Life&style 17. siječnja 2014.

Savršena njega za područje oko očiju

Thinkstock.
1/16

Njega područja oko očiju iznimno je važna kako bi naše lice izgledalo mlađe. Sve o načinu na koji treba tretirati to područje otkrili su nam dr. med. Nevia Delale Lozica iz poliklinike Dermalife, Jasminka Herceg iz Bliss studija za njegu tijela i lica te doc.dr.sc. Aleksandar Milenović iz poliklinike Imed.

Stara izreka kaže kako su oči ogledalo duše, muškarci često oči ističu kao najljepši adut na ženskom licu, a cijela kozmetička industrija orijentirana je na to da nam istakne pogled. Ni malo ne čudi što su onda bore oko očiju jedan od najčešćih ženskih problema. Dr. med. Nevia Delale-Lozica iz poliklinike Dermalife rekla nam je zašto bore oko očiju, za razliku od drugih, nastaju tako rano:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Zbog jače mimike koja je stalno prisutna na tom području lica, bore oko očiju se prve javljaju i već veoma mlade žene muče muku s njima. Bore smijalice su simpatične, ali jasno je da brojnim ženama predstavljaju estetski problem", objašnjava i dodaje: "Kod žena s masnom kožom te bore nastaju nešto kasnije i manje su vidljive, dok kod žena sa suhom kožom one nastaju nešto ranije."

Doc. dr.sc. Aleksandar Milenović iz poliklinike Imed, maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata, docent na Katedri za maksilofacijalnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta, otkrio nam je znakove koji pokazuju da je krajnje vrijeme da se počnemo brinuti o našoj koži:

"Podočnjaci, borice oko očiju, vrećice i linije koje se spuštaju od kuta oka prema vanjskom dijelu obraza, neminovno se pojavljuju s godinama. Sve to utječe na ukupni dojam izgleda lica. Bitno je podjednako tretirati sve navedene elemente," savjetuje.

Kreme, serumi i tretmani

Pošto je koža oko očiju tanka, dr. Delale-Lozica napominje kako je stalna hidratacija najbolji saveznik u borbi protiv bora:

 | Autor:

"Hidratacija, hidratacija, hidratacija! I to što prije! Žene u dvadesetima već trebaju početi razmišljati o kremama za područje oko očiju, a pred kraj dvadesetih svakako ih i koristiti. Nakon nekog vremena kreme za oko očiju trebaju biti sve hranjivije, a kao duboka hidratacija mogu poslužiti i tretmani duboke hidratacije hijaluronskom kiselinom. Oni se razlikuju od filera, ali hijaluron koji se unosi u gornje slojeve dermisa na taj način, veže za sebe vodu i olakšava hidrataciju."

Jasminka Herceg iz Bliss studija za njegu tijela i lica slaže se kako su ponekad posebni tretmani kože oko očiju jednostavno neizbježni. Pojedini tretmani izvode se svakih 14 dana i kombiniraju s masažom lica za maksimalan učinak.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Iza 25. godine života, poželjno je njegovati područje oko očiju C vitaminskom kremom i masažom. Nakon 30., osim C vitaminske kreme i masaže, poželjno je jednom mjesečno ili po potrebi češće prakticirati tretmane u koje su uključene posebne profesionalne maske za spomenuto područje. U predmenopauzalnoj i menopauzalnoj dobi predlažem mezoterapiju, kao i kod koža kojima je taj dio skloniji boranju i isušivanju. Ukoliko osoba ima izražene podočnjake i otečeno područje oko očiju, osim ovih preporuka koje spadaju u redovitu i poželjnu njegu, sugeriram i maske za kućnu upotrebu na gel bazi koje hlade kao i limfnu drenažu lica", savjetovala je Jasminka.

Jasminka napominje kako se za područje oko očiju, koriste manje agresivni sastojci jer je koža tanja, ali se koriste i u blizini sluznice oka stoga rizik mora biti sveden na minimum. To ne znači da preparati smiju biti manje učinkoviti. Aktivni sastojci, sastojci koji umiruju i hidratiziraju kožu su idealni za ovo najosjetljivije područje na licu.

 | Autor:

"Područje oko očiju, a ponekad i sam kapak, sklono je i stvaranju griseva ili miliuma (malih bijelih prištića) koji najčešće nastaju na mjestima gdje su pore stisnute, a koža isušena. Dobra stvar je što se ti procesi nikad ne izazivaju upalu no loša vijest je da neće nestati sami od sebe. Ukoliko ih imate, nemojte se upuštati u tretmane u kućnoj radinosti jer njih treba izvaditi stručna osoba", naglasila je Jasminka.

Izbor krema za njegu područja oko očiju je velik, a cijene variraju od nekoliko desetaka do preko tisuću kuna. Iako sve obećavaju isto – magično brisanje bora ili barem njihovo vizualno umanjivanje, imajte na umu da efekt kreme itekako ovisi o stanju u kojem je lice. Za suhu kožu birajte bogatije formule s matičnom mliječi, ako imate podočnjake, onda su serumi s bisernim sjajem za vas, dok će svake oči profitirati od krema s hijaluronskom kiselinom ili izrazito hidratantnom formulom.

Estetski zahvati – prevencija ili popravak?

Iako odlazak u neku polikliniku po dozu filera u inozemstvu nije tabu, kod nas se o tome još uvijek potiho govori. Doc. dr. sc. Milenović kaže kako i fileri imaju svoj rok trajanja na našem licu te kako je važno odabrati pravu metodu za sebe, čak i ako to znači odlazak pod nož:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Nema univerzalnog odgovora kada me pitate koliko će rezultati nekog zahvata trajati. Ako govorimo o kirurškoj metodi blefaroplastike, rezultati su trajni. Ako govorimo o filerima, trajanje rezultata ovisi o gustoći  filera i cjelokupnom organizmu pacijentice, ali govorimo o nekih 8 mjeseci do godine dana. Kao i na sve ostalo, neuredan način života može utjecati i na trajanje  rezultata ovih zahvata. Tu su naravno i čimbenici poput gena ili hormonalnog stanja i sl. Ističem da je danas mladenački izgled dostupniji ako zdravom životnom stilu pridodamo i metode koje će osigurati lijep i njegovan izgled."

Kao jedan od najpopularnijih zahvata ističe hijaluronski filer koji trenutno pomlađuje i popravlja stanje umornih očiju, uklanja jastučiće i daje efekt mladog i odmorenog lica. Hijaluronska kiselina, prema riječima dr. Milenovića, vraća licu izgubljeni volumen, a pošto svake godine gubimo 4 ml, svaka pomoć je dobrodošla, a efekt je trenutačan. Fileri mogu aplicirati i posebnim kanilama s tupim vrhom, a prednosti su što je postupak bezbolan, nema podljeva i brzo se možete vratiti natrag u svakodnevicu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

“Danas su najpopularnije metode pomlađivanja baš one nakon kojih već sutradan pacijent može nastaviti sa svakodnevnim životom. Od nas pacijenti traže da ih pomladimo, ali da se to ne primijeti, da izgledaju svježe, ljepše, ali prirodno”, napominje ovaj poznati kirurg.

U zrelijim godinama javlja se i problem spuštenih kapaka koji je gotovo neizbježan. Milenović objašnjava da nastaje zbog smanjene elastičnosti kože, slabijih mišića i nakupina masnog tkiva koje uzrokuju spušten kapak, ali i vrećice ispod očiju.

"Estetski zahvat na kapcima, blefaroplastika, uklanja neizbježne efekte starenja, korigira spuštene kapke, a tim se postupkom uspješno eliminiraju vrećice ispod očiju i rješavaju izražene borice oko očiju koje daju umoran izgled lica. Blefaroplastika kapaka radi se u lokalnoj anesteziji. Zahvat nije bolan, a vrijeme oporavka je kratko", kaže Milenović.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Čak i uz najbolju njegu, znakovi starenja se ne mogu u potpunosti izbjeći. Dr. Aleksandar Milenović kaže kako je pravo vrijeme za korištenje filera i estetske zahvate sasvim individualno:

"Naznake starenja kože počinju se primjećivati oko tridesete, najkasnije trideset i pete godine života i naravno, povećavaju se sa svakom godinom. Kroz godine se pokazalo da, što prije krenete s filerima, to će se znakovi starenja kasnije pojaviti. Hijaluronska kiselina je prirodni i sastavni dio naše kože. Stoga, fileri na bazi hijaluronske kiseline predstavljaju i izvrsnu preventivnu metodu kojom na duge staze možemo riješiti problem pojavljivanja bora i podočnjaka, koža postiže elastičnost i doima se mlađom."

Koju god vrstu njege oko očiju odabrali, imajte na umu kako je učinak kreme identičan vašem trudu uloženom u njeno stavljanje. Ako kreme i serumi ne pomažu dajte šansu estetskim zahvatima koji će vam pomoći da zablistate u mnogo kraćem roku.

Više slika i cijene proizvoda pogledajte u galeriji...

Ostale video priloge i tekstove kako na najbolji način istaknuti oči, možete pogledati/pročitati ovdje.

Komentari 0