- Shakshuka je veoma popularno u Izraelu i na Bliskom istoku, a porijeklo vuče iz Tunisa
- Može se poslužiti kao lagani ljetni ručak ili doručak, a vrlo je jednostavno za napraviti
- Glavni sastojci koji će ti biti potrebni su oni koje već vjerojatno i imaš u hladnjaku - jaja, rajčice, paprika i luk
Posljednjih godina Instagram na je inspiracija za brojne stvari u životu, a tako je i s receptima. Osim food blogera, brojni drugi korisnici na toj platformi vole se pohvaliti jelima koja su spremili, a tako je i s posljednjim trendom Shakshukom koja izgleda veoma fotogenično. Riječ je o arapskom jelu koje je popularno na Bliskom istoku i Izraelu, a originalno je iz Tunisa.
Za ovo jednostavno jelo ne treba ti puno vremena, a osim što je veoma ukusno i jako je zdravo. Trebat će ti samo četiri glavna sastojka za koje je velika vjerojatnost da ih već imaš u hladnjaku. Ljeti je odličan izbor za lagani ručak te spas od vrućina, a može se poslužiti i kao doručak da puna energije započneš novi dan.
Sastojci:
-
1 paprika
-
1 luk
-
400 grama sjeckane rajčice (konzervirane) ili domaće šalše ili zrele rajčice
-
4 do 6 jaja
-
2 češnjaka
-
1 žlicam mljevene paprike
-
1 žlica šećera
-
sol i papar
-
maslinovo ulje
Priprema:
- U dublju tavu stavi maslinovo ulje i kad je ono zagrijano, ubaci nasjeckati luk te ga dinstaj, a pred kraj mu dodaj i nasjeckani češnjak.
- Papriku nareži na kockice te dodaj na luk i češnjak i dinstaj sve dok paprika ne omekša.
- Zatim dodaj rajčicu, začine i šećer te ostavi 10 minuta dok se rajčica ne reducira.
- Ubaci jedno po jedno jaje kao da radiš jaje na oko, ali pritom pazi da ti se ne razlije žumanjak te poklopi i ostavi tako nekih 10-ak minuta. Bitno je da se umak ne zalijepi za dno tave.
- Kada je gotovo, jelo po želi možeš posipati nasjeckanim peršinom ili bosiljkom te je spremno za posluživanje.
Uz ovo jelo odlično ide tostirani kruh i/li neka salata, a s vremenom ćeš i sam recept moći prilagoditi te dodavati i oduzimati sastojke koji tebi odgovaraju. Dobar tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.