Life&style 28. svibnja 2015.

'Shabby chic' ne izlazi iz mode!

1/24

Tko bi rekao da nešto što u samom nazivu ima riječ 'otrcano', može istovremeno biti tako lijepo, privlačno, i na kraju krajeva, 'chic'?

Ovaj stil uređenja interijera temelji se upravo na ideji kako je starim komadima ponekad potrebno samo malo ljubavi i pažnje kako bi ponovno zablistali i postali glavne zvijezde interijera. 'Shabby' u sebi nosi i crtu nostalgije, pa ako se pitate kako u konačnici treba izgledati, sjetite se ilustracija na bakinom posuđu, francuskih koliba i proljetnih vrtova. Trend 'shabby' uređenja rodio se u Velikoj Britaniji, a za to je zaslužna poduzetnica Rachel Ashwell. Kao djevojčica, Rachel je gledala roditelje koji su se bavili skupljanjem antikviteta kako preuređuju stare komade i daju im novi život. Kada je odrasla, i sama se počela baviti preuređivanjem namještaja, a 1989. otvorila prvu trgovinu koja je osvojila čak i Oprah.

 | Autor:

'Shabby chic' danas je sve, samo ne otrcan, jer unikatni komadi pokućstva dosežu vrtoglavo visoke cijene, ali njegova prednost je što, čak i ako nemate velik budžet, možete sami napraviti većinu stvari. Boja koja dominira ovim stilom uređenja interijera je bijela, ali ne bilo koja. Radi se o pomalo prljavoj bijeloj koja ima patinu i teksturu, što se najbolje vidi na namještaju koji uglavnom ima 'ispucani' efekt. Uz bijeli, koja treba izgledati kao da je prisutna na tom mjestu već godinama, ako ne i desetljećima, preporučuju se pastelne boje.

 | Autor:

Zelena, ljubičasta, ružičasta i plava izgledaju najljepše, a mogu proći i žuta te boja breskve. Jarke boje su rijetkost, jer poanta ovog stila je da dom izgleda mirno i opušteno. Poželjno je da komadi namještaja budu u pastelnim nijansama i bijeloj boji uz sveprisutnu salvetnu tehniku kojom možete ukrasiti stoliće, stolice, pa čak i ormare. Pomalo zaboravljeni komadi namještaja poput otomana, klupa, ali i starinske dekoracije, primjerice posude za izradu maslaca, su također dobrodošle.

 | Autor:

Ako volite gomilati sitnice, svakako ćete uživati u ovom stilu jer ih on naprosto obožava. Osim što trpi mnogo više dekora nego moderni stilovi, 'shabby chic' ima ograničenu paletu boja, pa je mnogo lakše kombinirati detalje. Svijeće, vaze, staklenke, dekorativne kutije, ukrasni tanjuri i jastučići, lampioni i figurice – svi su dobrodošli, jer ovaj stil veoma vješto koketira s kičem. Osim što uvijek možete zaviriti u neku od robnih kuća u potrazi za detaljima, u ovom slučaju oni se pronalaze i na buvljacima te antikvarijatima. Ako nemate cijeli set šalica s cvjetićima, nema veze. Pomiješajte ih s drugim, također rasparenim setom, kako bi dobili unikatnu kombinaciju tanjurića i čaša, a dodate li čajnik koji je također ostao sam, vaš servis će plijeniti pažnju pred gostima.

 | Autor:

Jedna od glavnih odlika ovog stila je tekstura. Sigurno ćete primijetiti kako su shabby komadi ponekad hrapavi, lagano ispucali ili nedovršeni. Takav efekt moguće je postići posebnim lakovima koji u procesu sušenja djeluju na boju, ali i samom obradom drveta prije bojenja. Tekstura je prisutna i u detaljima, pa se tako delikatni porculanski tanjurići divno slažu s jutenim ukrasima na stolu, slamnatim i drvenim podmetačima. Omiljeni motivi ovog stila su, naravno, cvjetni. Ruže, božuri, lavanda, jorgovani i drugo cvijeće mogu biti prisutni ne samo kao print, nego i kao rezano cvijeće u starom vrču ili vazi. Osim cvjetnog, valja istaknuti motiv anđela, vitica, pruga, macaronsa, ali i diskretni karirani te pepita uzorak pastelnih boja.

 | Autor:

'Shabby chic' detalji svoje mjesto mogu pronaći u svakom domu, ali najbolje izgledaju u svom 'prirodnom okruženju'. U suprotnom, postoji šansa da djeluju kičasto, jer se previše ističu u odnosu na ostale dekoracije. Pošto su glavne pristaše ovog stila žene, ovo je pravi izbor za djevojačke stanove, a lijepo izgleda i u apartmanima na moru ili pak vikendicama. Budite sigurni kako će se 'shabby' stil jako svidjeti vašoj djevojčici, posebno ako ima velike životne ciljeve i mašta o tome da jednog dana postane princeza. Tada možete u sobu ubaciti i krevet s baldahinom, starinskog konjića za ljuljanje, kao i tople 'patchwork' pokrivače romantičnog uzorka.

Detalje za uređenje doma u 'shabby chic' stilu potraži u galeriji....

Komentari 0