Life&style

Sezona je! Kestene svi volimo, no jesi li znala što zapravo rade tvom tijelu?

  •  Kesteni prženi na otvorenoj vatri znače samo jedno: jesen!
  • Osim što je prefin, otkrit ćemo ti koliko je kesten zapravo zdrav te zašto i kako bismo ga trebale jesti 

Kestenje, omiljeni škrobni orašasti plodove sadrže iznenađujuću dozu vlakana, vitamina C i važnih minerala poput bakra i kalija. Evo što se točno nalazi u tim „oklopljenim“ plodovima jeseni. 

 

Zdravstvene blagodati kestena

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masnoća i uglavnom nudi složene ugljikohidrate. To ne znači da ima malo bitnih hranjivih sastojaka: kesteni vrve vitaminima i mineralima koji su dobri za tvoje zdravlje.

Vlakna poboljšavaju probavu.

Samo 10 pečenih kestena uključuje 17% onoga što ti treba za dan - glavni plus s obzirom da većina nas ne dobije ni blizu dovoljno. Na primjer, Amerikanci u prosjeku pojedu oko 16 grama vlakana, što je polovica preporučene količine od 25 do 30 grama. Vlakna u biljnoj hrani poput orašastih plodova mogu pomoći u održavanju zdravlja, sniziti razinu LDL (ili lošeg) kolesterola i zasititi nas, tvrde stručnjaci iz Klinike Mayo.

Složeni ugljikohidrati će te dulje napajati energijom.

Dok su bademi i kikiriki puni bjelančevina, kesten uglavnom sadrži složene ugljikohidrate koje tvoje tijelo polako probavlja radi stabilnog izvora energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljikohidrata također ima manje neposrednog utjecaja na šećer u krvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

i love them so much 🌰 🌰 🌰 #autumn #chestnuts #delicacy #sochi #russia

A post shared by Светлана (@solnce_more_veter) on

Vitamin C doprinosi zdravim tkivima.

Premda je poznatiji po jačanju imunološkog sustava, vitamin C zapravo podržava stvaranje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Antioksidant štiti tvoje stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala i pomaže pri apsorpciji i skladištenju željeza.

Bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Kao i vitamin C, ovaj mineral u tragovima podržava zdravlje krvnih žila, živaca, imunološkog sustava i kostiju te pomaže u apsorpciji željeza, tvrdi U.S. National Library od Medicine. Oko 10 pečenih kestena daje 21% preporučene dnevne količine.

Kako ih jesti

Premda imaju manje masnoća i bjelančevina u usporedbi s drugim orašastim plodovima i mahunarkama, kesten se lako koristi i hranjiv je te zapravo ima relativno malo kalorija. Kesten je izvrstan samljeven u brašno; koristi se kao zamjena za krutone u salatama; dodaje se juhama, gulašima i prženim jelima; ili jedu sami kao prefin zalogaj.

Kako bi iskoristila prednosti kestena, preskoči zaslađen kesten-pire ili staklenke napunjene sirupom i odaberi unaprijed kuhane bez dodanih sastojaka. Ili ih kupi svježe i pokušaj sami peći ili kuhati.

Osim tradicionalnih salata, nadjeva i juha, kesteni se odlično spajaju sa svim omiljenim okusima jeseni i zime, uključujući jabuke, kupus, puretinu, svinjetinu, kadulju, timijan i gljive.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0