Life&style
Seksistički nastrojeni muškarci najvjerojatnije imaju psihološke probleme, kaže znanost

Seksistički nabrijani muškarci češće imaju psihičke probleme od onih koji nemaju takav stav, kaže znanost

  • Drage dame, muškarci koji te prozivaju, prave se nadmoćni frajeri ili se prema tebi ponašaju kao prema komadu mesa, mogli bi imati više događanja u svojim životima nego što to misliš
  • Pa, zapravo u svojim mozgovima…
  • Ali, to ima loš učinak i na ostatak njihovih života

Još uvijek su se**nje, ali prema istraživanju iz 2016. godine, ovi seksistički nabrijani dečki možda zapravo pate od psiholoških problema… Journal of Counseling Psychology nedavno je objavio rezultate istraživanja koje je sugeriralo da muškarci koji sebe vide na poziciji „moći“ nad ženama ili čak kao „playboye“ imaju češće psihičke probleme od onih muškaraca koji nemaju takav stav. Još gore? Čini se da su također daleko manje skloni potražiti liječenje za te probleme.

Znanstvenici sa Sveučilišta Indiana, Bloomington, analizirali su 78 istraživanja u kojima je sudjelovalo gotovo 20.000 ljudi.
Sva istraživanja su proučavala „odnos između mentalnog zdravlja i usklađenosti s normama“. Istraživali su ono što društvo obično smatra „muškim“, uključujući želju za pobjedom, samopouzdanje, preuzimanje rizika, moć nad ženama, težnju za statusom i potrebu za emocionalnom kontrolom.

via GIPHY

Od tih utjecaja, znanstvenici su također tražili potencijalne veze s dobrim ili lošim mentalnim zdravljem i usporedili one sa željom osobe da potraži pomoć za bilo kakve potencijalne psihičke probleme. Nije iznenađujuće da su znanstvenici  uspjeli povući definitivnu granicu između muškaraca koji su osjećali potrebu da se prilagode tipičnim muškim normama i lošeg mentalnog zdravlja. 

Od ovih „normi“, najdosljednija poveznica pronađena je kod muškaraca koji su vjerovali u vršenje moći nad ženama i „playboy“ ponašanje. Tako je! Seksistički nabrijani dečki koji vole koristiti žene ili pokazuju probleme s kontrolom nad njima, vjerojatno će patiti od psihičkih problema, poput depresije.

Možda vas zanima Muškarac joj je rekao da bi morala smršaviti ako želi biti s njim u vezi, ali nije shvatio njezin lucidni odgovor Rubrika Love&Sex Love&Sex

Nije teško zamisliti da se barem moraju nositi s problemima samopoštovanja ako po cijele dane dobivaju odbijenice od ljutitih žena, jer su u odnosima s damama potpuno na pogrešan način.

Istraživanje nije bilo sigurno jesu li uključeni muškarci već imali te probleme s mentalnim zdravljem i stoga su se ponašali na ovaj način prema ženama i prihvaćali muške norme, ili su se počeli ponašati na te „muške“ načine, a zatim razvili loše mentalno zdravlje kao rezultat.

via GIPHY

Ali, u svakom slučaju, veza je bila jasna: muškarci koji pokušavaju biti ultra muževni i odlučuju biti seksistički nastrojeni prema ženama vjerojatnije pate od nekog oblika neliječene depresije ili drugih negativnih problema s mentalnim zdravljem. Dakle, sljedeći put kad te taj tip ne prestane proganjati, samo budi svjesna činjenice da pokušava živjeti u skladu sa standardom koji je za njega doslovno nezdrav, sve do točke psihičkog stresa.

Možda vas zanima Najgluplji ljetni uleti koji su nas dobro nasmijali i naravno, nisu upalili! Rubrika Love&Sex Love&Sex

Možda nećemo moći pomoći muškarcima koji nisu zainteresirani da zaustave svoje playboyjevsko ponašanje, ali možemo započeti s postavljanjem standarda za mlade dečke koji će živjeti u skladu s tim, a koji ne uključuje potrebu za dominacijom nad ženama. Ovo je problem koji pogađa sve, i muškarce i žene, a ne smije se dopustiti da se nastavlja slijepo daljnjim nebrojenim generacijama.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0