Life&style 05. ožujka 2014.

Serumi – eliksiri vaše ljepote

Thinkstock.
1/12

Korištenje seruma trebalo bi biti dio svakodnevne rutine lica, ali često nas velik izbor i nepoznati sastojci zbunjuju. Gordana Turk iz zadarskog Chic studija, dr. Sanja Petek Modrić i Martina Lolić s bloga Dear Skin otkrile su nam tajne ovog popularnog preparata.

Krema za lice odavno nije dovoljna u njezi kože. Iako volimo reći kako su naše bake mazale lice samo plavom Niveom i uvijek izgledale dobro, zaboravljamo da su naše bake živjele u svijetu s manje stresa, onečišćenja i loše prehrane nego što živimo mi. Upravo zato su se u posljednjih desetak godina serumi nametnuli kao hit proizvodi u njezi kože te možete birati onaj protiv pjega, umora, bora, dehidracije ili sjaja. Ali što je uopće serum?

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Magija u bočici

"Serumi su preparati za njegu kože, koji sadrže visoke koncentracije određenih aktivnih sastojaka, te tako neki imaju anti-aging učinak, drugi samo olakšavaju zategnuto lice, treći ga tretiraju protiv pigmentacija ili crvenila, za neutraliziranje učinaka bihevioralnog starenja kože, kao snažni antioksidansi i sl.", objašnjava dr. Sanja Petek Modrić.

Naša sugovornica Gordana Turk iz Chic studija kaže kako Zadranke ne mogu odoljeti serumima. Uglavnom se počinju raspitivati o njima nakon 25. godine, kada koža lica počinje biti zahtjevnija:

"Iznimno traženi kao anti-age preparat s obzirom da zbog svoje koncentriranosti vitamina poboljšavaju tonus kože lica. Serumi blagonaklono i lagano djeluju na kožu bez da joj stvaraju masne filtere, ostavljajući je dugo i učinkovito baršunastom i mekom."

 | Autor:

Martina Lolić s bloga DearSkin serume je pak otkrila mnogo ranije, kada je u srednjoškolskim danima krala maminu kozmetiku koja ju je osvajala mirisom, pakiranjem, ali i riječju 'koncentrat'. Vjerovala da će joj pomoći da bude lijepa poput svoje majke:

"S 24 godine sam kupila svoj prvi serum kako bih dovela kožu u red uslijed jake dehidracije i otada je serum moj osnovni proizvod kada je preparativna kozmetika u pitanju, a s vremenom su se pretvorili u pravi fetiš", otkriva blogerica i nastavlja, "Često me žene pitaju koja je dobna granica za početak korištenja seruma i da li su oni nužni. Rekla bih da nema donje granice, serumi se koriste kada nam krema više nije dovoljna i kada osjetimo da joj treba dodatna pomoć. To može biti jednako u 20-tim kao i u zrelijim godinama."

Serum vs. krema

Iako serumi imaju mnoge beneficije, neke žene im jednostavno ne vjeruju ili ih smatraju suvišnima. Dr. Petek Modrić objasnila je kako je glavna razlika u aktivnim sastojcima kojih je mnogo više u serumu te su stoga djelotvorniji, a mala količina je dovoljna za lice i vrat, što opravdava ponekad visoku cijenu. Savjetuje da ih nanosite na čistu kožu, samostalno tijekom noći ili prije nanošenja kreme što može pojačati njeno djelovanje na kožu. S njom se slaže i Gordana koja kaže da bi idealno bilo da su serum i krema od istog proizvođača i stoga kompatibilni:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Moj je savjet da odaberete vrstu seruma i kreme za lice od istog proizvođača, kako bi njihova učinkovitost bila najviše moguća te da svakako nakon seruma koristite kremu za lice. Na taj će način vaša koža lica biti dovoljno hidratizirana. No, prije no što nanesete serum na lice, prislonite lice nekoliko sekundi na topao ručnik koji će otvoriti pore lica. Nakon toga nanesite serum i pričekajte nekoliko minuta s nanošenjem drugih preparata kako bi ga koža dovoljno upila."

Martina, koja je izgradila reputaciju blogerice upućene u preparativnu kozmetiku, svojim savjetom često pomogne čitateljicama. Međutim, priznaje kako je kao i svaka žena znala pogriješiti u kupovini te doživjeti razočaranja i neugodnosti:

 | Autor:

"Kao kod svakog proizvoda, tako i kod seruma postoje razočarenja i neugodnosti. S nekim serumima su mi se pore dodatno začepljivale, stvarali miteseri, čak sam jednom imala alergijsku reakciju, zato je važno proučiti sastojke i isprobati prije kupovine ukoliko je to moguće. Najveća neugodnost je kupiti serum koji nema rezultata i pokaže se beskorisnim. Najčešće su serumi tri puta skuplji u odnosu na kremu (jer su koncentrati), i kada izdvojim novac očekujem rezultate. Često sam padala na obećanja proizvođača i reklame, danas dobro proučim listu sastojaka, pročitam puno recenzija i nabavim testere prije nego se odlučim izdvojiti nova", savjetuje Martina.

Priznaje kako koriti i po nekoliko seruma, ovisno o stanju kože. Tako ima serume za revitalizaciju kože, protiv dehidriranosti, mitesera, za blistavost kože i protiv bora, no omiljeni joj je serum 'As times goes by' kojeg izrađuje aromakozmetika Green Girl i koji je posebno napravljen za potrebe njene kože i pun najkorisnijih sastojaka koji su joj u datom trenutku potrebni.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kada se govori o sastojcima u serumima , oni ovise o onome što vašoj koži u datom trenutku treba i što želite postići. Za početak će biti dovoljni hidratantni serumi i serumi za blistavost kože, dok je zrelim ženama naglasak na sastojcima koji se koriste u borbi protiv bora.

"Ovisno o njihovim svojstvima potrebno je obratiti pažnju na dragocjene sastojke poput retinola, jasmonske kiseline, ramnoze, vitamina C ili E", kaže dr. Petek Modrić i dodaje kako serumi više nisu rezervirani samo za kožu sklonu borama, jer se danas sve više sastojka posvećuje specifičnim problemima kože koji se mogu javiti i ranije.

Serum više nije proizvod koji se koristi u određenim godinama i za određene probleme. Sve češće je preventiva problemima s kožom koje bi mogli imati u budućnosti, stoga je važno početi ga koristiti na vrijeme kako biste što dulje uživali u prekrasnoj koži.

Više slika i cijene seruma pogledajte u galeriji...

Komentari 0