Life&style

Savršeno fine lazanje s ricottom i mozzarellom slavne kuharice Lidije Bastianich

Tko bi odolio domaćim lazanjama? Mi takvu osobu još nismo upoznali. Donosimo ti recept za najukusnije bezmesne lazanje čija je autorica američka kulinarska zvijezda podrijetlom iz hrvatske Istre, Lidia Bastianich.

Ovaj recept predviđa izradu domaćeg tijesta pa trebaš za njega odvojiti dovoljno vremena za njega, no Lidia kaže kako nije grijeh niti koristiti svježe kupovno tijesto za lazanje ako nemaš dovoljno vremena, a mi kažemo – bit će odlične i s onim suhim kupovnim.

A evo i nekoliko Lidijinih savjeta kako da ti lazanje ispadnu najbolje na svijetu:

  • Najvažniji sloj tijesta je onaj na dnu, pa najbolje komade tijesta ostavi baš za njega.
  • Mozzarellu ćeš najlakše narezati na pravilne šnite ako je staviš u zamrzivač na 15-20 minuta.
  • Lazanje možeš složiti i dan unaprijed i staviti u hladnjak, te izvaditi i držati na sobnoj temperaturi oko sat vremena prije pečenja.

 | Autor: Instagram @seriouseats Instagram @seriouseats

Lazanje s ricottom i mozzarellom

Sastojci – za tijesto za lazanje:

  • 4 šalice brašna
  • 4 veća jaja
  • ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 6 žlica vode

Sastojci – za umak:

  • ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 češnjeva češnjaka, narezanih na tanke listiće
  • 2 konzerve pelata iz konzerve, zgnječenih rukom
  • ¼ žličice usitnjenih pahuljica crvene paprike
  • 1 i ½ žličica soli
  • ½ šalice listića svježeg bosiljka, sjeckanog
Možda vas zanima Francuska juha od rajčice: Recept za klasik koji obožavamo u neodoljivo šarmantnom izdanju Rubrika Life&style Life&style

Sastojci – za nadjev:

  • 1300 g svježe ricotte, ocijeđene preko noći
  • 1 šalica naribanog sira grana padano
  • 2 velika jaja, izmućena
  • ½ šalice listića svježeg peršina, nasjeckanih
  • ½ žličice soli

Sastojci – za slaganje lazanja:

  • maslac za namastiti pleh
  • 600 g mozzarelle, narezane na tanke kriške
  • 1 i ½ šalice ribanog sira grana padano

 | Autor: Instagram @seriouseats Instagram @seriouseats

Postupak:

  1. Prvo posebno lagano istuci jaja, dodaj im navedenu količinu vode i ulja te sve dobro izmiješaj vilicom. Ubaci mokre sastojke u brašno i umijesi tijesto. Umotaj tijesto u plastičnu foliju i pusti da 'odmara' na sobnoj temperaturi oko pola sata. Tijesto za lazanje možeš napraviti dan ranije i čuvati u hladnjaku, ili ga možeš zamrznuti i tako čuvati do mjesec dana.
  2. Za umak zagrij maslinovo ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i prži da dok ne dobije lagano smeđe rubove (oko minutu) - pazi da ne zagori. Dodaj rajčice iz konzerve i konzervu isperi sa 1-2 šalice vode koju također dodaj u umak. Posoli i dodaj pahuljice crvene paprike. Pusti da krčka oko 20 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. Umiješaj nasjeckani bosiljak.
  3. Tijesto podijeli na 12 jednakih dijelova i svaki izvaljaj. Bilo bi dobro koristiti mašinu za valjanje tjestenine. Svaki komad tijesta trebao bi biti pravokutnog oblika.
  4. Svaki komad tijesta skuhaj 2 do 3 minute i ubaci u hladnu vodu s ledom da se brzo ohladi. Osuši tijesto kuhinjskim ručnikom.
  5. Za nadjev izmiješaj ricottu, naribani sir, jaja, peršin i sol u velikoj zdjeli.
  6. Slaži slojeve umaka, nadjeva od ricotte i tijesta – počni s umakom, na njega stavi tijesto, pa ponovno umak, pa nadjev od ricotte, pa narezanu mozzarellu pa ponovno tijesto… i tako sve dok ne potrošiš sve sastojke. Završi sa slojem tjestenine, umakom od rajčice i naribanim grana padanom.
  7. Peci na 190 stupnjeva – prvo poklopljeno aluminijskom folijom 45 minuta, a nakon toga bez folije još 30-ak minuta. Prije rezanja i posluživanja pusti da lazanje odstoje izvan pećnice oko 20 minuta.

 

Photo: Instagram @ambitiouskitchen
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lidijina kuhinja super