Life&style 02. kolovoza 2020.

Shakshuka je novi megatrend! Brz i ukusan arapski recept s jajima i rajčicom koji će te oduševiti

Shutterstock.
  • Shakshuka je veoma popularno u Izraelu i na Bliskom istoku, a porijeklo vuče iz Tunisa
  • Može se poslužiti kao lagani ljetni ručak ili doručak, a vrlo je jednostavno za napraviti
  • Glavni sastojci koji će ti biti potrebni su oni koje već vjerojatno i imaš u hladnjaku - jaja, rajčice, paprika i luk 

Posljednjih godina Instagram na je inspiracija za brojne stvari u životu, a tako je i s receptima. Osim food blogera, brojni drugi korisnici na toj platformi vole se pohvaliti jelima koja su spremili, a tako je i s posljednjim trendom Shakshukom koja izgleda veoma fotogenično. Riječ je o arapskom jelu koje je popularno na Bliskom istoku i Izraelu, a originalno je iz Tunisa. 

Možda vas zanima... Ovo je možda najzanimljiviji recept za tikvice ikad - nismo ni slutili da se ovaki daju pripremiti Rubrika Life&style Life&style

Za ovo jednostavno jelo ne treba ti puno vremena, a osim što je veoma ukusno i jako je zdravo. Trebat će ti samo četiri glavna sastojka za koje je velika vjerojatnost da ih već imaš u hladnjaku. Ljeti je odličan izbor za lagani ručak te spas od vrućina, a može se poslužiti i kao doručak da puna energije započneš novi dan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ljupka Tanevska (@ljupka_tanevska) on

Sastojci: 

  • 1 paprika

  • 1 luk

  • 400 grama sjeckane rajčice (konzervirane) ili domaće šalše ili zrele rajčice

  • 4 do 6 jaja

  • 2 češnjaka

  • 1 žlicam mljevene paprike

  • 1 žlica šećera

  • sol i papar

  • maslinovo ulje

 Priprema:

  1. U dublju tavu stavi maslinovo ulje i kad je ono zagrijano, ubaci nasjeckati luk te ga dinstaj, a pred kraj mu dodaj i nasjeckani češnjak.
  2. Papriku nareži na kockice te dodaj na luk i češnjak i dinstaj sve dok paprika ne omekša.
  3. Zatim dodaj rajčicu, začine i šećer te ostavi 10 minuta dok se rajčica ne reducira. 
  4. Ubaci jedno po jedno jaje kao da radiš jaje na oko, ali pritom pazi da ti se ne razlije žumanjak te poklopi i ostavi tako nekih 10-ak minuta.  Bitno je da se umak ne zalijepi za dno tave. 
  5. Kada je gotovo, jelo po želi možeš posipati nasjeckanim peršinom ili bosiljkom te je spremno za posluživanje. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Uz ovo jelo odlično ide tostirani kruh i/li neka salata, a s vremenom ćeš i sam recept moći prilagoditi te dodavati i oduzimati sastojke koji tebi odgovaraju. Dobar tek!

Komentari 0