Life&style

Savršen uvod u boje jeseni: Istražili smo bajkovito Međimurje i njegove prekrasne vinske ceste

  • Vrijeme je da se pozdravimo s ljetom i s veseljem pozdravimo jesen i sve lijepe stvari koje nam ovo godišnje doba donosi
  • Odlučili smo se za izlet u najmanju hrvatsku regiju - Međimurje kako bi istražili njegove znamenitosti, ljepote i poznate vinske ceste
  • Za savjet smo se obratili Putoholičarima - našim najpoznatijim Međimurcima i domaćim putnicima

Najsjevernija hrvatska regija možda je najmanja u zemlji, međutim skriva brojne kulturne znamenitosti i prirodne ljepote radi čega nije ništa manje vrijedna posjeta od bilo kojeg drugog, turistički razvikanijeg dijela Lijepe Naše. Kad tome pridodamo poznate međimurske vinske ceste i vrhunsku gastronomiju - ideja za kasnoljetni vikend izlet je više nego očita.

Međimurska vinska cesta najnagrađivanija cesta na svijetu

Hrvatska je podijeljena u četiri vinske regije, a Međimurje pripada takozvanoj Bregovitoj Hrvatskoj. U ovoj regiji vinogradari pretežito sade i uzgajaju bijele vinske sorte kao što su rajnski rizling, sauvignon bijeli, pinot sivi i bijeli, chardonnay, silvanac zeleni, graševina i muškat žuti, ali i stare autohtone sorte kao što su škrlet iz Moslavine, pušipel iz Međimurja. Što se same proizvodnje tiče, u ovoj regiji nema vinarija s velikom proizvodnjom kao što je to slučaj u Slavoniji i Podunavlju, nego je riječ o manjim, obiteljskim vinarijama, što znači da u Međimurju imamo jedinstvenu priliku probati vina kakva ne možemo drugdje u Hrvatskoj. 

Hero4Heroes cipele Možda vas zanima Cipele riječkog brenda Hero4Heroes unikatnim dizajnom će razvedriti jesenske dane Rubrika Moda Moda

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Međimurju se njeguju još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu godinu za godinom. Ako uzmemo da je regija s tek 600 hektara vinograda osvojila više od 20 Decantera, jasno je kako je Međimurska vinska cesta najnagrađivanija cesta na svijetu. 

Savršen izlet za upoznavanje s Međimurjem

Naši poznati Međimurci, a još poznatiji Putoholičari - Iva i Branko (koji se ni na jednom druženju ne pojavljuju bez nekoliko boca domaćeg međimurskog vina), osmislili su plan za jednodnevni izlet u Međimurje prilikom kojeg ćemo upoznati svo bogatstvo koje nudi ova mala regija. 

Naši Međimurci predlažu da izlet u njihove krajeve započnemo posjetom Nedelišću. Ovdje ćemo posjetiti Horvatovu kovačnicu u Gornjem Hrašćanu i upoznati se sa starim zanatom kojim se danas bave rijetki. Kako izgleda spajanje, oblikovanje i preoblikovanje vrućeg željeza saznat ćemo u Horvatovoj kovačnici iz 1957. godine. Putoholičari žele da posjetimo i željezničko stajališta Dunjkovec kroz koji prolazi najstarija željeznička pruga u Hrvatskoj, ujedno i jedna od najstarijih u ovom dijelu Europe. Saznati ćemo kako je nekad izgledao život željezničara i popiti po gemišt - za što uvjerljivije iskustvo, tvrde Iva i Branko. 

Kako putovati jeftino na daleke destinacije - savjeti i iskustva iz prve ruke

Sljedeća postaja: selo Peklenica koje je dobilo ime po crnoj tekućini koju su mještani zvali pekel, što u prijevodi znači pakao. Pogađate, crna tekućina je zapravo nafta, a Peklenica prvo mjesto na svijetu gdje se organizirano vadila nafta  (čak 3 godine prije nego u Pensilvaniji, SAD, koje se u literaturi navodi kao prvo bušenje za naftom!). Idemo saznati što je kolomajz i kako su Međimurci prije gotovo dva stoljeća uz pomoć vode i probušene posude crpli naftu.

Na redu su vinarije i slikovito mjestašce Sveti Urban kraj Štrigove, posebnost Međimurja. Mjesto koje nosi ime sveca zaštitnika vinogradara obećaje da će i vino biti dobro. Provjerit ćemo to u tri vinarije koje preporučuju naši Međimurci.

Najprije obilazimo vinariju obitelji Knehtl-Medenjak, gdje su na popisu za degustaciju vina skladnih voćnih aroma – Pinot Sivi, Silvanac Zeleni i Muškat Žuti. Doznat ćemo što je i kakvog je okusa “meso z tiblice” međimurski specijalitet i sastavni dio nacionalne hrvatske kuhinje spreman po staroj recepturi.

Nakon eno-gastro druženja kod obitelji Knehtl-Medenjak slijedi obilazak jednog od najstarijih međimurskih vinskih podruma, onog obitelji Kojter. Ovdje ćemo kušati Silvanac Zeleni, Rose i Muškat Žuti. Uz degustiranje raskošne lepeze vrhunskih sortnih vina, slijedi i degustacija sirnih namaza od buče s pogledom na vinograde.

Još jedna nezaobilazna vinarija ovoga kraja je Vinarija Štampar koja od 1913., kada je osnovan prvi podrum, do danas u kontinuitetu  proizvodi vina, Međutim, ono što smo ovdje prvenstveno došli okusiti je pjenušac koji je  ujedno i jedini hrvatski pjenušac u zadnjih nekoliko desetljeća koji je osvojio prvu veliku internacionalnu medalju. Osvojili su zlatnu medalju na natjecanju Decanter World Wine Awards i nametnuli se kao sasvim ravnopravni plešivičkim asevima poput Tomca i Šembera.

Putoholičari nam otkrivaju kako se u Međimurju, točnije s Mađerkinog brega pruža prizor kakav su ljubitelji putovanja viđali u nekim dalekim, azijskim zemljama. Naime, ovaj dragulj Međimurja izvor je inspiracije mnogim fotografima i ljubiteljima prirode zbog svojih terasastih vinograda koji neodoljivo podsjećaju na rižina polja u Aziji. Ono još fascinantnije je što se s ove lokacije pruža pogled na 4 države – Hrvatsku, Austriju, Sloveniju i Mađarsku. Idemo uživati u pogledu i mirisu grožđa, napraviti neizostavni selfie i čuti priču o Mađerki, plesačici iz Budimpešte po kojoj je breg dobio ime.

I za kraj, trebalo bi i nešto konkretno pojesti, osim samo degustirati. Putoholičari nas vode do rijeke Mure, točnije slikovitog Žabnika – najsjevernije točke Hrvatske. Ovdje možemo prošetati uz netaknutu prirodu rijeke Mure, razgledati stari mlin i proći  kroz “Labirint energije” i “labirint ljubavi”, spiralne stazice ograđene “murskim” kamenom, koje svima onima koji njima prođu navodno vraćaju izgubljenu energiju i jačaju psihu. 

Vlakićem nastavljamo do izletišta Goričanec koje je i naša posljednja točka za danas. Savršen dan u Međimurju završavamo u prekrasnom prirodnom ambijentu izletišta Goričanec, uz ukusne domaće specijalitete, nezaobilaznu degustaciju vina i dobru glazbu. I za kraj, jedini još savjet koji imamo je da nakon ove međimurske avanture prespavate prije povratka kući.

Photo: Instagram @katarinatrp

Komentari 0