- Kesteni prženi na otvorenoj vatri znače samo jedno: jesen!
- Osim što je prefin, otkrit ćemo ti koliko je kesten zapravo zdrav te zašto i kako bismo ga trebale jesti
Kestenje, omiljeni škrobni orašasti plodove sadrže iznenađujuću dozu vlakana, vitamina C i važnih minerala poput bakra i kalija. Evo što se točno nalazi u tim „oklopljenim“ plodovima jeseni.
Zdravstvene blagodati kestena
Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masnoća i uglavnom nudi složene ugljikohidrate. To ne znači da ima malo bitnih hranjivih sastojaka: kesteni vrve vitaminima i mineralima koji su dobri za tvoje zdravlje.
Vlakna poboljšavaju probavu.
Samo 10 pečenih kestena uključuje 17% onoga što ti treba za dan - glavni plus s obzirom da većina nas ne dobije ni blizu dovoljno. Na primjer, Amerikanci u prosjeku pojedu oko 16 grama vlakana, što je polovica preporučene količine od 25 do 30 grama. Vlakna u biljnoj hrani poput orašastih plodova mogu pomoći u održavanju zdravlja, sniziti razinu LDL (ili lošeg) kolesterola i zasititi nas, tvrde stručnjaci iz Klinike Mayo.
Složeni ugljikohidrati će te dulje napajati energijom.
Dok su bademi i kikiriki puni bjelančevina, kesten uglavnom sadrži složene ugljikohidrate koje tvoje tijelo polako probavlja radi stabilnog izvora energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljikohidrata također ima manje neposrednog utjecaja na šećer u krvi.
Vitamin C doprinosi zdravim tkivima.
Premda je poznatiji po jačanju imunološkog sustava, vitamin C zapravo podržava stvaranje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Antioksidant štiti tvoje stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala i pomaže pri apsorpciji i skladištenju željeza.
Bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
Kao i vitamin C, ovaj mineral u tragovima podržava zdravlje krvnih žila, živaca, imunološkog sustava i kostiju te pomaže u apsorpciji željeza, tvrdi U.S. National Library od Medicine. Oko 10 pečenih kestena daje 21% preporučene dnevne količine.
Kako ih jesti
Premda imaju manje masnoća i bjelančevina u usporedbi s drugim orašastim plodovima i mahunarkama, kesten se lako koristi i hranjiv je te zapravo ima relativno malo kalorija. Kesten je izvrstan samljeven u brašno; koristi se kao zamjena za krutone u salatama; dodaje se juhama, gulašima i prženim jelima; ili jedu sami kao prefin zalogaj.
Kako bi iskoristila prednosti kestena, preskoči zaslađen kesten-pire ili staklenke napunjene sirupom i odaberi unaprijed kuhane bez dodanih sastojaka. Ili ih kupi svježe i pokušaj sami peći ili kuhati.
Osim tradicionalnih salata, nadjeva i juha, kesteni se odlično spajaju sa svim omiljenim okusima jeseni i zime, uključujući jabuke, kupus, puretinu, svinjetinu, kadulju, timijan i gljive.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.