Life&style 22. svibnja 2019.

Sezona je bazge - jesi li znala koliko je ova biljka zapravo zdrava i kako sve može pomoći?

Shutterstock/Instagram.
  • Bazga je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka u Europi, a postoji čak tridesetak vrsta
  • Svojstva bazge mogu pomoći u liječenju upala, probavnih tegoba, reumatoidnih oboljenja i astme te potiče znojenje i čisti organizam od toksina
  • Osim što ima ljekovita svojstva, sok od bazge je ukusan i osvježavajuć napitak za koji ti donosimo recept

Mnogi od nas su upoznati sa sokom od bazge, no možda nisi znala da osim finog okusa, bazga ima i čitav niz ljekovitih svojstava. Iako postoji čak tridesetak vrsti, najznačajnije su crvena i crna dok se kod nas najviše koristi crna bazga. Povijest korištenja bazge kao seže još u Staru Grčku kad su ju liječnici koristili kao diuretik, kod ženskih bolesti, ali i kod nečiste kože. U srednjem vijeku njezina svojstva su se počela koristiti za poticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

U kori se nalazi tvar koja štiti čovjekovo tijelo od napada virusa, a plod je bogat vitaminom C. U Hrvatskoj se bazga uglavnom koristi u proizvodnji soka, dok se u drugim zemljama odavno koristi za potrebe farmaceutske i prehrambene industrije. Zanimljivo, služi i kao bioindikator jer uspijeva u pojačanim uvjetima onečišćenosti zraka pa je pokazatelj povećanog zagađenja u prostoru.

No ipak na neke stvari treba paziti. Iako je bazga ljekovita, svježa biljka je otrovna. Ona se ne smije konzumirati bez kuhanja ili prerađivanja. Sirove bobice jesu jestive, no mogu izazvati mučninu i povraćanje. Bazgu nikako ne smiju koristiti trudnice i dojilje. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Svatko od nas je vjerojatno barem jednom u životu probao sok od bazge pa ti donosimo jednostavan i brz recept kako bi ga mogla i sama pripremiti. Potrebni su ti svježi cvjetovi bazge, a mjerilo je da se na litru vode koristi 20 cvjetova koje potapaš u hladnu vodu. Tako umočene ostavi da 24 sata stoje na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga iscijedi vodu i dodaj limun te pola kilograma šećera. Pomiješaj sve sastojke i ostavi još 24 sata da odstoji uz povremeno miješanje sirupa sve dok se šećer ne otopi. Nakon 24 sata, sirup procijedi kroz gazu i dobila si sok koji će oduševiti sve koji ga probaju.
Također, možeš isprobati i ovaj recept sa smeđim šećerom: 

Komentari 0