažnja posvetit će se domaćim OPG-ovima.'' - istakao je čelnik turističke zajednice u telefonskom razgovoru. 

Možda vas zanima 5 stvari koje ne želimo propustiti na Adventu u Splitu Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gaz travel (@gaz_travel) on

6. PULA

Naša antička ljepotica, Pula, ove godine može se pohvaliti nikad bogatijim Adventom. Sanela Pliško iz Pule film festivala otkrila nam je kako njihov božićni sajam ima čak 140 programa na 40 različitih lokacija: ''Tradicionalno paljenje lampica i postavljanje jelke visoke 8 metara održat će se 29. studenoga. Naš program bit će bogato glazbeno opremljen, čekaju nas razne radionice pa čak i prikazivanja filmova. Što se tiče glazbenih gostiju, mogu vam najaviti kako ćemo u Novu godinu ući u društvu Crvene jabuke. Kad je riječ o gastroponudi, sajamske kućice hranu će pripremati u vlastitom aranžmanu, a subotom na tržnici imamo gastro-glazbene programe. Advent će kod nas potrajati sve do 13. siječnja kada zatvaramo naše klizalište.'' Sanelu smo, dakako, upitali ulazi li Pulska arena u program, ali ona nam je zasad samo zahvalila na divnom prijedlogu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brigita Kurtović (@brigita.k) on

7. KARLOVAC

Advent u gradu na četiri rijeke ove je godine dodatno razvio svoj program koji se razvija u tri paralelne linije. Od 14. do 30. prosinca paralelno se održava obiteljski program, tradicionalni program te večernji program. Unutar obiteljskog programa, roditelje i djecu čekaju pomno osmišljene igraonice i boravak u kući Djeda Mraza. Tradicionalni program, pak, obuhvaća nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava te tradicionalnih sastava, a u sklopu večernjeg programa na pozornicu će stupiti brojni DJ-i, Mia Dimšić, JINX, Detour, Gelato sisters i brojni drugi. Karlovački se Advent ove godine odlučio istaknuti najbogatijim glazbenim programom i čini se da će u svom naumu uistinu i uspjeti.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Karlovac (@gradkarlovac) on

Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Komentari 0